13.06.2016

Gutanje najveće žabe

U zemlji kakva je danas Srbija nije ništa čudno da spomenik prvom demokratskom premijeru Zoranu Djinđiću hoće da podignu njegovi najveći neprijatelji. Boljim poznavaocima prilika uopšte nije čudno da se pri toliko njih koji su važni, a nemaju spomenike, premijer Vučić seti baš Borislava Pekića i Zorana Djinđića, najvažnijih ljudi Demokratske stranke, dok je ona još bila glas građanske Srbije. Pa, neće valjda da diže spomenik Šešelju? Na sramotu DS-a koji je vladao od 2004. godine, a nije se setio da bar spomene značaj navedenih imena za istoriju Srbije.

Sad, pre promene vlasti u Vranju, svakako istorijske jer dolazi posle 70 godina, ovdašnji SNS može da poentira na samom početku svoje vladavine onako kako Vučić želi, da iz tuđe nevolje izvuče najveću moguću korist. Ovde su demokrate, manje-više, na vlasti od 2008. godine, a inicijativa da bar jedna ulica u Vranju ponese Zoranovo ime bila je tako mlaka da nijednog časa nije imala ni minimalne šanse na uspeh. Zdušno podržani od socijalista, demokrate su tako očuvale sve revolucionarne tekovine komunizma - Lenjinova ulica je zadržala svoje časno ime, na radost stanara te ulice kojima još niko nije dojavio da je pao Berlinski zid.

E sad, kad naprednjaci dođu na vlast, mogli bi da ostvare dugogodišnji demokratski san i Lenjinovoj ulici daju novo, Zoranovo ime. Tako bi stekli bar malo simpatija demokratske javnosti - istorijska nepravda bila bi ispravljena, Lenjin bi konačno, kao i u majčici Rusiji, otišao u istoriju i SNS bi mogao da nekim odlučnim potezom otpočne svoju vladavinu. No, ima li šanse da se desi ovakvo čudo? Ko će ga znati, možda naprednjaaci imaju i neki bolji plan da narod u stvarnosti vidi da su preuzeli vlast, mada je to, ipak, malo verovatno.

Koliko je Srbija luda zemlja pokazuje i ovaj slučaj - demokratska javnost jedine nade sad polaže u SNS jer njeni „predstavnici“ apsolutno ništa nisu uradili za tolike godine vlasti. Bilo kako bilo, vreme je da i Vranje, kao bilo koji drugi grad, dobije ulicu sa Djinćićevim imenom, pa ma ko završio taj posao. A javnost će biti prinuđena da proguta i tu najveću žabu, da oni koji su ga za života nipodaštavali sada imaju priliku i da se, Djinđiću i istoriji, izvinu makar i na ovakav, krajnje simboličan način.

ZutoCvece