28.09.2017

Ćorav štrk

U Vranju se ovih dana otpuštaju učitelji i nastavnici, nema dece, kažu nadležni, po nekim računicama cela jedna škola.
Ali, Sorabi, a među njima naravno i Vranjanci, ne bi bili to što jesu, a da ne nađu formulu za rešavanje problema, u ovom slučaju za razmnožavanje.

I to je, onako sofisticirano, lepo upakovano u – reklamu.

Reklama je, po definiciji, kratka medijska forma, u kojoj se na jedan sugestivan način promoviše određeni proizvod, koji, podrazumeva se, rešava određeni problem bolje od  konkurencije.

Elem, na sorabskim televizijama se ovih dana vrti jedna reklama, koja efikasno rešava problem nataliteta.

Roda doleti na kućni prag sa boščicom u kljunu, a u boščici – naslednik.

I taman da roda odleprša na jednu s nogu, da proslavi još jednog Soraba, pade joj pogled na avliju preko puta, kad u njoj – izglancan do visokog sjaja, ponosno stoji FIAT 500L Nacionale!

I štrk se u trenutku predomisli, te boščicu sa Sorabčetom prebaci na prag preko puta, gde je FIAT.

Koje je naravoučenije ove reklame?

Ima, naime, nekoliko korisnih stvari – prvo, ne morate da se mučite u krevetu u znoju lica svog, e da bi dobili naslednika.

Drugo, na morate da trošite dragocene telesne izlučevine, benzin je ionako skoro pa džabe.

Treće, beba skupo košta, hranice, pampersi, štramplice, a FIAT 500 L Nacionale je mesečno – cijena, prava sitnica, 114 evra; pa to dete raste, pa treba da se školuje, a FIAT iska samo dva servisa, i to za dž.

I, last but not least, nadvili ste nad konkurencijom u vidu komšije.

Ali, reklama nije reklama ako ne zagolica – otkud prosečnom Vranjancu 114 evra mesečno, sve i da ih ima, posle „gigantomahije“, odnosno teške propasti „giganata južnog privrednog čuda“.

Da li to znači da slobodno možemo da se manemo „sirotinjske zabave“, pošto ona neće dati nikakve opipljive rezultate u vidu bepčeta, ako ne fasujemo FIAT 500 L Nacionale?

I, kako će naslednik, FIAT, da nastavi lozu – rađajući „fiće“, što bi, ipak, značilo involuciju?

No, da ne sitničarimo, poruka je sasvim jasna – ako nemaš FIAT 500 L Nacionale, ni za šta nisi, pa ni za decu, to čak i ćorav štrk zna.

„Plodatisja i množatisja“, kaže i mati Crkva, „aki kedri livanskii“; ali, isključivo ako imate FIAT 500 L Nacionale; pa i samo mu ime kaže.

I tako, tu nedavno Vranjanac koji je kupio FIAT 500 L Nacionale zove kuma: „Alo, kume, rodi se Silvio! Ka'će ga krstimo“?!

ZutoCvece