19.05.2017

Gradonačelnik ili britanska kraljica

Opšte je mišljenje da je vranjski gradonačelnik fin, pristojan, korektan čovek. Iako su cinici postavljali pitanje – ako je to tačno, šta onda radi u SNS – teško da može da se  ospori pozitivan generalni dojam o Slobodanu Milenkoviću.

Uostalom, kada su ga naprednjaci kandidovali, upravo su na umu imali njegove nesporne kvalitete: mlad, neukaljan aferama, poštovan kao lekar. I uz to Vranjanac.

Ko god da je u SNS-u odlučivao o Milenkoviću kao jednom od zaštitnih likova naprednjaka u predizbornoj kampanji, očigledno da je sve to imao na umu.

Istinitosti radi, sadašnji gradonačelnik i nije imao neku konkurenciju. SNS je okupio raznoliko društvo, podosta restlova iz drugih stranaka, a boga mi, bilo je tu i mnogo vranjskoj čaršiji dobro poznatih likova kojima je Milenković poslužio kao idealan politički kišobran za njihove ranije marifetluke, krivične prijave, preletačke biografije.

Jedini nedostatak, političko neiskustvo dr Slobodana Milenkovića, u takvom okruženju, bilo je njegova i SNS- ova značajna prednost jer, eto, pojavio se novi lik koji odudara od pomalo uvrežene predstave o protipu naprednjačkog gradonačelnika, oličenom u, recimo, Goranu Cvetanoviću „Mesku“, prvom čoveku Leskovca.

Taj i takav Milenković privukao je dosta onih neopredeljenih glasača, pre svega u urbanim sredinama, koji, po difoltu, nisu baš naklonjeni naprednjacima.

Danas, godinu dana nakon što je ustoličen u fotelju gradonačelnika, opšti utisak je da sve ono što je u predizbornoj kampanji bila prednost, Slobodanu Milenkoviću sada predstavlja nepremostivu prepreku da se nametne kao politički autoritet, u skladu sa funkcijom koju obavlja.

Stvarna vlast se prelila u ruke upravo onih koji su se tokom predizborne kampanje sakrivali iza Milenkovića, a gradonačelnik  sve više podseća na englesku kraljicu: o svemu se pita, ni o čemu ne odlučuje.

U dubokoj senci Stevanovića, Bulatovića, sive i druge eminencije, njegov autoritet se iz dana u dan kruni kroz, uglavnom, protokolarne dnevne aktivnosti, poput slikanja sa pčelarima, srednjoškolcima ili trubačima.

Uostalom, pokušajte da se prisetite nekog njegovog poteza ili makar izjave, u ovih godinu dana, koja je izazvala pažnju javnosti. Uz sav trud, ja ne mogu, iako mi je to posao. Jedino što pamtim u vezi sa gradonačelnikom su scene kada Aleksandar Vučić, pri gotovo svakoj od poseta Vranju, prolazi pored Milenkovića, uz pogled „podsetite me ko beše ovaj čovek“.

Nisam siguran da je Milenković baš tako zamišljao svoje gradonačelnikovanje, ali ruku u vatru bih mogao da stavim da ovakva pozicija slabog gradonačelnika svima iz njegovog bližeg i daljeg okruženja potpuno odgovara.

I ne samo to. Stari vukovi lokalne političke scene, zapravo, stvaraju ambijent u kome će se gradonačelnik baviti perifernim temama, dok oni na miru, za to vreme, postavljaju, smenjuju, zapošljavaju, prave razne dilove, između sebe i sa koalicionim partnerima. I pričaju kao je Milenković „nesposoban“, ali...

Ne znam da li je toga svestan, ali gradonačelnik bi morao da razmisli kako će se ponašati ubuduće.

Odluka je na njemu jer Milenković, očigledno, nije potpuno svestan moći koja mu stoji na raspolaganju.

Pretpostavimo, samo za trenutak primera radi, da se suprostavi vladajućoj struji ili moćnim pojedincima u SNS, i počne da se bavi svojim poslom.

Recimo, da se usprotivio smeni svog pomoćnika Aleksandra Stojkovića, postavljanju Gorana Petrovića za direktora Novog doma ili najavljenom imenovanju Dragane Nakić?

Da li bi ga Stevanović i Bulatović smenili? Nisam baš siguran jer koliko god da je u ovoj državi i u ovom gradu sve moguće, takav luksuz SNS ne bi mogao sebi da priušti baš zbog toga što bi bilo vrlo teško objasniti javnosti razloge za takav potez. Još teže bi bilo naći adekvatnu zamenu iz razloga navedenih na početku ovog teksta.

Kako god, u narednom periodu pokazaće se pravi dometi Slobodana Milenkovića i kao političara i kao čoveka.

Za definitivnu ocenu njegovih sposobnosti biće potrebno nekoliko stvari.

Za početak, ne bi bilo loše da Slobodana Milenkovića neko podseti da je on, ustvari, gradonačelnik. Možda će mu to pomoći da odluči hoće li i dalje glumiti ikebanu ili će pokazati da ima ambicije da izistinski vodi ovaj grad.

 

Komentari

Samo u Srbiji je pristojnost , postenje i strucnost mana, Milenkovic ima najvise opstrukcija u njegovom dvoristu, njemu treba da pregura jedan mandat da stekne iskustvo u rukovodjenju velikim sistemom kao sto je lokalna samouprava, u drugom mandatu bi vec sve bilo drugacije.

ZutoCvece