SUBNOR: Vranje nije i nikada neće zaboraviti ANTIFAŠIZAM

U redakciju Info Vranjskih stigao je pogrešno adresiran tekst SUBNOR-a, koji polemiše sa silom ubijenim novinama „Vranjskim“, a tiče se teksta „Vranje napušta ideje antifašizma“, objavljnim na našem portalu 5. jula.

SUBNOR je ocenio da je u tekstu više neutemeljenih, i “reklo bi se, i tendencioznih ocena i stavova”.

Iako se ova organizacija poziva na zakon, to nije razlog emitovanja njihovog reagovanja, već istinska želja Info Vranjskih da se kroz otvorenu javnu raspravu dođe do pune istine, jer borba protiv fašizma nema alternativu, i nezaobilazan je način u borbi za demokratizaciju Vranja i Srbije.

Tekst prenosimo u celini, bez ispravki, a odgovor Info Vranjskih biće objavljen u utorak.

- O tome uopšte nije konsultovan Gradski odbor SUBNOR-a Vranje iako je bilo dovoljno samo doći u prostorije Odbora u ulici Kralja Milana 41, samo 200 metara od „Vranjskih“, za koje znaju svi Vranjanci.

Autor teksta obratio se na privatni telefon funkcionera SUBNOR-a, iako SUBNOR, od svog osnivanja, ima svoj telefon 421-072.

Autor teksta tvrdi da Dan borca i Dan ustanka nisu obeleženi u Vranju po prvi put od 1946. godine, odnosno da je to skromno učinio samo SUBNOR. I pored toga što je ove istorijske datume dekretom ukinula dosovska Vlada 2001. godine, SUBNOR Srbije nastavio je da ih obeležava brojnim svečanostima.

Već više godina unazad ovi datumi se obeležavaju zajedno sa najvišim državnim organima.

Kao nosilac aktivnosti na obeležavanju 4. i 7. jula Gradski odbor SUBNOR-a Vranja je, kao i svih ranijih godina, imao veoma sadržajan program.

Pomenućemo ih zbog javnosti iako su bile dostupne u televizijskim emisijama regionalnog i lokalnih medija.

U nedelju 1. jula delegacije mesnih odbora boračke organizacije položile su cveće na 22 spomen-obeležja, među kojima i spomenik kod Pedagoškog fakulteta, spomen-bista Sime Pogačarevića na kružnom toku kod Vodovoda, spomen bista Vladimiru Vujoviću Vuji u dvorištu srednje Tehničke škole i druge.

Istog dana u Klubu boraca „Istorija za nezaborav“ održan je šahovski turnir posvećen ovim datumima uz učešće 6 ekipa sa po 3 takmičara. Na turniru su učestvovala i deca iz najmlađih kategorija sa kojima su bili i roditelji.

Na Dan borca 4. jula održana je glavna Komemorativna svečanost kraj partizanske spomen-kosturnice na Šapranačkom groblju. Govorio je sekretar GO SUBNOR-a Miodrag Velinović.

Cveće su položile delegacije Vojske Srbije, Policijske uprave, SUBNOR-a, vojnih penzionera i penzionera Grada Vranja.

Delegacija Grada Vranja, prvi put od 1946. godine, nije bila prisutna. Gradski odbor nije obavešten o razlozima.

U četvrtak 5. jula u tradicionalnoj desetoj akciji dobrovoljnog davanja krivi koju je organizovao GO prikupljeno je 19 boca ove dragocene tečnosti i akcija je bila dobro organizovana i uspešna.

U petak 6. jula organizovane su i kućne posete živim učesnicima Drugog svetskog rata što je tradicionalna aktivnost u znak poštovanja prema borcima protiv fašizma i ljudima koji su se borili za slobodu i lepše sutra budućih generacija.

Neizmerna radost starih veterana bila je iskrena, kao i činjenica da oni nisu zaboravljeni.

U subotu 7. jula Dan ustanka obeležen je ispred spomen-česme na Bareliću. U odavanju počasti polaganjem cveća učestvovao je i dr Miroljub Stanković, član Gradskog veća za boračko-invalidsku zaštitu.

To što je data izjava Gradimira Jovanovića i navedena njegova funkcija nije bilo potrebno ni autoru teksta ni Jovanoviću koji je očigledno neobavešten, niti mu je bilo potrebno da se time bavi.

Novinarima „Vranjskih“ zahvaljujemo što su na ovaj način podsetile na istorijske odluke Komunističke partije koje su imale veliki značaj u mobilizaciji naroda za borbu protiv fašizma.

Ostali navodi iz teksta nam liče na drugi pokušaj da SUBNOR bude uvučen u Vaš sukob sa Gradom.

U celini gledano SUBNOR sa Gradom ostvaruje dobru saradnju i zato Vas molimo da ubuduće SUBNOR ne uplićete u Vaše odnose sa Gradom.

Kao što se može zaključiti ovi veoma važni istorijski datumi u Gradu Vranju nisu, niti će biti zaboravljeni.

