Vranjska Banja: Kako je SEDAM MILIONA pretvoreno u 200.000?

Nedeljnik NIN objavio je pisma u kojima je tokom leta i jeseni 2019. pomoćnik direktora sektora PIO Fonda za imovinske poslove, projektovanje i zastupanje, Valerijan Kadijević upozoravao UO PIO Fonda na nezakonitu prodaju Vranjske Banje.

On je u pismima upozorio UO Fonda da je PIO uložio u Vranjsku Banju sedam miliona evra, a da je za prodaju određena "bagatelna cena" od 252.564 evra, da na zemljištu od 8.426 kvadratnih metara postoji objekat od 3.148 kvadrata koji nije uzet u obzir, kao i izvor najtoplije vode u Evropi.

Kako prenosi NIN, koji je imao uvid u pisma, Kadijević je zaključio da je reč o "orkestriranoj akciji da se Vranjska Banja proda, odnosno kupi za bagatelnu cenu".

On je u tom smislu naveo da je Gradska građevinska inspekcija donela odluku o rušenju objekta od 3.148 kvadrata, (“Skadra na Banjštici”) a da PIO Fond nije uložio prigovor “iako postoji dokaz da objekat nije bespravan, već ima pravosnažnu građevinsku dozvolu”.

Kadijević je 13. septembra u novom pismu UO naveo da se Banja prodaje “Milenijum timu”.

NIN je podsetio da je ta firma radila na poslovima gasifikacije o čemu je pisao novinar portala Žig Info Milan Jovanović kojem je zapaljena kuća, da je ta firma dobila i poslove na projektu “Beograd na vodi” i izgradnji stanova za pripadnike sektora bezbednosti u Vranju i Nišu.

Jedan od svedoka tvrdio da su bageri koji su rušili u Savamali 2016. godine pripadali “Milenijum timu”, a KRIK je otkrio da je “Milenijum tim” ustupio luksuzni auto audi A6 Predragu Malom, bratu ministra finansija Siniše Malog, kao i da je Predrag Mali koristio stan te firme.

Ali, Vranjska Banja nije prodata niti je to učinjeno sa Specijalnom bolnicom u ovoj banji, već je prodato zemljište na kome je bio «izgrađen» neizgrađeni hotel, poznat kao «Skadar na Banjštici», prve su reakcije na tekst u nedeljniku NIN u samoj Banji.

- Specijalna bolnica u Vranjskoj Banji i Fond PIO zajedno su prodali zemljište na kome je započela a nikad dovršena izgradnja hotela, i to za 252.564 evra. Dakle, nije prodata Banja, nego plac površine 8.426 kvadrata sa objektom, sada srušenim, od 3.148 kvadrata. Takođe, termalni izvori su državni resurs koji ne može da bude prodat, već može da bude korišćen od strane raznih korisnika koji za održavanje toplovoda plaćaju naknadu «Upravi Banje» - navodi se u reagovanjima na stavove iznete u NIN-u.

A. S. - S. K.

Komentari

Pitanje da li su uplatili i 200hiljade

O tome su u na vasem portalu pisale saopstenje Dveri. Jasno je u tom saopstenju istaknuto da je ocigledno tzv. "prodaja zemljista" bila prvi korak ka privatizaciji sSpecijalne bolnice, o kojoj je na RTV Vranje pred Novu godinu govorila i "glavna raspikuca" Dragan Stevanovic Boske. Objekat i zemljiste su javna svojina i ne mogu tek tako da se prodaju sto ocigledno ovaj gospodin iz PIO i objasnjava. Takvo rusenje je protivzakonito i treba da odgovaraju inspektori koji su dali saglasnost pod pritiskom SNS stetocina jer su tako naneli stetu javnoj svojini. Takodje treba da odgovaraju rukovodeci organi Specijalne bolnice koji su aminovali i doneli ovkave stetne odluke. Da je bilo imalo pameti kod odgovornih Specijalna bolnica je mogla kroz javno-privatno partnerstvo da bude ucesnik u projektu rekonstrukcije postojeceg objekta i da dobije savremeni velnes centar iz koga bi prihodovala javna ustanova deo prihoda. Ali ove raspikuce znaju samo da prodaju ono sto nije njihovo i da se kroz tu prodaju ogazde, a rezultat te njihove politike koja unistava efikasnije od NATO pakta sve sto je svojina ovog naroda se najbolje vidi na Vlasinskom jezeru. Idite gore i napravite reportazu o tome kao istrazivacki medij.

Banjcani bi da se pitaju za sve i za sve imaju resenje i sve zanju, ali nista dosad nisu ni resili a mesto tone li tone.
Za mestane je bitno da bilo ko otvori nova radna mesta, da oni rade i imaju zaradu, da mesto ponovo kao u vremea kralja bude turisticko i zivne, a ne vecito oni koji nemaju novca vode brigu o onima koji isti poseduju i uvek znaju sta bi sa tudjom imovinom.Taj isti objektat dosad je doneo Banji jednu veliku nulu, pa ako je srusen i bilo ko izgradi drugi objekat i uposli mestane onda je to VELIKI PLUS i dosta vise pocnite da radite svoj poso i svoje njive da obradjujete i placite na svoje a ne na tudje groblje.

Verovao ti il ne stvarno bi da se oni pitaju..... Smešno al istinito hoće da se pitaju u svoje mesto.... Zamisli da tebe neko pita nešto u tvoju kuću.... Mislim da je bolje da o tome odlučuje komšija tvoj , i drugi komsa preko ulicu.... A ti si meti ispred kuću.... Neznam dal si pročitao što si napisao .... Banju nažalost kontrolišu Vranjanci a rezultate te kontrole vidimo na delu.... Mislim da bi najbolje da tim sastavis ti jer banjci neznadeju .... A ako ga Vranjanci oporave ko Vranje što ga opravise onda gospod bog upomoć nek im je.... Tako da bi bolje bilo da se banjcani pitaju za svoje mesto, a ne razni stručnjaci sa strane....

I? Šta smo saznali iz ovog teksta? Ništa. Da li je bilo realno da se statički nestabilan objekat od 10.000m2 bude prodat za 7.000.000 e? Da li bi neko od vas dao 700e po kvadratu za objekat u takvom stanju? Jedva čekam da krene gradnja pa da se zapuše usta svim mrziteljima!

Vranjska Banja je bila u jadnom stanju, a sada je u stanju rušenja. Srušen hotel i ništa se ne radi. Srušen deo glavne ulice za šetalište i ništa se ne radi. Banja je sada SNS ruševina. Teško da će za dva meseca do izbora bilo šta da urade. Rad je težak i mučan, a laž je laka i nemučna.

Najnovije vesti

ZutoCvece