28.03.2018

Dabogda ti država vraćala porez

Jedna zla i posve opaka engleska kletva glasi: dabogda sanjao da nisi platio porez.

Ova kletva u slobodnom prevodu na srpski  jezik glasi: dabogda  platio porez pa ti država odmah vratila pare.

Ne izmišljam ništa – sami Bog mi je svedok.

Oni, koji bi (eventualno) hteli da provere, mogu to da učine svakoga dana od Vranju, u Lokalnoj poreskoj administraciji, od 07,30 do 15,30 časova, doduše verovatno samo uz pomoć Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije od javnog značaja.

Jednog lepog dana, vranjskom advokatu  Ratku I. u kurtoaznu posetu došla je terenska kontrola Lokalne poreske administracije.

I, kako biva, pregledali ljudi knjige i uzduž, i popreko - sve po PS-u.

Onda su, u zakonskom roku (!), imenovanom vranjskom advokatu Ratku I. izdali rešenje o porezu na imovinu.

Celih 1,3 miliona dinara!

Kao uzoran građanin, kome je u opisu poslova i radnih zadataka, da tera pravdu i istinu, advokat Ratko I. je državi na žiro-račun uplatio 1,3 miliona dinara.

M e đ u t i m... 

Nedelju dana kasnije, koristeći svoja ustavna i ljudska prava, advokat Ratko I. se žali na rešenje Lokalne poreske administracije.

Brže bolje radnici te iste(!) Lokalne poreske administracije izašli su na teren kod istog(!) čoveka - vranjskog advokata Ratka I.

Da li su tokom kontrole, i ako jesu, gde su tokom obilaska svraćali, bezbednosne kamere nisu registrovale.

Zlobnici kažu da su baš tada u gradu, na nekim vitalnim ugostiteljskim objektima, te „špijunske“ naprave bile isključene.

Kako god: revnosni službenici Lokalne poreske administracije (a ima ih tamo – desetak) stornirali svoje prethodno rešenje i, brže-bolje, samo sedam dana posle prvog, izdali novo .

Zanimljivo, novo rešenje je „kraće“, hoću reći manje od prethodnog za tričavih 1,1 milion dinara.

Svetske agencije su u međuvremenu javile da na žiro račun vranjslkog advokata Ratka I. još nisu legli onih „oteti“ 1,1 milion dinara.

Zlobnici, ko zlobnici: oni ovu pojavu komentarišu na svoj način, ali i jedni i drugi koriste aforizme.

PRVI kažu: „primarna želja naše države je da i sekundarne sirovine nađu svoje mesto u vlasti“.

A DRUGI: „Uništili smo organizovani kriminal. Sada u državi ništa ne funkcioniše“.

Komentari

Dirigentska palica strucnjaka iz Dubnicu, u novoj seriji ljubav na seoski nacin. Aritonovicu, batali sve i idi si u selo, peci rakiju. Nista ti glava ne razume. Samo pustos iza tebe, upropastio si grad. Ti i tvoji ladrovi natam-navam.

Da je razlika, 5.000-10.000 ja bih razumeo, ali preko milion dinara???? Alo bre bagro nepismena, pa vi ste na pola mandata pokazali svu vasu raskos u budalastinama i neznanju. Ma sta misli Bukatovic, da mi moramo da trpimo ove buzdovane nepismene i bahate. Nece moci ove noci!!!

Zašto se malo ne osvrnete i na zahteve za povraćaj više plaćenog poreza koje podnosimo Poreskoj upravi u Vranju??? Tamo naši zahtevi stoje nerešeni mesecima pa čak i godinama, a da se protiv odgovornih ne preduzimaju nikakve sankcije. Na taj način se država nezakonito koristi našim novcem, milioni su tu u pitanju, a mi sami ne smemo da se bunimo, urgiramo i tražimo rešavanje ovih zahteva u jasno preciziranim zakonskim rokovima plašeći se osvete i zlobe sujetne direktorke Poreske uprave. Moramo da ćutimo i trpimo, kako nas ona ne bi ućutkala, kao što je to uradila i sa novinama Vranjskim, svima je to poznato. Razmislite mao o tome!

Svaka Vam čast na komentaru i samo da kažem da sve što napisali je istina i ja sam neko ko je svedok takvog revanšizma i znajte da direktori Poreske uprave kad tad,moraće da odgovaraju za svoje postupke i to sa kamatom!Direktorka Poreske Uprave je zlo koje će samo sebe da uništi

Ništa mi nije jasno. Lokalna poreska ne ide u takve kontrole. Porez na imovinu se ne plaća proverom nikakvih knjiga već stanja u katastru ili izlaskom na lice mesta na kuću, stan objekat. Porez na imovinu od preko 1.000.000,oo dinara je neverovatan što znači da je imovina vredna preko 500.000.000,oo dinara, što je zaista neverovatno za lokalne prilike. Još da se plati iz čista mira odmah pre žalbe i svih pravnih lekova a ne treba da se plati. Ili je nekakvo širenje potpuno dezinformacija i neistina ili tu nisu čista posla. Pozdrav

ZutoCvece