Šamar nije šala

 

Provokacija, pogrešno shvaćena kao šala, završila se grupnom tučom sa težim i lakšim povredama, a epilog se dogodio posle skoro godinu i po dana pred Osnovnim sudom u Loznici

Posle tuče koja se dogodila 27. oktobra 2014. u poznatom lozničkom restoranu, kada je troje ljudi zadobilo teže i lakše telesne povrede, Osnovni sud u Loznici izrekao je 22. februara ove godine uslovne osuđujuće presude dvojici od četvorice protiv kojih je policija podnela krivične prijave.

Incident se dogodio u suterenu restorana, ispred toaleta, kada je jedan od osuđenih prišao mladiću i pitao ga da li hoće šamar. Misleći da je u pitanju šala, mladić je odgovorio da hoće, posle čega je zbilja i dobio jak šamar koji ga je oborio na pod, a zatim je usledio i udarac nogom. Tu se zadesio i otac mladića koji se umešao da ga odbrani. Nakon što je napadača odgurnuo od sina i sam je zadobio udarac pesnicom od kojeg je pao. Tog trenutka u tuču se umešala još jedna osoba pa su zajedno nastavili da tuku oca i sina i muškarca koji se nalazilo u njihovom društvu. Mladić je, kako je utvrđeno veštačenjem, zadobio tešku telesnu povredu, pucanje bubne opne, i više lakših povreda, dok su otac i treća osoba prošli sa, kako je kvalifikovano, lakšim telesnim povredama.

Neko je ugasio svetlo

U prvoj izjavi policiji, muškarac koji je osuđen zbog ovog incidenta, negirao je odgovornost.

- Ja nisam prvi udario tog mladića nego je on krenuo na mene. Samo sam ga odgurnuo, nakon čega je on pao na zemlju, ali nisam nastavio da ga šutiram jer se umešalo više gostiju, kao i obezbeđenje, tako da je između nas dvojice bilo samo guranje i gušanje - rekao je na saslušanju u policiji na koje je došao bez pratnje advokata i bez želje da prihvati branioca po službenoj dužnosti.

I jedan od radnika obezbeđenja protiv koga je vođena istraga, rekao je u policiji da je u vreme izbijanja incidenta bio u restoranu i da ga je momak koji radi na parkingu obavestio da neko lomi inventar u toaletu gde je potom zatekao trojicu mladića koji se tuku, od kojih je jednog poznavao. On je, kako je izjavio, uspeo da ih razdvoji, ali je jedan od oštećenih krenuo prema njemu i pokušao da ga udari što je izbegao tako što ga je oborio na zemlju posle čega je mladić odmah ustao. Nakon toga ih je zamolio da odu, a prilikom odlaska jedan od njih ga je udario pesnicom i povredio mu obe usne. Kada je usledio i drugi pokušaj udarca, uspeo je da se izmakne i postavi nogu ispred sebe zbog čega je mladić pao, a onda se i podigao i otrčao na put. U izjavi pred zamenikom javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Loznici (OJT), radnik obezbeđenja ispričao je:

- Ne sećam se da je neko gasio svetlo u toaletu tokom tuče, a razvađajući učesnike, nisam video u toj gužvi ko je kome zadao i koliko udaraca. Znam samo da je mene neko udario pesnicom u lice i da su mi pukle i gornja i donja usna - rekao je on.

Drugi redar izjavio je da takođe nije video kako je izbila tuča, kada je došao do hodnika ispred toaleta video je ugašeno svetlo, da se dvojica mladića tuku sa jednim i jednu osobu koja ih razdvaja.

- To je bilo više guranje i gušanje nego tuča, video sam čoveka srednjih godina sa okrvavljenom glavom, ali nisam nikoga udario niti je mene ko udario.

Odbačene krivične prijave protiv radnika obezbeđenja

Mesec dana posle incidenta i saslušanja svih učesnika, policija je Osnovnom javnom tužilaštvu podnela krivične prijave protiv četiri osobe među kojima su i dvojica radnika obezbeđenja.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu i u aprilu prošle godine saslušana su tri svedoka, radnika u restoranu, koji su rekli da nisu videli šta se dogodilo u toaletu, ali da jesu kada je jedan od mladića, u vidno alkoholisanom stanju, udario redara po licu u trenutku kada je njega i njegova dva druga ispraćao sa parkinga.

Zamenik javnog tužioca OJT odbacila je krivične prijave protiv radnika obezbeđenja utvrdivši da nema dokaza da su njih dvojica počinila krivično delo nasilničko ponašanje, niti da su ikome u ovoj tuči naneli telesne povrede. Protiv druge dvojice Osnovnom sudu u Loznici podnet je Optužni predlog 6. oktobra prošle godine.

Glavni pretres zakazan za 11. januar ove godine odložen je zato što se, iako su uredno pozvani, nisu pojavili ni oštećeni ni optuženi, ali ni svedoci. Na sledećem, 22. februara, pojavili su se svi, osim dvojice svedoka za koje ne postoji dokaz da im je poziv uopšte i uručen. Tom prilikom dvojica optuženih izjavili su da priznaju krivična dela i da su saglasni sa krivičnom sankcijom koju je predložio tužilac.

Zamenik javnog tužioca OJT koji je tog dana zastupao optužbu posle toga je predložio da se ne drži glavni pretres, već da se pređe na ročište za izricanje krivične sankcije.

Sudija Osnovnog suda u Loznici dvojici muškaraca, kao saizvršiocima krivičnih dela, prvo je izrekla kazne zatvora od po četiri meseca za krivično delo nasilničko ponašanje i po pet meseci zatvora za nanošenje teške telesne povrede, a onda ih je osudila na jedinstvene kazne zatvora od po osam meseci, koje se neće sprovesti ukoliko u roku od dve godine od pravosnažnosti presude ne izvrše nova krivična dela.

Stranke su se odrekle prava na žalbu i presuda je istog dana postala pravosnažna.

N. Trifunović

V. Mićić

Lozničke

 

Projekat Nezavisno novinarstvo za nezavisno sudstvo finansira Evropska unija u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost nedeljnika Vranjske, Polimlje, Kikindske, Lozničke i YUCOM-a i ne odražava mišljenja i stavove Evropske unije.

ZutoCvece