Vršnjačko nasilje sve češće i u Vranju

Sukobi u školi među vršnjacima postaju sve ozbiljniji problem u obrazovnim ustanovima.

Suzana Antić, predsednica udruženja stručnih saradnika pedagoga Vranja, ističe da škole aktivno rade na suzbijanju vršnjačkog nasilja.

Ona kaže da je nakon nekih dešavanja širom Srbije i nacrta „Aleksinog zakona“ i u Vranju počet ozbiljniji rad u u cilju sprečavanja ovog fenomena.

- U nekoliko škola organizovana su predavanja MUP-a, radili smo različita istraživanja i na temu elektronskog ili sajber maltretiranja i kako se zaštiti od toga. Kako bi kod dece razvili veći prag tolerancije, organizujemo predstave, prezentacije, a i roditelji su aktivno uključeni – kaže Antićeva.

Ona navodi da se generacije smenjuju, tako da uvek mora da se radi sa decom na preventivi.

- Sve počinje od verbalnog nasilja, u smislu zadirkivanja, etiketiranja, prozivanja, što na kraju dovodi do eskalacije sukoba, odnosno do fizičkog obračuna, koji se uglavnom javlja kod dece sedmog i osmog razreda. Do okršaja učenika uglavnom dolazi zbog rivalstva – dodaje pedagog.

Sagovornica Vranjskih napominje da  je sa decom potrebno raditi mnogo ranije na uspostavljanju vaspitnih normi, jer kada dođu u školi, već imaju usvojen obrazac ponašanja.

- Kroz ponašanje deteta prema vršnjacima, načina na koji komunicira, kako se ophodi prema njima, ali i prema školi, možemo da zaključimo kakav model ponašanja donosi iz porodice. Ukoliko je agresivno ponašanje zastupljeno u kući, dete će to primeniti i u školi. Upravo zbog toga uključujemo roditelje kako bi shvatili da su oni bitan model za identifikaciju – ističe Antićeva.

Vršnjačko nasilje OGLEDALO SISTEMA

M. Mitrović

Najnovije vesti

ZutoCvece