TONČEV: VUČIĆ podržao moju ideju za VLASINU (VIDEO)

Kao retko koji poslanik sa juga Srbije, Surduličanin Novica Tončev je u petak u Skupštini Srbije imao poduže izlaganje o budžetu.

Za razliku od, recimo, naprednjaka Slaviše Bulatovića, Tončev je govorio jasnim i direktnim jezikom, i koliko je hvalio predlog budžeta, toliko je i opominjao na moguće posledice.

Tončev, koji je i potpredsednik SPS i narodni poslanik, u diskusiji na plenarnoj sednici Skupštine Srbije pohvalio je Vladu Srbije zbog predloženog budžeta za 2019. godinu, jer prema njegovim rečima reč je o izbalansiranom budžetu koji ujedno ima i razvojnu i socijalnu dimenziju.

- Što se tiče transfernih sredstava, moram da naglasim da je planirano da Opština Surdulica iz budžeta Ministarstva finansija iduće godine dobije 238 miliona dinara, što predstavlja značajnu podršku za finansiranje tekućih poslova iz delokruga lokalne samouprave - naglasio je Tončev i dodao da će nedostajući deo sredstava Surdulica nadomestiti kroz ubiranje izvornih prihoda.

Potpredsednik SPS-a predložio je drugačiji model raspodele naknade za vodu u odnosu na rešenje koje iz Predloga zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, tako da polovina prihoda od ove naknade pripadne Republici, a polovina lokalnim samoupravama

- Ako bi 50 odsto tog prihoda ostvarile direktno opštine i gradovi, uz zakonsku obavezu da investiramo u razvoj lokalne infrastrukture to bi za svaku opštinu bio veliki zamajac. Molim vas da o tome razmislite, jer to je na naki način i pravično rešenje, a svaki dinar izvornih prihoda mnogo znači lokalnoj samoupravi - poručio je Tončev ministru finansija.

On se u skupštinskoj diskusiji osvrnuo i na budžetsko sufinansiranje IPA projekata koji se realizuju uz pordšku EU, a za šta je iduće godine u državnoj kasi obezbeđeno 4,3 milijarde dinara i od Vlade Srbije je zatražio podršku za novi projekat koji je podržao i predsednik Republike.

- Moja ideja je da kroz IPA fondove realizujemo najveći projekat južno od Niša, a to je projekat izgradnje kanalizacionog prstena oko Vlasinskog jezera. Evropska unija bi obezbedila 50 odsto sredstava, ali potrebno je da Vlada kroz budžet obezedi ostatak novca, a to je oko četiri miliona evra. O tome sam razgovarao i sa predsednikom Vučićem i on je podržao ovaj projekat - rekao je Tončev i podvukao da bi se na ovaj način u Pčinjskom okrugu uposlilo najmanje hiljadu radnika.

On je kritikovao predlog Vlade Srbije da iduće godine na snazi ostane mera zabrane zapoljavanja u javnom sektoru, zbog, kako kaže, objektivnih problema koji zbog takve mere pogađaju sve opštine.

- Zbog ovako restriktivne mere dolazimo u situaciju da ostajemo bez inženjera ili geodeta, jer neće imati ko da nam uradi pregled projekta, da ga overi, ili da izvrši tehnički prijem. To blokira rad svake opštine, a da ne govorim o lekarima koje ako ne zaposlimo, direktnu štetu trpe pacijenti, a to su naši sugrađani - poručio je Novica Tončev ministrima u Vladi Srbije, i zamolio ih da se ova mera "preispita početkom iduće godine".

Takođe, Tončev je uputio i kritike na troškove novčanih kazni osnovnih i viših sudova u Srbiji koji su budžetom planirani u iznosu od 10 miliona evra, zahtevajući da se trošak lošeg rada pravosuđa umesto na građane prebaci na sudije i tužioce.

- Samo u dva slučaja Opština Surdulica je morala da isplati odštetu ukupno 25 miliona dinara dvojici profesora koji su neosnovano otpušteni, pa presudom suda vraćeni na posao - poručio je Tončev, ukazujući na rad aktuelne tužiteljke VJT Vranje Danijele Trajković, za koju tvrdi da je nastavnike iz Surdulice iz političkih razloga proganjala i bez osnova pritvarala, a da su taj trošak na kraju platili građani Surdulice.

Na kraju, Tončev je, kao čovek fudbala, pohvalio i ideju da se zida nacionalni stadion, kao najvažniju ideju modernog srpskog sporta.

NIVR

Komentari

Konacno i Vucuc da uoci veliki potencijal koji ima Novica Toncev

Pa do juce si pljuvao tog Vucica. Toliko o vasim moralnim principima

Svaka cast Novice!!!! Sve si rekao sto treba... Tako se ponasa i tako govori narodni poslanik... ne prolaze ovi sto govore i prodaju maglu

BRAVO TONCEVU DOLE BUKI

Hvala Bogu da neko progovori i o najvecem problem sadasnjosti, a to je odliv mladih strucnjaka, inzenjera, lekara,a direktni uticaj na to ima zabrana zaposljavanja. Toncev pogodio u srz problema.

Konacno da neko potegne pitanje Vlasine i velikog potencijala . Samo napred Novice

Najveci prevarant, demagog i kriminalac u centralnoj Srbiji. Uzgred osudjeni nasilnik kome je i Vrhovni sud to potvrdio

Bravo ! Nije funkcioner biran ( bolje rečeno imenovan) da se slika , čita napisane referate , troši državne (naše) pare nego da vuče poteze od opšteg interesa , na zadovoljstvo građana.

Noce brate za sve te ima nema sta.Nas si covek iz naroda na mestu.Ali iskreno samo te zidanje gradnja zanima i da se ti pitas zidao bi dan i noc po Srbiji.Ali naravno da tvoja firma bude izvodjac radova a ostali tvoji podizvodjaci.Bolnice,skole,vrtice...samo napred Noce Brate prizatizuj gu i Vlasinu i onako narod sva manje i manje ide gore od Rendzera i gradskih bandita.

Sve ove ideje je priredio i obezbedio da se radi Vlasina Boske,a Novica izvrsava samo Bosketova i Vuciceva naredjenja tako da sve radi po necijoj direktivi.ZIVEO NAM BOSKE.

Al ce da se peru pare preko Vlasine opusteno Noce.

Vucic podrzao pa naravno da ce da podrzi a sta si ti dao Vucicevim ljudima u Surdulici samo mrznju i podelu naroda i sad se vadis preko Vlasine pusti i ti ljude da rade iz Sns-a kao sto oni daju poslove tvojim ljudima koje lazes godinama unazad.

Noce, dodje kraj na lzu.
Kakva Vlasina bre kakvi bakraci, sve pare si potrosio na Radnika i kladionice, u Surdulicu sem kockarnice i pljacku nista nema.
Unistio si grad

Najnovije vesti

Vranje SADI drveće!!!!!! »

Sasvim neočekivano i iznebuha, ogoljeno Vranje potpuno ruinirane životne sredine puključilo se u sasvim suprotnoj akciji...

KORONA NA JUGU: Dalje smirivanje »

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju od 397 uzoraka iz Pčinjskog okruga, 91 je poziti...
ZutoCvece