TEMA DANA: Trinaesta PENZIJA kad budu IZBORI u Vranju

Inicijativa PUPS-a da se samo u Beogradu isplati 13. penzija izazvala je nezadovoljstvo i protest penzionera iz unutrašnjosti.

Najčešći komentar je da ovakvi potezi mogu samo da podgreju odijum prema prestonici, oličenom u provincijaloj mantri „beogradizacija“.

Naime, ministar  za regionalni razvoj i koordinaciju rada i javnih preduzeća i predsednik PUPS-a Milan Krkobabić izjavio je „da za to postoje sredstva i da o tome treba razmišljati jer penzioneri u Beogradu žive u specifičnim uslovima zato što su cene najveće“.

Reakcije na ovaj predlog PUPS-a u Vranju su različite, ali se u prvi plan stavlja pitanje  - da li su to sredstva iz budžeta Beograda, ili Republike Srbije.

- Koliko sam razumela ministra Krkobabića, ta sredstva bi trebalo da budu uplaćena iz budžeta grada Beograda; ukoliko bi to bilo iz republičkog budžeta, to bi bilo strašno.

Ukoliko, pak, to Beograd isplaćuje, to je onda njihova stvar, niko ne brani ostalim lokalnim samoupravama da i one svojim penzionerima isplate 13. penziju, ukoliko za to imaju sredstava - kaže za Info Vranjske članica Gradskog veća za socijalnu politiku i lokalnu upravu Danijela Milosavljević.

Vranjski penzioneri, međutim, ne slažu se baš da je to „stvar Beograda“, jer Beograd, kako kažu nije „osim sveta“, i on je u Srbiji, čak njen glavni grad.

- Ako se radi o sredstvima iz republičkog budžeta, to se mora isplatiti svim penzionerima u Srbiji, u protivnom, to bi bila čista diskriminacija - kaže za Info Vranjske Radmila Veselinović, predsednica Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost“, ogranka u Vranju.

- Tvrdnja ministra Krkobabića da su u Beogradu cene najveće ne stoji; cene su svuda u Srbiji jednake - komunalije, javni prevoz, grejanje, potrošačka korpa, sve je to približno jednako i u Beogradu i van njega.

Čak je kod nas ponekad i skuplje - u Beogradu postoje veliki marketi sa stalnim popustima za penzionere, oni imaju i besplatan gradski prevoz. Uostalom, državi isto plaćamo dažbine, isto nam je bila umanjena penzija, a cene su približno iste za neophodne potrebe. Jedino je kafana tamo skuplja, ali to je već luksuz i kod nas – dodaje Veselinovićka.

Gradimir Jovanović, predsednik GrO PUPS Vranje, priključuje se ovoj inicijativi, za koju kaže da nije Krkobabićeva, već partije u celini.

- Radi se o sredstvima iz budžeta grada Beograda, i tamo je to već rađeno ranije. Smatram da nije stvar u tome da li će beogradski penzioneri to da dobiju, već da dobiju i svi ostali, da sve lokalne samouprave slede beogradski primer, jer su penzioneri, kako je istakao i predsednik Vučić „heroji reformi“ i da su podmetnuli leđa kada je to bilo najpotrebnije.

Ja sam već dobio odobrenje iz centrale PUPS-a da takvu inicijativu pokrenem i u Vranju, kao i svi odbori partije u Srbiji. Tako da ću ovih dana preduzeti i konkretne korake, u saradnji sa gradonačelnikom Milenkovićem i ostalim činiocima u lokalnoj samoupravi, da se i vranjskim penzionerima isplati 13. penzija.

Možda ne baš svima, ali onima iz najugroženije grupe, ispod 25.000 dinara, a upravo je takvih najviše u Vranju – kaže Jovanović.

Periskop:

Penzioneri u Srbiji trebalo bi u novembru da dobiju jednokratnu novčanu pomoć od 6.000 dinara“.

Gradimir Jovanović, predsednik Gradskog odbora Partije ujedinjenih penzionera (PUPS) u Vranju, kaže za naš portal da „ako je informacija potekla od ljudi iz vlade i sa vrha države, siguran je da će to ispoštovati“.

„Ja ne mogu ni da potvrdim, ni da demantujem.

Miroslava Trajković, predsednica Udruženja penzionera Grada Vranja, smatra da aktuelna kampanja „nije u redu“.

- Život penzionera nigde nije lak, pogotovo ovde u Vranju gde privreda stagnira, pa penzioneri često izdržavaju i nezaposlenu decu i unuke. Kaže se da je u Beogradu život najskuplji, ali tamo je elita, pa i penzionerska, tamo su i penzije u proseku veće nego u unutrašnjosti – navodi Trajkovićeva.

G. M. A.

ANKETA: Zašto 13. penzija SAMO BEOGRAĐANIMA?

ĆUTE I UMIRU

UDRUŽENjE PENZIONERA protiv PUPS

Komentari

Komentarisu o trinaestoj,a ne primaju ni dvanaestu.U Srbiji penzioneri primaju jedanaest penzija za 12 meseci.Preracunato i utvrdjeno uvidom u isplate.

Najnovije vesti

ZutoCvece