15.06.2016

Stižu braća Arapi

Naši stari-novi prijatelji, bogati „braća Arapi“, stižu na Vlasinu. Izvesni Ali Abdula Al Maki (Ali Abdulla Al Macki), milijarder iz Katara, jedne od najbogatijih zemalja na svetu, organizatora sledećeg svetskog prvenstva u fudbalu, kupio je u paketu četiri hotela  HUP „Evropa“ iz Surdulice.

Ovaj biznismen nema tetku na Vlasini, pa se dakle u odluci da ponudi tričavih 1,08 miliona evra nije rukovodio sentimentalnim razlozima. Kupovinom ovog preduzeća, kupio je jedno novo, zanimljivo i atraktivno turističko tržište.

Čim je ova vest objavljena, brojne prijatelje Vlasine, posebno one u Surdulici, već je uhvatila panika. Njihove prognoze kažu, da ćemo mi, „turistički siromasi“, kada na Vlasinu stignu šeici i zeleni dolari, morati da potražimo neke paradajz destinacije. Koliko su oni u pravu i na čemu počivaju ovakve zle slutnje?

Katar je država u Persijskom zalivu u kojoj je nastala TV Al-Džazira,  jedna od najprofitabilnijih televizija na svetu. Malo veća od Kosova, a ima 850.000 stanovnika (14 odsto su dolarski milioneri) koji imaju besplatno obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, struju. A litar benzina plaćaju 25 centi.

Zemlju gradi armija od nekoliko hiljada stručnjaka najvećih svetskih kompanija, a među zaposlenima u turizmu, trgovini, ugostiteljstvu je i nekoliko hiljada Srba. U Kataru su odavno prisutni najveći svetski hotelski lanci, a svi stadioni na kojima će se igrati utakmice svetskog fudbalskog prvenstva 2018. godine biće pod pokretnim krovom i sa klima uređajima.

U tom izobilju, jedno je zlo: rezerve nafte, na kojoj počiva nacionalna ekonomija, procenjene su na još četrdeset godina. Zato dolari, glavom bez obzira, beže iz naftne industrije. Ovaj šeik će delić svog bogatstva prebaciti na Vlasinu.

ZutoCvece