Vlast odbila da vrati mandat ANDONOVU, opozicija NAPUSTILA SKUPŠTINU

Predstavnici opozicije u Skupštini Vranja napustili su 20. zasedanje ovog organa zbog odbijanja vladajuće većine da vrate mandat Igoru Andonovu, šefu vranjskog odbora SDS-a.

Skupštinu su napustili predstavnici DS-a, SDS-a i jedan nezavisni odbornik, dok predstavnik Narodne stranke nije ni došao na zasedanje.

Igor Andonov u Skupštinu je ušao kao nosilac liste SDS-a na lokalnim izborima, ali je odmah potom vratio mandat jer je preuzeo ulogu zamenika gradonačelnika.

On je 4. aprila ove godine podneo ostavku na tu funkciju, a šansa da se vrati u Skupštinu ukazala se kada je odbornica SDS-a Slavica Sotirović ponela ostavku i vratila mandat Skuštini.

Kako je to zakonom regulisano, Andonov je podneo zahtev Izbornoj komisiji Vranja, ali se ona nije sastajala pa je Skupština 15. decembra održana sa jednim odbornikom SDS-a manje u sali.

Na početku zasedanja ništa nije ukazivalo da će doći do ovakvog raspleta.

Predsednik Skupštine Dejan Tričković (SNS) ukazao je da je Andonov podneo zahtev po zakonu, Izborna komisija dala je zeleno svetlo da se on vrati u Skupštinu, a na licu mesta oformljena je tročlana grupa za verifikaciju, sa advokatom Miroslavom Nešićem (SNS) na čelu.

I ova grupa je preporučila Skupštini da verifikuje mandat Andonovu, ali se to na kraju nije dogodilo.

Sa pet glasova za, nijednim protiv i ostalim uzdržanim Skupština Vranja odbila je da vrati mandat Andonovu, a kao reakcija je došlo napuštanje rada parlamenta od strane opozicije.

- Ovo više nije diktatura, ovo je fašizam. Ovo je nezabeleženo u istoriji modernog srpskog parlamentarizma. Da li je Andonov tolika opasnost pa se zbog njega krše svi mogući zakoni i pravila? Posle neformalnih razgovora sa naprednjacima, saznao sam da je naredba da se ovako postupi stigla direktno od najvećeg gradskog  pravnika, šefa SNS-a u Vranju Slaviše Bulatovića - opisuje čitavu situaciju Andonov.

Potpredsednik DS-a u Vranju Perica Janković kaže da je u čitavoj priči najvažnije da se na licu mesta videlo koliki je ovo napad na samo ustrojstvo pravne države.

- Ovde nije reč ni o kom pojedincu, pa ni o Andonovu, već o pravnoj državi. Zakon se poštuje ili ne. Kako DS može da da legitimitet Skupštini koja ne poštuje zakon? Pa i sami odbornici SNS-a ocenili su da je ovo katastrofa. Ne vraćamo se u Skupštinu dok tamo ne počne da se poštuje zakon - kaže Janković.

Andonov inače ima 48 sati da se žali Upravnom sudu. On je već uputio pismu predsedniku Skupštine Dejanu Tričkoviću, a žalbu sudu najavljuje za naredne sate.

ANDONOV: ŠERIF Bulatović DOSADIO i naprednjacima

SSB

Najnovije vesti

Ode i SREĆKO?!!! »

Srećko Pejković, načelnik Pčinjskog okruga, nalazi se pred smenom sa te funkcije, saznaju Info Vranjske.Pejković, inače...
ZutoCvece