ZZJZ: Slave rizik za koronu

Jesenji period velikog broja krsnih slava predstavlja veliki epidemiološki rizik u situaciji kada je virus korona još uvek aktivan u Pčinjskom okrugu, poručili su iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

Epidemiolozi ZZJZ ocenjuju da je situacija sa korona virusom povoljnija nego ranije, ali i nesigurna, pa je neophodno da se predstojeće slave organizuju sa što manjim brojem gostiju ili čak sa članovima uže porodice.

Poznati vranjski lekar istovremeno upozorava da su slave "krenule" sa Malom Bogorodicom 21. septembra i Krstovdanom 27. septembra.

- Imao sam prilike da vidim kako su protekle te slave u dva vranjska sela, na početku je i bilo neke distance, broj gostiju je bio nešto manji, ali u kasnijoj, poodmakloj "fazi", alkoholna pića su učinila svoje, bilo je zagrljaja, unošenja u lice tokom političkih diskusija, a u najkasnijoj, "najkritičnijoj" fazi, ni poljupci nisu nedostajali -, slikovit je sagovornik InfoVranjskih.

U oktobru kreću jesenje krsne slave, 27. oktobra Sveta Paraskeva, 31. oktobra Sveti Luka, 8. novembra je Mitrovdan, 21. novembra Arhanđel Mihajlo, 4. decembra Vavedenje Presvete Bogorodice, a 19. decembra Sveti Nikola.

- Poznavajući naš ovdašnji narod, sve to neće proći bez pića i ića, ali ne sme da se zaboravi, korona vreba -, savetuje poznati vranjski lekar.

Najnovije vesti

Gornji deo grada DANIMA BEZ VODE »

Gornji deo Vranja nema vodu već 24 časa, a ulica Pržarska, kako javljaju sa terena, već treći dan! - U vreme pandemije l...
ZutoCvece