TEMA DANA: Niko neće "insigniju"

Da li je gradonačenik Vranja Slobodan Milenković išao na odmor  tuđim kolima, misterija je koja ni dan danas, posle skoro tri meseca, nije razjašnjena.

Da podestimo, informacija da je Milenković koristio službeno vozilo za odlazak na letovanje u Grčkoj procurila je početkom avgusta iz pouzdanog ali tim više anonimnog izvora iz lokalne vlasti i Vranjske su javno postavile pitanje – da li je to tačno ili ne?

Informaciju je bilo teško potvrditi zbog selektivnog odnosa vlasti prema medijima, ali ona nikada nije eksplicitno demantovana.

U pitanju je automobil marke “opel insignija”, za koji se postavilo pitanje – čiji je zapravo, ali ono što je sasvim izvesno je to da nije Milenkovićev.

Pa, čiji je?

ANTIĆ: Ne verujem da je Milenković uzeo službeni auto za letovanje

“Insigniju” je, navodno, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća VEEDA, u kojoj je Grad Vranje većinski vlasnik akcija, dala na korišćenje Gradu, ali dokument o tome nikada nije prezentovan javnosti, da bi se priča bar malo rasvetlila, od početnog pitanja – čija je “insignija”?

O tome ili nisu detaljno obavešteni, ili pak neće o tome da pričaju najviši funkcioneri VEEDA-e.

“’Insignija’ je u vlasništvu VEEDA-e, ali je data na korišćenje Gradu; kome u Gradu? Pa, ne znam baš, lokalnoj samoupravi, kabinetu gradonačelnika, uostalom, piše u ugovoru”, kaže Živko Ivanković, direktor Agencije.

Čudno je da direktor ne zna tačno kome je “insignija” ustupljena, pogotovo kada se za njom diže ovolika prašina; onda bi jednostavnije bilo da obelodani ugovor.

“Ne želim da učestvujem ni u kakvom prepucavanju, a i naš kodeks ponašanja je takav, da račune polažem samo donatoru; ko je donator? Pa... donator”, zagonetan je teamleader VEEDA Goran Kostić.

I lica zadužena za ovu problematiku iz lokalne vlasti nisu znala, ili nisu htela da kažu gde je “insignija”.

“Sva vozila koja su u vlasništvu i u nadležnosti Gradske uprave su na broju i ja, kao načelnik, jesam odgovoran za njihovo korišćenje. Međutim vozilo marke ‘opel insignija’ nije u vlasništvu Gradske uprave i dato je od strane VEEDA-e na korišćenje Gradu Vranju, kao subjektu na osnovu ugovora. Ne znam gde je ‘insignija’, a i ne moram da znam”, izjavio je načelnik Gradske uprave Dušan Aritonović.

Takođe, Vladica Ranđelović, poverenik za informacije od javnog značaja GU Vranje, u dopisu Vranjskim tvrdi da “’opel insignija’ nije u evidenciji vozila GU i ona nema u posedu putne naloge ovog vozila”.

PITANJA BEZ ODGOVORA

InfoVranjske su gradonačelniku Slobodanu Milenkoviću blagovremeno poslale gmail sa sledećim pitanjima:

  1. Ko je vlasnik vozila „opel insignija” koje koristi lokalna samouprava?
  2. Ukoliko je vlasnik Agencija VEEDA, ko je tačno naveden u ugovoru o davanju vozila na korišćenje, kao korisnik?
  3. Da li je vozilo o kome je reč bilo na servisu u Nišu od kraja jula do polovine avgusta 2017?
  4. Da li je istina da ste pomenuto vozilo koristili za odlazak na porodično letovanje u Grčkoj u periodu kraj jula-početak avgusta 2017, s obzirom da to nikada niste izričito demantovali?

Pitanja sa istovetnom sadržinom poslata su i  na adresu Dušana Aritonovića, načelnika Gradske uprave; do zaključenja ovog teksta (petak, 20. oktobar 2017.g.), odgovore na postavljena pitanja nismo dobili.

