UPRKOS SVEMU: Spremna BORINA NEDELJA

Do početka 52. „Borine nedelje“, najveće kulturne manifestacije na jugu Srbije, ostalo je još deset dana, a sve važnije pripremne radnje privedene su kraju.

- Program je gotov, štampani materijali su gotovi, a do početka manifestacije, ostaje nam da se usaglase neki sitniji prateći detalji - kažu u Organizacionom odboru.

U Odboru kažu da je osnovna tema ove „Borine nedelje“ upoznavanje sa srpskom književnosti, kulturnom baštinom i tradicijom u susednoj Rumuniji.

Zbog toga će, pored poznatih pisaca, dve centralne ličnosti ovogodišnje manifestacije biti srpski književnici i stvaraoci iz Rumunije - Stevan Bugarski i Slavomir Gvozdenović.

- Biće nam čast da ugostimo Stevana Bugarskog, dobitnika ovogodišnje nacionalne nagrade „Dositej Obradović“, živu enciklopediju srpske književnosti i kulture uopšte, ne samo u Rumuniji, kao i uvaženog profesora i pisca Slavomira Gvozdenovića, jednog od lidera Srba u Rumuniji - kažu organizatori.

Programi i ove „Borine nedelje“ odvijaće se na dve lokacije – u Vranju, rodnom gradu Bore Stankovića i Beogradu, gde je živeo i radio.

Paralelno sa Književnom zajednicom, ovu manifestaciju će svojim programima pomoći u organizaciji Udruženje književnika Srbije (UKS) i Srpsko književno društvo (SKD)

Podsetimo da će 29. marta, poslednjeg dana manifestacije, u Vranju biti dodeljena 27. književna nagrada „Borisav Stanković“.

R. Irić

Najnovije vesti

Hanska MUKA sa otkupom višnje »

Proizvođači višnje iz opština Vladičin Han i Surdulica nezadovojni su cenom, statusom i ukupnom organizacijom otkupa ovo...

FIJASKO slavlja SNS-a u Surdulici »

Slavlje SNS u Surduliuci, posle ponovljenih parlamentarnih izbora u sredu, doživelo je potpuni fijasko, javljaju građani...

Sramota vredna 300 miliona »

Pre tačno osam godina, na današnji dan izgorelo je pozorište "Bora Stanković" u Vranju. Danas, osam godina kasnije, dire...
ZutoCvece