01.11.2017

Vranjanci ko Surinamci

Prvi put u svojoj istoriji Surinam je povukao priznanje Kosova, što je nezapamćeni diplomatski uspeh Srbije, a Vranje se brojnim inicijativama uključilo u obeležavanje ovog grandioznog događaja.

Eto, jedna takorekuć svetska sila poput prijateljskog i susednog nam Surinama stala je na našu stranu u odbrani „kolevke srbstva“.

Tako će, kako saznaju InfoVranjske iz izvora bliskih lokalnoj vlasti, biti pokrenuta inicijativa za bratimljenje dva glavna grada, Vranja i Paramariba, te dva predsednika, dr Slobodana Milenkovića Gonzija i Desi Butresea.

U tom cilju, podnet je i predlog da Kljačino sokače ponese naziv Ulica Surinamska.

Takođe, iz Mesne zajednice Surdul, pokrenuta je inicijativa da se ovo napredno selo ubuduće zove Surinamul.

TOV Vranje uveliko pravi program za kulturno-turističku manifestaciju “Surinamski dertovi”, a u planu je i turistička ruta “Kroz džungle Surinama i nazad”.

Vranjski FK “Dinamo” poneće ime “Dinamo Surinamo”, a na delu je pravo otimanje Gulita, Rajkarda, Sedorfa i Klajverta za mesto trenera našeg prestižnog nogometnog kluba.

Ovo je, kako saznaju Info Vranjske, bila i idealna prilika da se Banja ratosilja okupatorskog prefiksa “Vranjska”, te je podnet predlog da se ubuduće zove “Surinamska Banja”.

Trubački orkestri iz Gornje čaršije uvežbavaju “Surinamski čoček” i “Butreseov mekam”, kao i “Marš na Surinam” u aranžmanu Asana Demiranovića -Belče, a sa tekstom našeg poznatog stihodelje Keze Neperštinova-Ugljarskog, čiji početak glasi:

“Doleko tam, doleko tam,

Selo je moje tam,

Tam je Surinam!”

Ekipa TV “Vranjska plus” sprema se put Surinama, gde će snimiti dokumentarno-igrani film “Od Pljačkovice do Julijanatopa”, u produkciji kuće “Krstilovica entertainment”.

Za opravnika poslova Vranja u Paramaribu planira se Vojča iz Balinovac, a surinamski govor se uvodi u službenu upotrebu na području Grada Vranja.

Kako javlja stalni dopisnik InfoVranjskih iz Paramariba, Surinamci sa nestrpljenjem i oduševljenjem očekuju zvaničnu potvrdu ovih inicijativa iz bratskog i susednog Vranja.

ZutoCvece