Sve spremno za SUĐENJE PAHOMIJU u Londonu

Viši sud u Londonu overio je tužbe šest osoba koje tvrde da su seksualno zlostavljane od strane nekoliko sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC), saznaje list Danas.

Prema navodima oštećenih, zlostavljanje se desilo u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, ali je šest oštećenih – dva đakona, i dve žene, kao i porodica 19-godišnjeg polaznika semeništa koji je preminuo 1999. godine, a za čiju smrt njegova majka krivi penzionisanog vladiku Vasilija Kačavendu, pravdu zatražilo u Londonu, pošto tvrde da je ne bi dočekali pred domaćim sudovima.

Tužbe je londonskom sudu nedavno podneo britanski advokat Mladen Kesar, koji je Danasu objasnio da nijedan sveštenik neće biti tužen individualno, već cela SPC, jer kao verska zajednica ima odgovornost za postupke onih koji je predstavljaju, ističući da „broj pedofila u SPC nije poznat, ali da sigurno nije mali“.

U ovoj priči veoma je značaj i slučaj vladike Eparhije vranjske Pahomija Gačića, koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje četvoro tinejdžera tokom 1999. i 2000. godine, i koji će sse sada naći pred londonskim sudom.

Jedan 24-godišnjak je 2013. izjavio za novine „Vranjske“ da ga je Pahomije seksualno zlostavljao tokom perioda od devet godina.

Danas podseća i na to da aje sveštenik Ilarion 2001. uhapšen zbog sumnje da je seksualno zlostavljao maloletnike u manastiru Hopovo.

Bojan Jovanović, jedan od šest tužitelja i sveštenik SPC, je 2015. rekao da ga je vladika Kačavenda seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dečake.

Kačavenda je tužio Jovanovića za klevetu i ovaj postupak je još u toku.

Takođe, majka studenta semeništa, Milića Božinovića, tvrdi da je njen sin ubijen nakon što je odbio Kačavendu, iako u službenom izveštaju policije piše da se mladić ubio tako što je aktivirao bombu u manastiru u Šekovićima.

Danas

Najnovije vesti

NOVI INCIDENT u ZC Vranje »

U sredu rano ujutru u vranjskom Zdravstvenom centru došlo je do novog incidenta, povodom koga je u upravi ove institucij...
ZutoCvece