25.06.2017

Vranjanci i gej parada

U subotu, ono što mi. novinari, zovemo ranom zorom, zove me kolega.

„E, svaka čast! Ma, znao sam da ste vi Vranjanci pravi Evropljani, a ne ovi Beograđani, foliranti!“

Ja, još mamuran od inaugara(n)cije, 22. dana od kako „troglava hidra“ neuspešno kidiše na našeg Predsednika, ne shvatam o čemu se radi.

Šta li smo sad zgrešili, pitam se, dok besomučno pretražujem  Tviter.

I ima šta da vidim!

„Gradski odbor Srpske Napredne Stranke u Vranju organizovaće besplatan prevoz za Beograd u subotu 24. juna, radi prisustvovanja „Paradi ponosa“.

Pozovamo sve članove, simpatizere i zainteresovane građane da se jave predsedniku svoje MZ radi upisivanja i bližih informacija.

Za sva članove javljanje je OBAVEZNO, jer nam je cilj da što većim prisustvom “Paradi ponosa“ pokažemo podršku politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića i buduće premijerke Ane Brnabić.“

Plakat ove sadržine, uz logo SNS Vranje, slikan, pa još malo i zagužvan, već izazvao pravi haos. 

Bilo je tu masovnog lajkova i šerovanja, a boga mi i raznih komentara:

„Ma neka ih dovuku u halterima, samo nek bude fotografija.“

„Oni ako se ne potuku sutra sa LGBT ništa nisu uradili. Biće smeha i tamnih naočara sutra po Beogradu....“

„Ovo je sjajno, groteskno, nadrealno, za literaturu. Ko da je Nušić smislio.“

„U Vranje nema laganje, samo pederisanje.“

„Kažu da je podmetačina, al ajd sad ko će ga znati, da li je neki lokalni čelnik SNS pogrešno protumačio direktive iz BGD.“

„Obavezno poneti tacnu veličine dupeta zlu ne trebalo.“

„Treba dodati još jedan red. Ne pitajte šta partija može da uradi za vas, već šta vaše dupe može da podnese za partiju. Poneti vazelin.“

I tako dalje, da ne navodim više, bilo je tu svega i svačega.

Krenem ti ja odmah u istraživačko novinarstvo. Pošaljem screen shoot na nekoliko adresa vodećih vranjskih esenesovaca, objasnim o čemu se radi, zatražim potvrdu ili demant.

Niko ne odgovara, a meni sve teže oko srca. Ne smem ni da pomislim na mogućnost da je vest tačna. Zamislite, ako su ih stvarno potrpali u autobuse i pravo u Beograd, na gej paradu!

Bio sam, priznajem, na nekoliko Parada ponosa i podržavam pravo na rodnu, nacionalnu i seksualnu ravnopravnost, znam kakav je atmosfera i siguran sam da ništa loše ne može da im se desi. Ipak, nekako mi žao naprednjaka, naročito onih nekadašnjih hard core radikala, neočetnika, sada proevropski nastrojenih građanima.

Ne znam zašto, prvo mi pade na pamet moj drug Aca janjić, aktuelni ministar poljoprivrede. Čovek je strejt, sto posto, ali ima ga po svim volumenima, a voli da se uteže u tesne farmerke. Zagledaće ga sigurno, a nije isključeno da padne i neka prijateljska šljuska po zadnjici. Kakve će to sve posledice, razmišljam,  da izazove po njegov mentalno – politički sklop?

Sav oznojen od briga, muke mi SMS-om prekrati, ko drugi nego „siva eminencija“, Goran Djorđević, poznatiji kao Djoša,generalni sekretar Gradskog odbora SNS Vranje, koji je izgleda jedini shvatio ozbiljnost situacije:

 "Gradski odbor SNS Vranje nije uputio ni postavi na tviter plakat ove sadržine. Uz dužno poštovanje i uvažavanje prava LGBT populacije, smatramo da lice ili grupa koja se bavi ovakvim neslanim šalama grubo krši i zloupotrebljava prava LGBT populacije u političke svrhe što je nedopustivo“, bio je decidan Djorđević.

Što sam brže mogao, pustim vest – demanti u etar, da spasim dušu.

I taman se prepustim užitku što sam konačno i za naprednjake učinio jednu korisnu stvar, da me više ne napadaju, kad ono javlja mi se jedan njihov, trenutno u nemilosti:

„Jeste, tačno je! Sad sam video Zorana Antića, u roze suknjici, i Slavišu Bulatovića, sa plavom perikom i bež helankama, drže se za ruke i šetaju Terazijama!“

E, pa, sad!

 

 

 

 

 

 

ZutoCvece