Zuja IZJEDNAČAVA Nagipa i Gonzija

Da je boja novca još jedanput prevladava svaki drugi, pa i najviši interes, pokazuju najnovija medijska dešavanja na jugu Srbije.

Posle Vranja, zbog očigledne kriminalne i korupcione podele medijskih para došlo je do pobune i u Bujanovcu.

Sve je počelo kada je Nedžat Beljulji, inače vlasnik TV Sprektri, na svom FB profilu otkrio do sada nepoznatu vezu između TV Bujanovac, u vlasništvu južnosrpskog medijskog tajkuna Zorana Zuje Veličkovića, inače i vlasnika RTV Vranje, (ukupno poseduje pet medija) sa lokalnom samoupravom koju u Bujanovcu personalizuje predsednik te opštine Nagip Arifi.

Beljulji je pomirljivo konstatovao da u tom gradu rade dve televizije, srpska i albanska, da tako i treba da bude, da Spektri finansira privatni sektor, a TV Bujanovac država, ali da je problem u lokalnoj vlasti.

- Nas nikad ne pozivaju na dešavanja, jer znamo i smemo da ih pitamo, nego Nagip Arifi stalno zove TV Bujanovac kad mu treba izgovor, iako ovu tv ovde većinsko stanivništvo ne gleda ni iz kog razloga. Uz to, raskinut je ugovor o izveštavanju sa TV Spektri, jer imaju gde i pred kojim kamerama da glume javni intertes i nekakvo informisanje – jasan je Beljulji.

Ovaj način poslovanja medija poznat je i u Vranju – i gradonačelnik Milenković i njegovi vernici rado odlaze na lokalne tajkunske televizije, jer ih uredno plaćaju, milionima, i tamo pričaju, za “svoje” pare, šta god hoće i koliko god hoće.

Samo pozovu...

Sada je ovaj manir prenet i u Bujanovac, i javnost na jugu Srbije je zavijena u crno, ne zato što TV Vranje i TV Bujanovac imaju nekakvu gledanost, već što tako Milenković i Arifi mogu pred ljudima i Bogom da se pravdaju da su obavestili javnost, makar preko medija koje niko ne gleda.

Balkanska braća, uz posredovanje i dobre usluge uvek spremnog Veličkovića.

Obelodanjivanju svojevrsnog medijskog kriminala, čiji koreni sežu daleko od juga Srbije, pridružio se i predsednik Nacionalnog savet Albanaca u Srbiji Ragmi Musafa.

On je deleći, posle 20 godina, albanskim učenicima udžbenike na albanskom, ocenio da je „nerealno i neprihvatljivo da RTV Vranje i TV Bujanovac, kao jedna medijska kuća čiji je vlasnik Zoran Veličković Zuja, dobiju dve trećine fondova za finansiranje medija nacionalnih manjina“.

- I da su najbolji na svetu i da pišu najbolje projekte, nerealno je. I tvrdnje RTS-a da emituje sadržaje na albanskom jeziku su smešne i neprofesionalne – ocenio je Mustafa.

Kolike su razmere ovog mešetarenja pokazuje i podatak da su mediji u vlasništvu Veličkovića na konkursima Ministarstva za 2019. godinu dobile 10,7 miliona dinara, a za 2020. oko 7,6 miliona, što ih čini dobitnikom od oko 18,3 miliona dinara, ili oko 150.000 eva.

Preračunato, ovaj iznos donosi prihod od oko 7.300 evra mesečno, što se opasno približava cifri koju po redniku, recimo, dobijaju strani investitori.

Od ove sume, bar polovina ide na nacionalne manjine, Rome i Albance, a mediji u vlasništvu Veličkovića jedini su na jugu od srpskih medija emitovali program za učenike na albanskom, iako, recimo, u Vranju nema Albanaca.

- Tražim od ministarstva i svih konkursnih komisija da obezbede fer raspodelu javnih sredstava – rekao je Mustafa, naglasivši da "postoji diskriminacija albanskih medija prilikom dodeljivanja sredstava" za sufinansiranje projekata Ministarstva kulture i informisanja.

Ovde valja dodati da nije reč samo o albanskim medijima - očigledno postoji diskriminacija svih medija u Srbiji, a u korist jednog medijskog tajkuna.

To se vidi, ali je za sada nevidljivo u čije džepove odlazi toliki novac.

Ali, ništa tajnom nije večno ostalo.

SSB

Komentari

Zuja će odgovarati za sve malverzacije i pranje para kroz razne vrste donacija. Mislim da trebaju sa Portala još više da razkrinkavaju mutne radnje Direktora i navodno aktuelnog vlasnika. Od profesionalnosti nema ni PPP

E taj Zuja još od Simpa, preko Yumca svi je..e u zdrav mozak i samo ćuti i radi. Ima li ko da mu stane na put?

Nije mi jasno ko gleda RTV? Očajna medijska kuća, programski siromašna, sa brojnim reprizama i nezanimljivim sadržajem. Zar ona vredi toliko para i davanja od poreskih obaveznika grada? Totalni promašaj je samo jedan u nizu i odakle zuji toliki novac za kupovinu televizije. Nemoguće je da svi imaju tetku u Kanadi? Poreklo imovine i imovinsku kartu na videlo pa da razgovaramo.

Gledaju članovi SNS i dužni su da pišu izveštaje o programu. Najviše vremena provodi aktuelni Gradonacelnik koga mi pravimo "mutko" a on sa Zujom, peru li peru novce

Najnovije vesti

ZutoCvece