SUZANA MIŠIĆ STANKOVIĆ: Čast je nositi uniformu

„Nežniji pol“, barem većina naših sagovornica, ocenjuje pozitivno predlog ministra odbrane Aleksandara Vulina koji je najavio da bi od sledeće godine, vojna obuka zajedno sa obukom prve pomoći i civilne zaštite, mogla da postane obavezna za sve žene u Srbiji koje su mlađe od 50 godina.

Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije „Bora Stanković“ je sličnog mišljenja kao prethodna sagovornica po pitanju muškaraca i njihovom izbegavanju da služe vojsku.

„Žene su oduvek imale važnu i veliku ulogu, kako u porodici, tako i u društvu. Ništa novo, na šta žene ne mogu da odgovore po težini posla. Gledano kroz istoriju, žene su bile istaknuti borci, patriote uvek spremne da odgovore svakom zadatku. Gledano iz današnje perspektive, mnoge od nas su prošle tu obuku, u toku školovanja, na poslu jer danas vam posao nameće da imate potrebno predznanje o pružanju prve pomoći, kao i edukacije koje su deo naše profesije“, objašnjava Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije „Bora Stanković“.

Ako je namera ministra Vulina, ističe ona, da menja i unapređuje svest ljudi, i ako se govori o strategiji odbrane, onda se mora krenuti od omladine, tačnije kroz sistem obrazovanja i vaspitanja ukazivati na važnost odbrane i bezbednosti.

„Potrebno je kroz nastavni predmet pripremati i edukovati mlade ljude. Smatram da je čast nositi uniformu i da se služi vojska. To je bio i ostao kriterijum vrednosti, ali, nažalost, sa ukidanjem obaveznog vojnog roka, odustalo se od jedne od najvažnijih životnih škola, odustalo se od najbolje pripreme za život, od discipline i dobre organizacije koja se u vojsci uči“, kaže naša sagovornica.

Komentari

Idi u vojsku, povedi i slončeta pa na karaulu na stražu noću u planinu na minus 10. Ako misliš da to treba svi da rade. Lako je pametovati iz gimnazijske kancelarije.

Vojska je disciplina i ona pripada najgrabrijima,svaka čast Vama na hrabrosti i činjenici da današnja omladina prepoznaje ovako važnu poruku!

Vojska je disciplina i ona pripada najgrabrijima,svaka čast Vama na hrabrosti i činjenici da današnja omladina prepoznaje ovako važnu poruku!

"svaka čast Vama na hrabrosti", na kojoj hrabrosti botino? Zato što je rekla par naručenih rečenica? Takvi kao vi bi prvi pobegli da se zarati, vi ne znate istoriju, ne znate šta je rat. Lako je pisati hvalospeve o patriotizmu i vlasti, sram vas bilo.

Sto se tice uniformi za skolu i ucenike,sta je sad to? Zasta ce sve to? Zato sto sami ucenici,cast izuzetcima,ne postuju pravila o oblacenju,sminkanju i ponasaju. Ne postuju jer ni pojedini profesori Vranjske Gimnazije ,ponovo kazem cast izuzetcima. Ja Vam kazek budu li te uniforme,necete vise videti onog ko je zainteresovan za Vranjsku Gimnaziju. Ako mislite da cete uniformama podici kriterijum skole,varate se.
Zalim profesofe Vase skole sto rade sa Vama. Oni su kao kolektiv pre nekoliko godina odabrali Naska Petrusevica,koji je izuzetan covek za tu funkciju. Ne znam sta je daljd bilo i ne zelim da ulazim duplje... Sta ce vam bre te uniforme?

Najnovije vesti

Gornji deo grada DANIMA BEZ VODE »

Gornji deo Vranja nema vodu već 24 časa, a ulica Pržarska, kako javljaju sa terena, već treći dan! - U vreme pandemije l...
ZutoCvece