18.08.2017

Šta će nam sad te Vranjske

Mi smo Vranjanci, i naša osnovna osobina, moramo se složiti, je ogovaranje, a ne razgovor. Ružno zvuči, jer se pogrešno tumači. Naime, mi ogovaramo jer se brinemo za komšije, prijatelje, rodbinu, a ne iz razloga neke loše namere. Moj stariji kolega Martin Hajdeger brigu smatra osnovom našeg postojanja. Ali nije važno, kada mi to pre njega znamo, negujemo i čuvamo. Čak i kada "teramo sir", mi smo u okvirima ogovaranja sa dodavanjem jake doze komičnog. Dakle, time što pričamo nešto o nekome, mi strahujemo da se to ne ponovi, da ne uzme maha, ne dovede do lošeg završetka. I "sir teramo" da ne bismo plakali. Mi strahujemo, jer smo osećajni. Osećajni i lirski. U ovom kraju nema epskog i dominacije razumskog ili "hladnih glava" i razgovora. Čak i Boru ocenjuju kao lirskog prozaistu. Jer, otkud bi Vranje bilo Borino?

OD PLOTA DO INTERNETA: Onaj ko se našao kao predmet naše brige, a stalno ima takvih, takođe emotivno reaguje, tj. osećajno. Vrlo su retka ponašanja "hladnih glava", i to su izrodi. A i zašto bi kada nas ovaj način fino zadovolji i ispuni. Najčešće se ljutimo, bogami i preko granice do besa, mržnje i loših destruktivnih namera. "On je to pričao"... "uh, prebiću ga, uništiti"... ide do svađe! To nas drži i čeliči, srećom i, najčešće, samo neko vreme. Međutim, nekada može da potraje, da prekinemo odnos sa ogovaračem i da uzvratimo. U oba slučaja kada preteramo onda se kajemo. Proradi u nama ono lirsko-pravoslavno-južnjačko. Ćutimo i žalimo gde god se nađemo. Naravno i po govoru koji to nosi. Zbog toga nas prepoznaju odakle smo. 
I sve tako, od pamtiveka do današnjih dana, s tim što moderna vremena donose i veće mogućnosti u našem ogovaranju, od ogovaranja preko plota i šaputanju na klupi, korzou, kafani sa pogledom na predmet brige, sad putem telefona, interneta. To je nova ogovaračka tehnika. Proširila nam se mogućnost da materijalizujemo našu brigu za sugrađane. Okreneš mobilni... "Jesi čuo/la..?". Milina jedna... kakve mogućnosti za zadovoljenje naše suštinske potrebe. 
Kakav napredak. Avaj! U svakom dobitku ima i gubitaka - ali samo za tren. Ova savremena tehnika dobrim delom postoji zbog brige za druge. Radio, televizija, novine pokušavaju da nas što tačnije informišu i na taj način potiskuju ogovaranje. Sve više se javno svodi na razumno i raz-govor. To nam nekako ne ide u prilog i smeta nam. Ali, u isto vreme ova modernizacija nas čini tvrdoglavim i čvrstim u želji da očuvamo našu potrebu za ogovaranjem, čak nam uvećava delovanje. I tako nam se još više širi polje brige. Možemo da ogovaramo kada vidimo kako svi drže mobilne po ulicama, kafićima, čitaju novine i, što je još važnije, i ono o čemu novine ili televizija informišu do samih urednika i novinara.
 
I DALjE LEPOTA: Situacija nam, pored vrtoglavog napretka tehnike, neverovatno i "ničim izazvana" još više ide na ruku poslednjih četvrt veka. A šta nam pa do sad nije išlo? Iskoristili smo i Turke, ratove, Bugare, Nemce, KPJ-u. Ogovaranje dobija na intenzitetu jer se pojavljuju još bitnije stvari. Prva stvar je višepartijski sistem. On briše razgovor i što je još bolje ruši sve što smo izgradili u proteklom periodu. Zamislite da "Koštana", "Vema", "Jumko" (još kao funkcionise), "Novogradnja", "Hotel Vranje", "Motel", "Simpo" (na izdisaju), "Navip", "Poljoprodukt", Pozorište "B. Stanković" (dobro samo zgrada koja se dekontaminira) itd. nisu propali i da masa ljudi nije ostala bez posla i bez para gde bismo dobili toliko članstvo i materijal za našu bitnu osobinu? I dalje lepota: klimaju se i mnoge druge institucije - još bolje korupcija i pljačka vrtoglavo rastu. Mi znamo te koji kradu u tome nam dobrim delom pomažu sredstva informisanja koja su se našla u tom višestranačkom vrtlogu. Ona se ođednom nalaze na tapetu i to sa svih strana. I u tom gašenju svega evo nove mogućnosti ili rešavanjem gorućih problema čak jednim udarcem ubijeno dve do tri muve - jer muvanje se gradom mora još više uzdići!!! Ugasimo, ali u ogovaranju, ono što nam nudi bezvezne i javne informacije za račun ogovaranja - "Novine Vranjske". Šta će nam pa sad te "Vranjske" koje hoće da budu opozicione, polemičke, svoje i za razgovor. Tako dobijamo u snazi i samopotvrđivanju ili izbijamo na treći nivo muva/nja, Naime, mi, preko ogovaranja "Vranjskih"- onoga što objavljuju, dodatno brinemo o korupcionašima i pljačkašima koji uzimaju sve više maha - kakva lepota i kakva divna budućnost. 
Ja stvarno ne znam grad i mesto koje je ovako napredovalo i sačuvalo svoju samobitnost. Građane koji sve drže u svojim rukama. 
I veoma sam srećan što u njemu živim. 
A vi?
(autor je filozof)

Komentari

..profesore,ponosni smo na tebe,pravo u centar,razgolicena svakodnevnica ovog lepog i naseg grada..volimo ga i pored svega sto se namece od rukovodstva grada,polticke elite,primitivnih i neukih "prvaka" svega i svacega..

Sva sreća pa ga niko ne razume.

ZutoCvece