05.07.2017

Zatvor, groblje i Studio moderna

Kad bi došao neki stranac i, kojim slučajem, pitao u šta u Vranju da uloži novac, toplo bih mu preporučio dve, sigurne investicije: groblje i zatvor. I to u Slobodnoj zoni.

Zašto groblje?

Na Šaprancu više nema mesta, Bunuševac  em daleko em i tamo ima još malo slobodnog prostora. Osim toga, nije baš sigurno da će u nastupajućem investicionom ciklusu rađati bebe, čime se bavimo i u ovom broju, ali da ćemo da mremo, i to intenzivno, tu nema dileme. Od starosti, muke ili gladi, svejedno, jer biznis je biznis.

A, ako ova prva dva faktora zakažu, uvek možemo da računamo na nesebičan doprinos Zdravstvenog centra da ova firma radi punim kapacitetom.

Zatvor?

Gotovo sam ubeđen da će u perspektivi ova privredna grana procvetati jer oni koji ne završe na prethodnoj investiciji, logično je, gde će ako ne u bajbok.

Nekog velikog izbora nemaju. Pri tome ne mislim na ove koji kraduckaju. U narednom investicionom ciklusu oni će činiti zanemrljiv procenat jer  malo toga je ostalo da se opelješi.

Glavna klijentela biće naši sugrađani koji nemaju para da plate razne račune, kazne. Već ima podosta onih koji će dug prema državi da oduže društveno korisnim radom. U Slobodnoj zoni.

Crkvu kao inesticiju ne bih predlagao, čak ni u EsZe-u, mada bi se uklapala u ambijent. Nismo neki vernici, a čisto sumnjam da nama, Vranjancima, može i Svevišnji da pomogne, tako da bi to bila promašena investicija.

Neko će reći da se sprdam ozbiljnim temama ali ja sam čvrsto uveren da moje teze imaju duboko utemeljenje u realnosti.

Argumentacija mi je bitno ojačana  nakon prethodnog broja Vranjskih.

Zoran Velinović, pomoćnik gradonačelnika, ubi se nabrajajući kompanije kojesamo što nisustigle u Vranje. Priču mu je skroz pokvario upravo direktor tog oivičenog zemljišta koje neki nazivaju Slobodnom zonom, gde, je li, kanimo da smestimo sve te fabrike i vetroparkove, tvrdnjom da on o tome ne zna ništa!?

Još kad sam video spisak potencijalnih investitora. Osim šivenja pantalona, najjači utisak ostavlja „Studio moderna“. Ako bude sreće i povoljne lokacije, Vranjanci će moći lajv da kupuju kosmodisk i super secka. Divota!

I da se razumemo, ne krivim ja ni Velinovića ili aktuelnu gradsku vlast što bi jedino moderno groblje bilo najisplativija investicija u Slobodnoj zoni.

Nisu nas naprednjaci doveli u situaciju da u gradu sa 80.000 ljudi ozbiljno radi jedino „Alfa“ sa 800 radnika. Sva je prilika, međutim, da nas oni, uprkos željama i obećanjima, neće ni dovesti na zelenu granu.

Budimo realni, koja će ozbiljna firma da se napne i, umesto u Pećincima ili Inđiji, otvori svoj biznis u ovoj zapizdini. Nijedna, sem vaćaroša koji se bave lon poslovima, a plate zaposlenih obračunavaju na 200 evra, maksimum.

Zato je vreme, da ne kažem poslednje, da se suočimo sa stvarnošću.

Nema i neće biti ozbiljnih stranih investicija. Tačka.

Jedini izlaz za ovaj kraj je odgovorna, regionalno izbalansirana ekonomska politika koja će doneti poseban set mera za nerazvijena područja. Pri tome ne mislim na subvencije, već na ozbiljan program koji će, pre svega, pomoći onome što već postoji ovde i posluje, koliko toliko uspešno.

Umesto nerealnih obećanja o stranim investicijama, dajte prvo da sačuvamo ono malo privrede koja još ovde postoji. Umesto raznim džeoksima, dajte pare Alfi,  konačno rešite status Simpa i Jumko, pomozite „Nutriku“ i „Plavom kamenu“ da prošire proizvodnju jeftinim kreditima sa grejs periodima od nekoliko godina, oslobodite obaveza one sitne preduzetnike koji zapošljavaju pet do deset ljudi, i smanjite malo, šta bre malo, odliv ovdašnjih para ka Beogradu.

I u isto vreme, napravite strategiju i recite nam: vi ćete Vranjanci da proizvodite ovo i ovo, makar i mušmule, i ne baljezgajte o avionima i kamionima.

Ne desi li se ovo brzo, dragi sugrađani, toplo vam prepručujem da polako krenete ka Slobodnoj zoni.

Na vreme da kaparišete mesto na jednoj od dve ponuđene investicije.

 

 

 

ZutoCvece