UPOZORENjE! Temperature preko 40 stepeni

Sektor za vanredne situacije i Republički hidrometeorološki zavod saopštili su da će se od danas do srede dnevne temperature kretati od 34 do 38 stepeni, a ponegde i preko 40 stepeni.

U Vranju će u ponedeljak 37, u utorak 39, ponegde na jugu Srbije i do 40 stepeni.

Prema prognozi RHMZ, u utorak 11. jula temperatura vazduha na području juga Srbije iznosiće i do 40 stepeni, a u Vranju 39.

Indeks UV zračenja u Vranju u ponedeljak, utorak i sredu 12. jula dostići će 11, što predstavlja ekstremno visoku vrednost i izuzetno veliku opasnost po ljudsko zdravlje.

U obaveštenju Sektora se ističe da takve ekstremne temperature mogu imati negativne posledice po život i zdravlje ljudi i izazvati požare na otvorenom prostoru.

Kako su istakli u Sektoru za vanredne situacije, u tom smislu potrebno je preduzeti sve mere za suzbijanje posledica visokih temperatura.

U cilju sprečavanja pojave požara na otvorenom, apeluje se da se građani pridržavaju propisa kojima se zabranjuje upotreba vatre na otvorenom, što podrazumeva zabranu paljenja trave, strnjike i sl.

Biće obezbeđene cisterne sa vodom za piće na frekventnim mestima, a zdravstvene službe će u narednim danima pojačati aktivnosti na obezbeđenju dovoljnog broja patronažnih ekipa.

Biće formiran i manji operativni tim koji će koordinirati aktivnosti u ime Štaba za vanredne situacije.

S.K.

Najnovije vesti

ZutoCvece