Naime, “insignija” je zagonetno nestala, slučajno, baš u vreme Milenkovićevog letovanja, nije je bilo ni na parkingu ispred zgrade Skupštine Grada, niti u ovlašćenom “opelovom” servisu u Nišu, čime su  branitelji gradonačelnika nevešto pokušali  da objasne njen nestanak.

Misterija “insignija” u jednom trenutku dobila je i jak “hičkokovski” naboj.

Vranjske su išle tragom, pozvale “opelov” servis u Nišu, odakle im je najpre ljubazan muški glas odgovorio” da ne zna ništa o tome, ali da se javimo kroz koji sat, on će proveriti”, da bismo u dogovoreno vreme dobili zlovoljnu gospođu, koja je odbrusila “da oni takve informacije ne daju”; ali, niko nije rekao – “da, kod nas je”. Zatim je nastupio veleobrt – pojavila se informacija o “operaciji spasavanja”, da je opštinski vozač odvezao Milenkovićev “punto” u Grčku, a dovezao “insigniju” u Vranje!

Vest je bila potkrepljena i reagovanjem očevica, koji je na sajtu InfoVranjske postavio komentar, čije delove prenosimo:

Maksa

12:53 | 04.08.2017

Ja na granicu pored mene vozac gradske uprave u privatnom automobilu, sam krenuo covek na odmor, pozdravimo se kao ljudi u tudjini, smesno sto nikoga nije poveo od rodbine, a i u nekoj smesnoj krntiji. Jos mi bese zao coveka zezase ga nasi sto nema ovlascenje za auto koji vozi. Tek kad stigoh na more ukapiram da je u toku operacija zamene automobila. Sve mi jasno, digla se prasina pa covek, ni kriv ni duzan, mora silom prilike na more po sluzbeni automobil. 

A onda se, kao pala s neba, “insignija” volšebno pojavila, noću, na parkingu iza zgrade “Lepa Brena”, baš kad se Milenković vratio iz Grčke, opet slučajno.

Gradonačelnik je pokušao da objasni misteriju “insignija” i to na naprednjačkoj TV Vranjska plus, ali krajnje nevešto:

“Zaista mi je neprijatno da govorim o svom privatnom porodičnom odmoru. Dok sam bio na godišnjem odmoru osećali smo se kao da je bukvalno raspisana poternica za mnom, a samim tim i za članove moje porodice. Ono što mogu da kažem je da ja zaista nemam nameru da polažem račune bilo kome. Za građane, naše sugrađane, mogu da kažem da sve što radim radim u skladu sa zakonom, po pozitivnim zakonskim odredbama i zaista u interesu građana”, kao i da je sve ovo oko “insignije” “medijska hajka i haranga”.

Za kraj, još jedno reagovanje građanina, našeg sugrađanina, u kojem je sve rečeno:

Viki

12:03 | 15.08.2017

Posle pročitane izjave ne znam kako pristojno da ti se obratim.Za početak moram da te podsetim da kao nosilac javne funkcije i za šta te narod plaća si dužan i da polažeš račune. A onda jedna metafora,crv u jabuci radi neprekidno ali je jedini rezultat njegovog rada, da se samo on goji, dok je voćaru uništio ceo godišnji rod jabuka. Da si u bilo kojoj uređenoj državi kojoj vi naprednjaci stremite bio bi na ulici za 24 časa. Spavaj mirno ako možeš.

Goran M. Antić

POVEZANI TEKSTOVI

"AFERA MILENKOVIĆ": "Punto" u Grčku, "insignija" iz Grčke

JANKOVIĆ: Nedopustivo je da gradonačelnik koristi službeni auto u privatne svrhe

BE EM VE

Ere časte, Djoša vozi

NOVITET U VOZNOM PARKU SLAVIŠE BULATOVIĆA

Superb je baš super

BOSKE kupio SUPERB od 17.000 EVRA

Najnovije vesti

I bi kiša, i bi PARK »

Posle 588 dana čekanja Vranjanci su konačno dobili nešto što liči na park.Rekonstruisani gradski park otvoren je posle 5...

Nastavak za BUŠTRANJICU 21. juna »

Saslušanjem svedoka u četvrtak 12. maja u Višem sudu u Vranju održano je ročište u glavnom pretresu u predmetu protiv ok...
ZutoCvece