Te svetle stranice iz naše istorije moraju ostati u trajnom pamćenju sadašnjih i budućih generacija, a SUBNOR ostaje svojim programskim opredeljenjima i konkretnim aktivnostima na antifašističkim pozicijama.

U skladu sa Zakonom obavezni ste da objavite ovaj tekst bez ispravke.


PREDSEDNIK

GO SUBNOR-a Vranje

Stojan Mladenović

Komentari

По логици,сви "борци" из 41.-ве или 99% њих је до сада преминуло..не знам колико чланова има то Удружење?

“Dosovska Vlada je 2001.godine dekretom ukinula ove praznike...”Od 1946.godine delegacija Grada Vranja prvi put nije bila prisutna...”Vi iz Vranjskih hoćete da nas posvadjate sa Gradskim rukovodstvom sa kojima inače imamo odličnu saradnju...”Stojane Mladenovicu,lopovčino komunjarska,“Simpovska”,izlapotino idi leči se!!!Pozdravlja te Vučić i GrO SNS koji su prvi put od 1946.godine zabranili rukovodstvu Grada da budu prisutni na obeležavanju i koji su prvi put od 1946.godine ukinuli dodeljivanje nagrada za 7.septembar,dan oslobodjenja grada u II svetskom ratu,tj od fašizma.Jel to ukinuo DOS glupa,nepismena,izlapela komunjaro?!

Stojane,zet ti Aleksa ne li beše u DOS?!On je za sve kriv.On gi ukina svi vasi praznici i napuni gi džepovi,ali svoji.Ti drpa od komunizam i Simpo,on od DOSizam i Direkciju i boli ve onaj rabota...A,za sve su krive VRANJSKE...Lopino,najgora kako te nije sramota?!

hahah pa Stole li? Subnor? Pa taj Stole da bi nekako iskukao vise pare od grad morao da promeni i Subnor i ime! Taj subnor vise nije subnor ne znam dal ste znali??? Subnor si je organizacija na nivou Srbije koja se bavi Narodnooslobodilackim ratom (Drugi svetski rat), e ali Stole legenda prekraja istoriju, resio se i on pored svi da pise istoriju, strucnjak. Elem, ne mu se svidjalo da se bavi samo s taj jedan rat pa resio da Subnor pretvori u SUBNORA! Uzeo i preregistrovao vranjsko udruzenje u savez udruzenja boraca (kojih boraca? kolko ih je zivo?) narodnooslobodilackih ratova (mnozina), i to bez odobrenje Saveza.... I sad Stole ''historik'' opleo od Kulina Bana sto se kaze da obelezava. Stole kapacitet.

Vama gospodo sve smeta. Smeta vam Stole, smeta vam SUBNOR, sve vi znate bolje, a nigde vas nema kad treba nešto uraditi. Jaki ste i vredni samo kada treba da se kucka po tastaturi.
Čovek je sasvim pristojno odgovorio na prethodno objavljeni tekst na portalu i dao pregled svih aktivnosti upriličenih povodom pomenutog praznika. Ne vidim da je negde nekoga vređao. To što ste se za DOS uhvatili, pa i to nije uvreda već činjenica - 4. juli jeste ukinut kao praznik 2001. godine. Vlada koja je ukinula praznik je bila vlada sastavljena od stranaka članica DOS-a. Šta tu ima sporno?
Takođe, čovek lepo kaže da Gradski odbor udruženja nije obavešten o razlozima nedolaska delegacije Grada. Međutim, to što niko iz gradske uprave nije došao, to je samo njihova sramota, ali to ne znači da praznik nije obeležen.
Primetio sam da se zamera i što SUBNOR obeležava sve praznike. A ko će drugi? To malo ljudi, koji održavaju spomenike i brinu o njima zarad sećenja na naše pretke i žrtve koje su podneli, to rade dobrovoljno i samoorganizovano. Mogli biste i vi gospodo dežurni pljuvači po svemu i svakome da se prošetate do SUBNOR-a i prijavite se oko kog bi spomenika voleli da malo posredite, počupate travu oko spomenika, očistite i operete, onako da zaliči, i na taj način se makar malo odužite i vi svojim dedovima i pradedovima. Ali da, lakše je sedeti kući i kuckati...
A o fašistima, koji se stide antifašističke prošlosti srpskog naroda, ne vredi ni pričati. Ne treba im davati previše pažnje.

Najnovije vesti

DJB: Pretnje su NEDOPUSTIVE »

Gradski odbor DJB najoštrije osuđuje konstantne napade i teror nad novinarima i urednikom portala Info Vranjske. - Ne m...

NUNS: Novi napad na Info Vranjske »

Nezavisno udruženje novinara Srbije obaveštava javnost i nadležne organe da su novinari portala Info Vranjske ponovo izl...

PRAVI DANHIL ponovo u Vranju! »

Kompanija British American Tobacco (BAT) saopštila je u utorak da je započela je proizvodnju jednog od svojih najpoznati...
ZutoCvece