STRUKA: Vranjanac koji je ZAKLJUČAO BEBU je PATOLOŠKI KOCKAR za lečenje

Vest da je Slađan M. (45) iz Vranja ostavio svoju bebu, ćerkicu od dve godine, samu u kolima satima na parkingu da bi otišao u kladionicu, šokirala je Srbiju, piše nova.rs.

Dete je pronađeno posle tri sata, a policija je devojčicu u dogovoru sa Centrom za socijalni rad vratila majci i izrekla ocu hitne mere - privremeno udaljenje iz stana i zabranu kontaktiranja i prilaženja detetu.

Da je ovde reč o patološkom kockaru, za Nova.rs ispričala je Jelena Manojlović, psihoterapeut iz SOS Centra.

- Jasno je da je ovde reč o patološkom kockaru. Osoba koja pati od te bolesti gubi svaki moralni kompas, gubi osećaj krivice i griže savesti. Slađan je kod sebe sigurno imao novac, to mu je bio okidač. Kockari upadnu u trans, ne razmišljaju o posledicama, tek kada izgube novac shvate o čemu se radi - priča Manojlović.

Ona za nova.rs ističe da je ovde reč o ekstremnom slučaju.

- Čim je on bio u stanju da ostavi svoje dete samo u kolima, zaključano satima… jasno je da je reč o teškom slučaju. Njemu može da pomogne jedino lečenje. Kockanje je najteža zavisnost i najteže se leči jer je je potpuno nehemijska, pa ne postoji blokator kao lek - kaže Manojlović.

Ona ističe da takve osobe, poput Slađana M., u tim trenucima ne odgovaraju za svoje postupke.

- To je stanje afekta, oni ne mogu da izađu iz začaranog kruga. Veoma je važno da se brzo prepoznaju simptomi bolesti, da bi se brzo reagovalo. Njih pokreće adrenalin, pogotovu kada upadnu u dugove, a ne postoji kockar koji nije upao u dug - kaže ona za nova.rs.

NIV - nova.rs

BOLEST

- Kockanje spada u najtežu grupu bolesti zavisnosti, po najnovijim istraživanjima, teže se leči nego narkomanija a kao primer se navodi da doze nekih lekova koji se koriste u lečenju i narkomana i patoloških kockara se moraju davati u većim dozama patološkim kockarima.

Suštinski, kockanje je poremećaj kontrole impulsa, jednostavnije rečeno, nagoni ka kockanju su drastično uvećani a kočnice da se odoli, prestane su uništeni, tako da kada osoba postigne određeni stepen poremećaja nemoguće je da sama smanji porive, nagone za kockanjem i ponovo obnovi mehanizme kočnica (da svesno i voljno kaže neću kada upadne u trans) - navode iz SOS Centra za nova.rs.

Komentari

E ovog idiota na zalost oca, bih naucio kako se dete cuva. Posle mog predavanja bi kreten i tudju decu pazio..

Hahha...pa onda pola Vranje treba da ucite. Sede po kladionicama i kockarnicama po celi dan, zaboravili odavno na pirodice

Pa nista cudno. Pola Vranje kladionicari i kockari. Sediv po cel dan i kockaju se. Napuni se Kantar s pare

Ne bi on ne TEPAN otiso odatle.

Da je normalne i pravne drzave
zatvorili bi sve kockarnice u Srbiji da ne postoje
Kako na Kosovu i Albaniji nema nijedna kockarnica
pa i tamo zive ljudi.
A ovde je sve kontra cak o sad kad je na snazi zabrana rada posle 23h Vranjske kovkarnice rade 24h non stop
Pa se posle bez potrebno cudite sto se narod kocka
Pa kockace se uakoro i coravo i sakato od dosade jer nema gde vise posle 23h da biravi
nema park,nema nista u nasem.gradu...

Covek prosto ostaje bez reci na ovakve stvari.

Najnovije vesti

ZutoCvece