U Vranju pedesetak kuća pod zaštitom države, većina propada

Među spomenicima kulture koji su pod zaštitom države u Vranju su Vlajinčeva kuća, kao kulturno dobro od velikog značaja, stara varoška kuća Miladina i Vukašina Pribojčića, varoška kuća Petra i Čedomira Stanisavljevića, te kuća Stane Janjić.

Tu su i Husein pašina kuća, sada kuća porodice Rašić, Krampusova, Pribojčićeva, Nikitina, Mitićeva kuća, Cvetkovićeva, Civrićeva, kuća Janče Stajića Baldžije u kojoj živi porodica Simić.

Pod zaštitom su i Jovanovićeva , Smiljkovićeva i kuća dr Kostića, Janićijevićeva, Kočićeva, Cvrckova kuća 1 i 2, kuća Nade Džikić, Nikole i Andre Avramovića, Toskinska - karanfilska kuća.

BORINA KUĆA: Para ima samo za projektnu dokumentaciju

Na spisku su još i Stajićeva kuća, Bondetova kuća, Manetova, kuća dr Kujasa - sada Bujkovska, Čatlajčeva kuća, Spasićeva, Mitrovićeva, kuća Žike Rafajlovića, Aleksandra R. Hristića, Stamenkovićeva kuća, Nakićeva kuća, kuća Trajka Pavlovića Kvačke, dr Aćimovića, Lepojčeva, Žuljkova, Avramovićeva, Milisavska, Tiletova i kuća Aleksandra Dodića.

Vranje, kao grad sa dugom istorijskom tradicijom, trebalo bi da neguje i prostorno kulturno-istorijske celine kao što su Baba Zlatina i Ulica Kralja Stefana Prvovenčanog od raskrsnice sa Karađorđevom i Ulicom Ive Lole Ribara, do trga kod Narodnog muzeja, radi očuvanja spomeničkih vrednosti i ambijentalne celine.

Kuća na evropski način

Stanko Dimitrijević, arhitekta iz Vranja, podseća da je pre dvadesetak godina predloženo da sve kuće koje su pod zaštitom držve „budu funkcionalne i na jednom mestu“.

- Naš predlog je naravno bio odbijen.

Sve prostorne celine gde su zdanja iz raznih istorijskih perioda su narušene.

Grad nema sluha za spomenike kulture, ljudi nemaju novac da kuće rekonstruišu i došlo se do toga da sve propada.

Država brine o spomenicima kulture, tako što dozvoljava da oni sami po sebi propadnu i sruše se – kaže Dimitrijević.

Najnovije vesti

DEBAKL ministra MALOG u Surdulici »

Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Srbije, doživeo je klasičan debakl prilikom posete Surdulici, kada ga je u centr...
ZutoCvece