Zakon gasi UČITELJA, roditelji GA NE DAJU

Milovan Marinković, učitelj OŠ „Dositej Obradović“ iz Vranja, sa učenicima svog III/1 razreda neće moći da ostane do kraja četvorogodišnjeg školovanja, jer mora da ove godine ode u penziju.

Marinković 9. septembra puni 45 godina radnog staža, pa i stažom i godinama ispunjava uslov za odlazak u penziju, čemu se izuzetno protive njegovi učenici, a posebno njihovi roditelji.

Roditelji su do sada održali više sastanaka sa odgovornima u sistemu obrazovanja, sa osnovnim ciljem da se nađe zakonski osnov i dozvoli učitelju Marinkoviću da sa ovim razredom radi još godinu dana, do ne prežu u više razrede.

- Učinili smo sve što je u našoj moći, pa smo čak sačinili i peticiju koju je potpisalo 45 roditelja učenika škole, sa ciljem da nam se izađe u susret – kaže jedan od roditelja Ivica Đorđević i dodaje da bi u ovakvim uslovima prosvetne vlasti morale da nađu rešenje koje će biti u funkciji učenika, a ne na strani nakaradnog zakona.

Kako pravno stvari stoje, biće da se zakon mora poštovati, uprkos željama roditelja, na šta pažnju skreće i direktorka škole Aleksandra Manić.

- Učitelj Marinković 9. septembra puni 65 godina života, pa polazeći od odredbe zakona, nema pravnog osnova da poslodavac zaposlenom produži radni odnos - kaže direktorka Manić.

Isto mišljenje zastupa i prosvetni savetnik Jovica Stevanović, koji kaže da nema pravnog osnova da nastavnik, nakon navršenih 65 godina života, ostane u radnom odnosu.

- U ovom slučaju je pedagoško opravdanje možda na strani roditelja, ali zakonski ovde su stvari čiste i tu ne sme da bude popuštanja, - kaže Stevanović.

R. Irić

Najnovije vesti

Ode i SREĆKO?!!! »

Srećko Pejković, načelnik Pčinjskog okruga, nalazi se pred smenom sa te funkcije, saznaju Info Vranjske.Pejković, inače...
ZutoCvece