Zahtev za RAZREŠENJE predsednice Višeg suda

Grupa građana Vranja podnela je 23. septembra disciplinskom tužiocu Visokog saveta sudstva predlog za razrešenje Dragane Ilić Marković sa funkcije predsednice Višeg suda u Vranju, shodno članu 75. zakona o sudijama, saznaju InfoVranjske.

Predlog su podneli građani lično zainteresovani za slučaj pritiska politike na pravosuđe preko Dragane Ilić Marković radi prestanka donošenja privremenih mera u Osnovnom sudu u Vranju, a po tužbi građana za smetanje poseda sa predlogom privremene mere.

- Oni smatraju da je predsednica Višeg suda narušila načelo nezavisnosti i načelo nepristrasnosti sudija, kada je postupila po naređenju Gorana Nikolića, direktora vranjske Elektrodistribucije, da naredi Osnovnom sudu da ne donosi privremene mere kada domaćinstva budu isključena sa elektro mreže - navodi sagovornik InfoVranjskih.

On potencira da je vest o pritisku politike na pravosuđe preko predsednice Višeg suda u Vranju stigla i do Zajednice advokata Vranja.

- Predsednik Zajednice Stojan Ilić, član SNS i Saveta za pravna pitanja GrO nije hteo da pokrene postupak protiv Dragane Ilić Marković. Međutim, ovakav gaf sudija, konkretno predsednice Višeg suda u Vranju, tretira se kao teža povreda disciplinskog prekršaja, pa se očekuje da Visoki savet sudstva urgentno reaguje i u najkraćem roku razreši dužnosti predsednicu Višeg suda - objašnjava sagovornik InfoVranjskih.

Po ovom izvoru Visoki savet sudstva već je i pre podnošenja predloga za razrešenje Markovićeve bio upoznat sa situacijom u vranjskom pravosuđu, nastalom direktnim mešanjem politike u rad pravosudnih institucija.

- U Visokom savetu sudstva su obavešteni o svemu što se događa u poslednje vreme u vranjskom pravosuđu, pa tako znaju da je osim pritisaka na sudije Osnovnog suda u pisanoj formi, predsednica Višeg suda vršila i pritiske u usmenoj formi, pozivajući pojedinačno sudije Osnovnog suda na razgovor - navodi sagovornik InfoVranjskih.

Paralelno sa predlogom za razrešenje predsednice Višeg suda u Vranju Dragane Ilić Marković, protiv nje su podnete i krivične prijave zbog krivičnog dela trgovine uticajem iz člana 366. stav 3. Krivičnog zakona i krivičnog dela krešenja zakona od strane sudija iz člana 360 Krivičnog zakona.

S. Kostić

Komentari

Smene svih od osnovnog do tuzilastva

Stojan Ilić je zlo od čoveka.On je sve, samo ne advokat.I Dragana Ilić Marković je poštar Napredne stranke odnosno Bulatovića i Nikolića.I Divlji zapad je imao nezavisnije pravosudje od pravosudja koje je danas u Srbiji.Naše pravosudje tera gradjane da budu iznad zakona jer sudije ne primenjuju zakon već ga tumače.

Sudija Dragana je profesionalac, a ti koji traze rauresenje njeno, bolje da plate struju kao svi savesni gradjani, a Stojan Ilic je cuveni advokat najbolji mogu samo da mu budu ljubomorni na uspehu.

Najnovije vesti

Recko ozbiljno IZGRAFITIRAN »

U Vranju su, pretežno na stadionu „Jumka“ i u okolini, u subotu ujutru osvanuli plakati i parole protiv Dragana Antića R...
ZutoCvece