31.08.2017

Sastanak sa Disićem

Od kad je veka i ”Simpa”, plate, ali one izistinske, rukovodećeg menadžmenta ovog, ne li, “nosioca privrednog razvoja na jugu Srbije”, bila su poput tajne Svetog grala. Mislim da ni Den Braun, uz svu dokazanu maštovitost, ne bi uspeo da otkrije “Dragomirov kod” po kojem su direktori “Simpa”, sa zvanično relativno skromnim primanjima, kupovali kuće, stanove, lokale, gradili vikendice…

Naslućivalo se, doduše, da mnogobrojna članstva u upravnim odborima, donose “Simpovim” direktorima ne baš simbolične dodatne prihode, spominjale su se neke “plave” i “bele” i koverte, ali sve je ostalo na nagađanjima i, povremeno, zanimljivim objašnjenjima u vezi sa imovnim stanjem “Simpove” prve direktorkske garniture. Ko se, uostalom, ne seća kako je Dragoslav Nastić, dugogodišnji finansijski direktor, zluradoj javnosti, pojasnio kao je njegov mlađani sin došao do lokala, plaćenog 80.000 evra:

“Uštedelo dete”, kazao je tada Nastić pokazujući nama, običnim smrtnicima, kako treba pravilno vaspitavati buduća pokolenja.

Vremena se, međutim, menjaju. Nema više Dragomira, sve je pošteno, transparentno, na polzu mučenog tapetarskog proletarijata.

Pa, zar nije?

Zato sam se malo i iznenadio kad je na zahtev, upućen po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, sa pitanjima o primanjima “Simpovog” poslovodstva, kao i platama u zavisnim preduzećima, stigao odgovor da je reč o “akcionarskom društvu” koje se isključivo finansira iz sopstvenih prihoda” i da, shodno “članu 3. st. 1 tač. 6 i 24 Pravilnika o čuvanju poslovne tajne”, zarade zaposlenih predstavljaju poslovnu tajnu.

Računam, ipak, možda se Slajan (Slađan, inače, ali kod nasVranjanaca, u jednačenju suglasnika po zvučnosti, od “dj” koje tvore “đ”, izgubi se često ono “d” - prim. aut.), dakle Slajan Disić nešto zabunio, jer na “Simpovom” zvaničnom sajtu objavljeno je da je ova kompanija u državnom vlasništvu od 31. oktobra 2014. godine.

Ništa se,u međuvremenu, nije promenilo. Ups! Da ne budem pogrešno shvaćen, sve se promenilo, na bolje naravno, samo je država i dalje dominantna u vlasničkoj strukturi “Simpa”, što se vidi u Centralni registar hartija od vrednosti (CRHOV). Među deset najvećih akcionara, od ukupne emisije, Republika Srbija poseduje 35,93% akcija, Grad Vranje 23,07%, RZZO 12,66. Tu je i Opština Trgoviše (0,56%), čak i Grad Beograd (0,45%).

Ma, Slajan sigurno sve ovo zna, presabiram se glasno, nego su mu ćate podmetnule ovaj papir, a da nisu bili ni svesni posledica. Nisu razmišljali da neko, recimo, može da pomisli da Slajan hoće da sakrije kolika mu je, njemu i njima, plata. Ili da poveruje ovim bogohulnicima koji po internetu svašta pišu, čak i da Slajan ima 11.000 evra pošteno zarađen lični dohodak.

Evo, ja bih, personalno, smeo da se zakunem da to nije tačno. Mislim, ako ništa drugo, otkad se u “Simpu” prima plata u evrićima!?

Ne bi li sprečili dalje spekulacije, uložimo mi žalbu Povereniku. Ubrzo, eto odgovora kojim se nalaže “Simpu” da nam u roku od pet (5) dana dostavi tražene podatke: iznose neto zarada, od 1. januara do 31. maja 2017. godine, generalnog direktora, izvršnog direktora za proizvodnju, finansijskog direktora, izvršnog direktora za opšte i pravne poslove i komercijalnog direktora.

Da se ne bi osetili zapostavljenima, zahtev se odnosi i na direktore zavisnih preduzeća, da ih sada ne nabrajam.

Mi smo, kao i “Simpo”, pretpostavljam, rešenje Poverenika od 18. avgusta dobili nekoliko dana kasnije.

Odgovora još nema ali sačekaćemo još koji dan. Veliki je to posao, a i u “Simpu” nisu navikli da prikupljaju, a još manje dostavljaju ovu vrstu podataka.

A, onda, ako ne dobijemo podatke, kojim slučajem, ponovo ćemo se obratiti Povereniku koji može da preduzme razne mere. Jedna od njih je da izrekne novčanu kaznu zbog nepostupanja po rešenju. Ali, o tom, potom.

Nego, umalo da zaboravim zašto sam stavio baš ovaj naslov.

Pre nekoliko dana, usred ove prepiske Vranjske – Simpo – Poverenik, prilazi mi prijatelj i kaže da bi Slajan hteo da se vidi sa mnom! Pitam, da li je reč o Ovome. Jeste, radi se o Tome, ali može da bude reči i Onome. Dodatno objašnjenje zašto bi bilo dobro da se sastanemo, neću da citiram jer, ipak, to je ipak bio interni, poverljiv razgovor.

Pristanem, naravno. Ako ni zbog čega drugog, ono radi činjenice da me nikada do sada Slajan nije udostojio razgovora.

Drugo, Slajan je veoma uticajan čovek među naprednjacima, a pošto mi iz “Vranjskih”, u poslednje vreme, ne stojim baš najbolje u njihove oči, možda je ovo nagoveštaj nekih boljih vremena.

