26.04.2019

Jaja i kobaja

Pričaju ljudi, ako se to za Vranjance može reći, da su u četvrtak, pred praznični petak, oni koji su se slučajno ili poslom našli u opštinu Vranje, bili ponosni, jer su zaposleni širili duh sindikalne borbe, a posmatrači bili posebno religiozni, može se reći da su svi bili religiozni, pošto su se svi krstili, doduše i levom i desnom rukom.

Stara je praksa, barem dok su oni zli, lopovi, hvala Bogu, bivši socijalisti, drmali opštinom, da se pred praznike i važne datume, svim zaposlenima, bez obzira da li su članovi lopovskih socijalista, fašističkih dverjana, onih žutih lopina ili ovih preporođenih i osveštanih radikala, dakle da ponovimo svim radnicima, dodeli neki paketić.

Doduše, pošto su majstori u muvanju, paketić je obično prerasto u paketinu, pa su zaposleni bili rado dočekivani gosti sledećih meseci jer donose dobre darove.

Tako su lopovi socijalisti delili za božićne, novogodišnje, uskršnje, pa i praznike nacionalnih manjina, kulene, čajne, piliće, jajca, mleko, čokolade, da ne pričamo od snajkine Simke proizvode.

Ali, ko može narodu ugoditi, opštinari nezadovoljni i željni napredice i napredne budućnosti, smeniše ih i postadoše bivši, sa sve paketićima.

Sad ovi napredni, evropski, presvučeni radikali, čim okupiraše opštinu i preseliše užu i širu rodbinu na opštinske jasle, prvo formiraše sindikat, i to ne bilo kakav, nego familijaran, direktno pod kontrolom načelnika Aritonovića.

Na drugoj strani ostade onaj stari sindikat, socijalistički, ali sa iskusnom predsednicom, i još iskusnijim članovima. Da ti prodaju, preveslaju i žednog preko vode prevedu.

Tako taj stari, ‚‚socijalistički‚‚ sindikat, po tradiciji odluči da pred praznike obraduje članove, ni manje ni više nego sa po četiri gajbice puta 30 jajca, plus 3.000 dinara vaučer.

Aj sad, odgovori napredno u duhu štednje i obećanja o povećanju plata i penzija. I, nadje se odgovor, pošto nema jajca na lageru, a Uskrs je i Veliki posni petak, novi sindikat nabavi kobasice.

I nastade religiozno, gotovo litirgijsko sindikalno deljenje, i to u jednoj istoj prostoriji. Levo jajca, desno kobasice, a sredina verovatno za rukovodstvo grada.

Pa ti sad vidi gde ćeš da se prestrojiš. Posmatrači dok su se krstili u čudu, primetili su da najstariji radnici opštine primarijus Stanković Mice i penzos Grade se nisu ni pojavili.

Zlobnici kažu da Grade stara komunjara ne konzumira kokošije fetuse iz ubeđenja, a Mice iz preventive.

Još kažu da je Mice najviše otišao u laskanju načelnika Aritonovića, poredeći ga sa Đinđićem na štakama, pa su neki to zlobno protumačili i zabranili mu da opepeli u opštini.

Kažu i da se jajima najviše obradovao Ljajićev Sandi, mada sumnjaju da će ih sa kučkarom Mićom prodati opoziciji, da na protestima gađaju koaliciju, za svaki slučaj.

Primetno je bilo i odsustvo gradonačelnika, da li zbog straha da ga ne opletu jajima ili da ne podlegne iskušenju kobasice.

Sredina je ipak najbolnija.

ZutoCvece