VUČIĆEV SANAK PUSTI: Ništa od povećanja plata u JUMKU!

Ne postoje realni parametri u poslovanju vranjskog «Jumka» koji bi predstavljali osnovu za povećanje plata u ovoj vranjskoj tekstilnoj fabrici, upozorava poznati vranjski ekonomista koji je do pre nekoliko godina radio u ovom preduzeću.

Ovo upozorenje stiže kao reakcija na zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića «da radnicima treba povećati platu na 32.000 dinara, jer ovoj fabrici dobro ide, dobila je novi posao od države za policiju i Vojsku»!?

- Vučić je na sajmu naoružanja i vojne opreme demagoški olako i u populističkom maniru sugerisao poslovodstvu «Jumka» da poveća plate radnicima na 32.000 dinara, verovatno impresioniran onim što je video na štandu vranjske tekstilne fabrike, ali i na liniji izborne kampanje u kojoj se nalazi od kako je došao na vlast. Činjenice i to ekonomske govore drugačije, u prvom redu, to je platni fond na mesečnom nivou koji bi bio povećan za 16 miliona dinara, od sadašnjeg iznosa od 64 miliona na 80 miliona dinara i to samo za radnike u proizvodnji, a to «Jumko» ne bi izdržao bez povećanih državnih sredstava - objašnjava sagovornik InfoVranjskih.

Po mišljenju ovog ekonomiste, «tu su i dugovanja «Jumka» kao najveća kočnica na putu povećanja plata».

- «Jumko» nije slučajno u UPPR-u, Unapred pripremljenom planu reorganizacije, to je uslovljeno iznosom ukupnog duga od 2.103.900.000 dinara koji mora da se rešava kroz UPPR. Koliko znam poverenici nisu voljni da dignu ruke od svojih para, prvenstveno, država i dobavljači sa potraživanjima od milijardu dinara, Grad Vranje koji potražuje 600 miliona dinara, radnici po osnovi sudskih presuda 400 miliona, a tu je i dug za vodu od preko 260 miliona dinara, pa radnicima koji nisu tužili 100 miliona i da ne nabrajam dalje - navodi sagovornik InfoVranjskih.

Sagovornik InfoVranjskih na svoj način tumači obećanje aktuelnog generalnog direktora «Jumka» Branislava Trajkovića, dato na sajmu Vučiću, «da će biti povećanja plata u «Jumku» do kraja ove godine».

- Mislim da je Trajković pokušao da ublaži sugestiju predsednika Srbije i lidera SNS, svestan da povećanje plata u skorijem periodu nije realna opcija, jer je, verujem, upoznat sa dubiozama «Jumka», ali i sa činjenicom da je račun preduzeća već osam godina u blokadi na 485 miliona dinara - smatra sagovornik InfoVranjskih.

Podsećamo, «Jumko» je na devetom po redu Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme «Partner 2019» imao svoj štand na kome je predstavio svoj proizvodni asortiman za policiju i Vojsku, a glavni «hit» proizvod bila je nevidljiva vojna tkanina.

S. Kostić

Komentari

Ма,шта ће робовима више од 20 хиљада...имају за сув леба,мало ли је. Само нека су директори задовољни са својих 300 хиљада.

Kakav tekst...Branislav Trajkovic svestan situacije :D
Lik moze da bude svestan samo dal mu zafali neko cevapce u Staklenik, kad se ulogori ko aga pa vrze petak, subotu, nedelju alkoholisanje all day, all night...
32K plata radnicima? Moze kad Stojkovic prestane da lapa i zaustavi izgradnju svoje 34 hacijende od namenskih para koje im vojska pusta, a on rasporedjuje po principu pola meni, pola posao...
Elem, Jumko je tuzna prica koja robuje neznanju generalnog direktora i dovitljivosti direktora Prizosa koji nemanje veze Trajkovica obilato koristi zarad sticanja sopstvenog interesa...i to ce tako trajati dok ranutovacki rendzer ne poljubi Cara Dusana 1, dok ce doktor sa privremenim prebivalistem u Francuskoj ulici dislocirati svoj pogon u Maldivima...zivi bili, nece proteci mnogo vremena kad ce ovo postati realnost.

Pa naravno da nema ništa od povećanja plata, sanak pusti....sve mangup do mangupa....

Sve dok plaćate Milenković pamuk po 2e i 10 centi a na berzi je 1e i40 centi kilo i plaćate Miši 10 puta veću cenu za delove za mašine nećete imati ni plate ni dobit a narod više ne može da vas dotira. I sve dok vas konobar i Bulat vode. I to placate dubre od pamuka iz Seresa kod kog je otpadak i do 50 procenta.

NE MUCITE VISE SIROTINJU I NE LAZITE UGASITE JEDNOM TE POLITICKE FABRIKE GODINAMA ISTI KRADU POCEV OD STOJKOVICA PA DALJE ...

Pitajte Milenkovića koji prodaje pamuk jumku po duplim cenama od berze i kupuje pamuk u Seres sa pola đubre koliko se obogatio svojom prodajom kao posrednik jumku odakle mu pare da kupi zgradu od 4 stana u elitnom delu Soluna za milion eura i lokale po Vranju stanove po BG. Zato nema povećanja plata u jumku. A pitanje je koliko daje direktorima da bi kupili đubre pamuk.

Da li vi gospodo ne vidite da vođa ima za cilj samo svoj EPP, bez razlike na mogućnosti i uspehu u poslovanju, on priča samo o povećanju penzija i plata i gradnji tuđih fabrika i autoputeva. Može i ništa da ne izgradi, kako stvari stoje i ništa neće vredno izgraditi, a zamajavaće svoje i tuđe glasače. Da poštuje svoje ingerencije ne mora da laže građane, a ako mu veruju neka ih laže do mile volje. Blagi ljudi ne verujte njegovim bajkolažama i hvalospevima. Jedino je to izvežbao od rođenja do danas. Svaka čast njegovom napredovanju isključivo u politici lažama i paralažama i mudrom zamajavanju široke narodne mase. Veruju pravom čoveku i pravoj funkciji? Gospodo vi sada, po njegovom živite najbolje ikada, a jedva spajate ili ne spajate kraj s krajem. To vam je, sami krojite svoju životnu sudbinu. Rekao bih srećno vam bilo, ali sumnjam da će biti i ole nešto od toga. Sve je to laž i samo laž ne vaša nego njegova!

Najnovije vesti

Sneg na putevima juga Srbije »

JP «Putevi Srbije» saopštili su da snega do pet centimetara ima na putevima juga Srbije u višim planinskim predelima, a...

KO LAŽE, Slobodan ili Gonzi? »

Gradonačelnik Vranja Slobodan Gonzi Milenković gostovao je na lokalnoj naprednjačkoj televiziji, gde je između ostalog p...
AluTerm plus