22.12.2017

Novi početak VRANJSKIH

U petak, 22. decembra po novom, a 9. decembra po starom kalendaru, leta Gospodnjeg 2017. oglasiće se ponovo portal Vranjskih.

Zbog teške finansijske situacije u Narodnom pozorištu u Kragujevcu, na inicijativu lokalne vlasti, 1961. godine, organizovana je raspravu posle koje je trebalo doneti konačnu odluku o ukidanju te institucije kulture.

Autori ove ideje pročitali su 24 referata pripremljena sa ciljem da javnost ubede u neophodnost ovog nemilog čina.

Onda se za reč javio prof. dr Miloš N. Đurić (1892 – 1967), jedan od najuglednijih svetskih helenista, profesor univerziteta, prevodilac, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa „Živa antika“.

- Kada bi u staroj Atini neko načinio manji delikt, zabranjivali su mu da tri meseca svira u diple. Ako bi pak, napravio veći, branili su mu da posećuje pozorište šest meseci. Pitam ja ovaj auditorijum šta su Kragujevčani skrivili bogovima da ih liše Pozorišt? - pitao je on tada prisutne.

Posle ove kratke i britke besede, nikada nikome u Kragujevcu nije palo na pamet da ukine Narodno pozorište.

Oslanjajući se na ovu briljantnu besedu profesora Đurića, grupa novinara koji, s Božjom pomoći, stoje iza projekta ponovnog pokretanja portala „Vranjske“, pitaju protivnike slobodnog i nezavisnog novinarstva, šta su Vranjanci skrivili bogovima da ih liše njihovih „Vranjskih“?

Skrivili su samo utoliko što i juče i danas hoće da znaju ko i kako epski propoveda, a troši njihove pare. Ništa više i ništa manje.

„Nova vlast je obećala da ćemo za dve godine živeti bolje. Život prođe, a dve godine nikako“ – reče aforističar.

Zato u petak, 22. decembra po novom, a 9. decembra po starom kalendaru, leta Gospodnjeg 2017. oglasiće se ponovo portal „Vranjske“.

Od 21. novembra, kada je ugašen, slobodnomisleći ljudi ne samo u Vranju i na jugu Srbije, živeli su u informativnom mraku.

Građani Vranja, da parafraziramo drugog aforističara, nisu spremni na ove promene. Oni bi da i dalje jedu.

Onda, daće Bog, a zahvaljujući dobrotvorima, krenućemo sa pripremama za pokretanje novina „Vranjskih“.

Od broja 1070. – tamo gde smo stali.

ZutoCvece