Vlast SUMNJIVO potrošila POLA MILIONA EVRA

Iako je Skupština Vranja usvojila, snagom većine okupljene oko SNS-a, završni račun Grada za 2017. godinu, mnogo nejasnoća ipak nije razjašnjeno na samom zasedanju parlamenta.

Smatrajući Skupštinu za posao koji se samo mora obaviti, što brže i nejasnije, SNS i pridruženi članovi usvojili su završni račun, bez mnogo objašnjenja, ali to ništa nije smanjilo probleme koje su ovom prilikom imali.

Ako ne može Skupština, verovatno u ovoj zemlji još postoje organi koji se moraju, po sili zakona, baviti ovakvim problemima, ali situacija napravljena oko 55 miliona potrošenih sa stavke „budžetska rezerva“ svakako bi morali za izazovi pažnju i Državne revizorske institucije, ali i Tužilaštva.

Naime, kako su sami predstavnici vlasti napisali u skupštinskom materijalu, Grad je „koristio budžetsku rezervu za pokriće NEPLANIRANIH izdataka“.

Posle ovakve izjave, zaista čudno deluju stavke koje slede, a kojima je detaljno obljašnjeno gde je porošeno tih pola miliona evra.

Na primer, gradska vlast nije znala da se 31. januara slavi Dan grada, pa je iz budžetske rezerve na to potrošila 1,5 miliona dinara!

Da se ne bi pomislilo kako je neko u Gradu glup, valja pojasniti da u budžetu postoji stavka proslava Dana grada, ali da je, čim im je novca ponestalo, vlast zahvatila u budžetsku rezervu.

Imaće, valjda, ako ne sad onda jednom, neko ko će i da ceni ovakvo ponašanje i delovanje.

Iz budežetske rezerve je potrošeno i 800.000 dinara za „Svetosavsku nedelju“, jer im je i ona iskrsla iznenada, baš kao i zaostali dugovi od 233.000 dinara koje je grad iz budžetske rezerve prebacio Eparhiji Vranjskoj (nisu znali da su dužni?).

Najdirektnije kršenje zakona desilo se u slučaju Radio televizije Vranje, kojoj je prenošenje sednica Skupštine plaćeno 3,5 miliona iz budžetske rezerve.

Grad i RTV po ovom osnovu imaju komercijalni ugovor, i ovo je direktno kršenje zakona, baš kao i činjenica da RTV Vranje sada prenosi sednice Skupštine bez konkursa za 2018. godinu, što ih direktno favorizuje da na konkursu koji će tek biti raspian dobiju novac za posao koji sada rade po nečijem odobrenju.

Posebna priča je Pozorište. Pošto Nenad Jović, direktor te insituacije, nije znao da će da pravi pozorišnu predstavu, iz budžetske rezerve mu je odobreno 1,455 miliona dinara.

Kao da je to malo, za zapošljavanje stranačkih kadrova u Pozorištu iz budžetske rezerve izdvojeno je 128.000, a pod maskom „radno angažovanje po projektu“.

Ali, Jović nije sam u ovom poslu. Za gostovanje naprednjačkih prvaka Tihomira Arsića i Lepomira Ivkovića preko ove nekada respektabilne kuće isplaćeno je 308.000 dinara.

Vlasti, recimo, nisu znale ni da će kuća Bore Stankovića da slavi 70 godina od otvaranja, pa su i tu izdvojili 70.000 dinara „iz rezerve“.

Za sumnju su i stavke „obezbeđenje sredstava za troškove izvršenja“, čak 17,5 miliona, i čak 10 miliona za „sredstva za troškove obezbeđenja“.

Šta se krije iza ovih praznih reči, kakvo mešetarenje parama građana?

Na kraju, ono što svakako nije po zakonu, i što svakako svakom normalnom građaninu bode oči - „troškovi reprezentacije izvršnih organa“, 300.000 dinara.

Ovo znači da su vlasti pojele i popile planirane pare za ove namene, pa im je to bilo malo, pa su udrili po budžetskoj rezervi. Svaka čast, majstori!

Sve u svemu, sramno, bahato i na ivici zakona, a svakako ispod ivice morala trošenje para građana.

Više nije ni pitanje dokle, nego je pitanje - ima li nekoga da ovome stane u kraj, dok ne bude (pre)kasno?

SSB

Najnovije vesti

Nova donacija TONČEV GRADNJE »

„Tončev gradnja“ iz Surdulice saopštila je da nastavlja pružanje podrške zdravstvenim radnicima i zdravstvenim instituci...

POBUNA zaposlenih na ORL-u »

Na odeljenju ORL (otorinolaringologije) u sredu se dogodila pobuna zaposlenih, kada je stiglo naređenje iz menadžmenta Z...
ZutoCvece