Treće se odnosi na Onome što neću da vam kažem.

 

I, sad, čekam.

Sastanak sa Disićem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Sladjan ima 11000 eu platu i kamioni non stop nestaju za gospodu iz SNS.

Ako si ti radnik Simpa ja sam kraljica Elizabeta.
Ne znam sto redakcija dozvoljava da svako moze da napise sta mu je volja.
Treba da se za ovakve izjave ide u zatvor.
Treba da se proveri sve i da se objavi javno a ja znam jer radim na tom random mestu.
Disic ima platu oko 700 eura i to moze svaki radnik da proveri u obracunskoj sluzbi
Koliko znam nikad nije bio clan nijednog odbora osim Izvrsnog jer je po funkciji predsednik izvrsnog odbora ali za to ne prima naknadu.
Dragi moj kolega ako iole mislis Simpu dobro jer kazes da si radnik Simpa onda ti imas neki problem
Ako se radujes I prizeljkujes da Simpo ode u stecaj onda znaj da cemo svi na ulicu

Vi lezilebovici i mantilasi i treba da idete na ulicu, a ne da mi obicni radnici radimo za vas uz platu od 15 000-20 000, i bez grejanja na -20 zimi. Nadam se da ce se uskoro stati na put tome a za simpo katanac.

U Simpu postoji odlican metod za prikrivanje isplata plata, koji funkcionise u nekoliko krugova, tako da niko ne moze da kontrolise nikoga i sto je najbitnije, neko ko dodje sa strane ne moze da se snadje. Radni ucinak se prati preko sistema bodova i bodovanja, sefovi sektora, upravnici, rukovodioci izvrsni i na kraju direktori sektora boduju rad podredjenih i nakon odbijanja zakonskih dolazi se do plate radnika. Caka je da nikada ne znas koliko bodova imas ti, koliko kolega, koliko direktor i na kraju sto je najbitnije ne znas kako se obracunava bod. Za miljenike, direktore, sekretarice, sofere i konkubine, bod se izracunava po euru, za ostale smrtnike u dinarima. Tako da za Disica, pokojnog Nikolica, Manasijevicku, Pesicku, Blagoju, Mitica, Nastica, Ristica i njihove miljenike bod je 0.99 euro centi, Za ostale u dinare. Tako da su njihove plate od 6.000 bodova pa navise, gde se dodaju clanstva u raznim odborima unutar Holding kompanije, pa clanstva za upravne odbore u zavisnim i privatnim preduzecima, gde smo suvlasnici, pa putovanja u zemlji i inostranstvu i ukupno se nakupi oko 11.000 bodova mesecno. Ono sto je najbitnije da nikada ne padne ispod 6.000 bodova. Tu dolazimo do jos necega zanimljivog, nema troskova zivota, deca se prevoze na studije sluzbenim automobilima, stanuju u Simpovim stanovima u Beogradu i Nisu, ide se toliko daleko da se i hrana deci salje iz Simpovih restorana. Kada nema novca za isplatu i isplati se minimalna plata od 6.000 bodova ili 6.000 eura, onda se prelazi na kompenzaciju i robu iz konpenzacije, pa se opremaju stanovi, deca i rodbina oblace po kompenzovanim radnjama, stampaju knjige za profesore i obasipaju poklonima i slicno. Kad nesto postane sumnjivo ili zafali para, tu su radnje i saloni po unutrasnjosti. Svi u Simpu znaju za salon u Zajcaru, Majdanpeku i Kladovu, imali su u objektima robu u vrednosti od 5 do 10.000 eura godisnje, a pravili promet od po nekoliko miliona, kako kome zahvali parica podigne sa blagajne u nekom od salona, pa je na kraju jedne godina manjak bio nekoliko miliona. Zato se Simpo bavio patriotskom ekonomijom i razvojem Kosova i Metohije i poslovanjem sa Albanijom. Da li je nekome cudno da su kadrovi zaduzeni za Albaniju i Kosovo najbolje profitirali i pokupovali stanove. Da li neko zna za aferu reketiranja dobavljaca od strane naseg referenta inace Disicevog rodjaka, posle te afere je kupio stan u zgradi kod autobuske. Najveci problem je kad je devojka koja je bila od poverenja napustila Simpo i sa sobom ponela bodovne liste, jedan socijalista je mahao njima na televiziji, znate i koji, sto znaci da zna.

Ocerupase simpo,kamioni prema vlasinu..sprema se svadba

Pa ako se sprema svadba da budes stari svat ti imas pare. Nista nisi placao sacuvao si pare

SIMPO je opljackala crvena bagra........... na svu srecu, niti se SPS vise nesto pita niti vise imaju bilo koga uticajnog.......... a SIMPO ide na dobos, vrlo brzo...... pa nece IKEA da trpi konkurenciju...........

Mnogo istine i jedna zalosna cinjenica. Da je opljackan Simpo, jeste a i znate od koga. Ako ne znate da vam kazem. Od onoga koji placa da se pisu ovakvi komentari.Od onoga koji je hteo da kupi Simpo preko rusa za dvadeset miliona bez radnika i bez dugova. I ja bih ga tako kupio i to za 40 miliona. I dalje zele da zatvore Simpo i da svi radnici ostanu na ulici bez socijalnog programa bez biroa...Ne znam da li si srecan zbog dobosa i Ikee. Ako jesi onda ti svaka cast

Seo Kalac je najvise krao u Simpo,sa bisazi iz Kosovo ravno!

Sve dok su na vlast penzioneri a mi mladi smo sklonjeni na stranu nema spas

ZutoCvece