27.09.2017

Krvna osveta modernog doba

Dilema da li je u pitanju ubistvo s prizvukom krvne osvete ili “tek” teško krivično delo, nametnula se sama po sebi tek nekoliko sati posle smaknuća Jugosava Cvetanovića u sredu noću u centru Vranja.

Javnosti su poznate indikacije koje ukazuju da se radi o krvnoj osveti - brat ubijenog Jugoslava osumnjičen je za ubistvo Nikole Bojovića koje se dogodilo 2013. godine.

To su, doduše, za sada samo indicije i u sferi je nagađanja šta je pozadina ovog svirepog ubistva Vranjanca koji je važio za relativno bezazlenog gradskog lika, bez zaposlenja ali i bez opasnih namera po okolinu.

Dve činjenice, ipak, ukazuju da se radi o krvnoj osveti.

Prva, da je njegov najbliži srodnik osumnjičen za ubistvo muškog člana poznate beogradske porodice čija su oba sina kao osobe iz kriminalnog miljea poznata “organima”, i druga, naročito indikativna, da je ubijen muški član porodice čiji je srodnik povezan sa ubistvom takođe muškog člana druge porodice.

Krvna osveta je po definiciji običaj u kojem se sukob između dve porodice, iniciran ubistvom jednog člana porodice, nastavlja međusobnim ubijanjem i to isključivo muških članova, budući da su žene i sva maloletna deca isključena iz ovog običaja.

U sistemu krvne osvete obe se porodice rukovode geslom da jedna porodica „duguje krv“ drugoj i on se vraća samo ubistvom muškaraca iz druge porodice.

Ovaj običaj postojao je sve do druge polovine 20. veka na Kosovu i Metohiji, u Albaniji, Crnoj Gori i na Siciliji, ali se i danas dešava na pomenutim prostorima, mada znatno ređe u odnosu na prethodna stoleća.

Način na koji je izvedeno ovo svirepo ubistvo u Vranju, pucanjem u leđa nesrećnog Jugoslava ukazuje da je u pitanju krvna osveta modifikovana „modernim“ sistemom vrednosti koji isključuje svaki, makar i minimalni “fer plej” i minimum ljudskosti u odnosu na vreme kada je ovaj običaj bio deo svakodnevnice svih ljudi koji su živeli na prostorima gde je bio naročito izražen, nezavisno od činjenice da je u pitanju krajnji primitivizam i neizlečivo ljudsko slepilo.

Komentari

Вучићу, доћи ће и твоја тетка на ред

Па ћеш лепо пред истражним судијом да певаш одакле ти све те паре од српске сиротиње у задњих 25 година. Има да певаш и да објасниш све до задњег цвоњка и детаља. Нећеш ти јуначе политички да пострадаш.Тебе чека пет доживотних робија. Минимум. А на њима ће да ти се придружи сва фукара која је Србију опљачкала и уништила у задњих 25 година и довела је на ниво западно-афричке беде.Сви ћете у затвору да завршите али сви до једнога! Да вам је Бог отац!

Smena NACELNIKA P.U VRANJE JE PRIORITET,covek imao policisku pratnju a ubijen!KOGA PLACA OVAJ NAROD?

ZutoCvece