VLASINSKA KATASTROFA: Jezeru nedostaje 100 MILIONA KUBIKA vode!

Nivo vode na Vlasinskom jezeru trenutno je na istorijskom minimumu – čak sedam metara ispod uobičajenog vodostaja, saznaju Info Vranjske.

Izvor u Vlasinskim Hidroelektranama u Surdulici potvrdio je da je proteklih nedelja nivo vode „spušten“ na istorijski minimum, a da su razlog tome radovi na takozvanoj rešetki, na obali jezera, nedaleko od Promaje.

- U toku su radovi na promeni rešetke, koja nije promenjena 20 i više godina, a kroz koju se otprema voda za sistem Vlasinskih hidroelektrana – kaže ovaj izvor.

On navodi da će radovi na promeni rešetke biće završeni narednih nekoliko dana, a onda će početi punjenje jezera.

U normalnim okolnostima Vlasinsko jezero ima 165 miliona kubnih metara vode, a sada se procenjuje da je u njenu manjak od oko 100 miliona kubnih metara.

U upravi Predela izuzetnih odlika (PIO) „Vlasina“ kažu da je sadašnji nivo vode u jezeru zabrinuo sve: meštane, ribolovce, a posebno stručnu javnost, koja se bavi zaštitom flore i faune, što se vidi i na našim fotografijama.

- Nisam stručan da ocenjujem šta ovo znači za biljni i životinjski svet u vodi i na obalama jezera, ali znam da je ovo katastrofa za mrestilišta riba – kaže ribolovac Nikola Grgur, koji prosečno dnevno preko pet sati provodi u čamcu ili na obalama jezera.

R. Irić

Ovaj tekst urađen je uz pomoć Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Srbije. Tekst izražava samo stavove redakcije infovranjske.rs i Ministarstvo na snosi odgovornost za stavove iznete na portalu.

Komentari

Проблем су ПРИВАТНЕ МАЛЕ ЕЛЕКТРАНЕ Вучићевхих пајтоса које ничу ко печурке. Више воде,више струје,више пара за повашћене снс лопурде.Кога брига за Власину.Београдску стоку?

LOPURDE !

Dragi moji kriticari dodjite na Vlasinu i uverite se da nije nimalo tako kao dto pisete i komentarisete. Radi se planirani remont i niko nije ugrozen. Priroda je netaknuta jedino. Ribolovaca ima na pretek mnogo vise nego u normalnim uslovima. Strpite se jos koji dan i jezero se vraca u normalu.

Najnovije vesti

ZutoCvece