ZORAN, ubijena prilika

Vranje - Na današnji dan pre 15 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić, a taj datum obeležen je u Srbiji polaganjem venaca i cveća na njegov grob, kao i u dvorištu vlade, na mestu pogibije.

Đinđić je bio prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine, jedan je od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva i predsednik.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Iza ovih nekoliko šturih biografskih rečenica stoji mnogo više - vera u evropsku Srbiju, iza koje je na izborima stao srpski narod, i ideja da je konačno sazrelo vreme, uz pravog lidera, da Srbija postane moderna država, oslobođena većine onoga što je dnevno pritiska i sada.

Danas, 15 godina od mučkog ubistva Zorana Đinđića u dvorištu Vlade Srbije, od sve te energije i htenja naroda nije ostalo baš ništa.

Aktuelna vlast javno prisvaja Zoranove ideje, a praktično radi na njihovom potpunom uništavanju.

Ovakva dihotomija lepo se vidi, recimo na primeru u kome Vlada Srbije danas odobrava pare za spomenik Đinđiću, a narodni poslanik iz Vranja Slaviša Bulatović na svom FB profilu deli tekst iz besramne kampanje koja se i danas, 15 godina pošto je ubiijen, vodi protiv Zorana Đinđića.

Ili Bulatović radi protiv Vučića, ili zna nešto što je njegovim glasačima nepoznato.

Na političkoj sceni u Vranju mnogi ovaj datum gledaju kao preloman za noviju srpsku istoriju.

Predsednik SDS-a i nekadašnji član „Otpora“ Igor Andonov primećuje da „režimski mediji i danas vode kampanju protiv Zoranovog lika i dela“.

- Vidimo i zahtev za podizanje spomenika Miloševiću. Sve je to toliko nestvarno da zaista nemam reči da opišem šta se dešava sa ovim režimom i ovim ljudima. Oni koji su ubili Zorana sada to naplaćuju, vodeći već 15 godina ovu zemlju direktno u ponor - kaže Andonov.

Prvi vranjski socijalista Zoran Antić primetio je povezanost Slobodana Miloševića (umro u Hagu 11. marta) i Đinđića.

- Sve što imam da kažem o tome već je rečeno na „Sputnjiku“. Mi ove godine nismo išli na Miloševićev grob, nije se moglo, ali to ne znači da nećemo ići ubuduće - kaže Antić.

Potpredsednik GrO DS-a u Vranju Perica Janković ocenjuje da je ubistvo Zorana Đinđića najveća tragedija koja se Srbiiji dogodila u novijoj istoriji.

- Danas bi bili ne samo u EU, nego bi bili i evropska zemlja, sa svime što to podrazumeva. Ova vlast pokušava da prisvoji njegovu viziju, ali vidi se kako. Nema Srbiji nikakvog puta bez promišljanja Zoranovog puta - jasan je Janković.

Poverenik Narodne stranke za jug Srbije Saša Arsić kaže da je Srbija ostavljena da misli o ovom danu, i traži svoj put.

- Pitanja je da li ova vlast želi i da li ima snage da nađe prave nalogodavce Zoranovog ubistva. Ne zna se šta bi bilo sa tadašnjim reformama, ali je jasno da ovo nije put kojim treba ići. Zoran je ostavio veliko nasleđe, iz koga svako može da uzme ono što smatra za potrebno - kaže Arsić.

Poverenik „Pokreta slobodnih građana“ Nemanja Nuhijević smatra da je u danu kada je Zoran ubijen ubijena i demokratija u Srbiji.

- Reforme su tada nasilno zaustavljene, kao i sve ostalo. Sada svi vidimo gde smo, i što je najgore, kuda idemo. Nećemo znati da li bi Zoranove reforme uspele, ali je jasno da od puta na kome se nalazimo boljitka nema - kaže Nuhijević.

Zorana više nema, ali ima njegovih neprijatelja. Ogromna energija naroda prekinuta je samo jednim metkom, a istorija nasilno zaustavljena, po ko zna koji put.

Sada, Srbija ima to što ima i ide tamo gde ide.

I nema nikoga ko bi je u tome sprečio.

SSB

Najnovije vesti

ZutoCvece