STRAHINjA SPASIĆ, DIZAJNER: Patike kao čarapa

Strahinja Spasić (23) je mladi dizajner iz Vranja, koji je na svojoj prvoj samostalnoj izložbi prikazao oko 40 radova. Izložba crteža je trajala od 15. do 26. juna, a, kako kaže Strahinja, nije bilo mesta za više radova.

"Meni je dizajn sportske obuće prioritet. Ranije sam crtao i karikature i portrete, kažu da bih bio dobar portretista. Na faksu sam puno slikao i crtao i bio među najboljima. Mnogi moji radovi predstavljeni su na izložbama gde sam osvajao nagrade za dizajn sportske obuće i cipela. Imam i radove iz konfekcije – majice, košulje, sakoe, pantalone, farmerke – i galanterije, gde spadaju novčanici, torbe ili kaiševi. Opredelio sam se za dizajn patika, ali mogu da osmislim dizajn za čoveka od glave do pete, kao i enterijera i eksterijera", kaže Strahinja.

Za dizajn patika se, objašnjava, više koriste sintetički i lagani materijali, da bi patika bila što udobnija. Uglavnom su to tzv. sock materijali; u pitanju je princip navlačenja patika poput čarapa, skoro da se i pertle izbacuju.

"Obuća se maksimalno pojednostavljuje. Koža je postala mejnstrim. Imam i neke lude kolorite, ali uglavnom koristim crnu, belu, crvenu, teget, narandžastu, ljubičastu ili žutu boju. Na behance.com, sajtu za dizajnere, ima svoj profil. To je sajt za industrijski, produkt i grafik dizajn. Ima tu i mojih projekata. A i dobra je reklama za svakog, jer tu ljudi iz velikih brendova, kao što su Nike, Adidas ili Puma, gledaju i regrutuju ljude, da bi došli na plaćeni staž kod njih", nagoveštava mogućnost odlaska, ako dobije ponudu iz inostranstva.

 

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU VRANjSKIH.

D.P.

 

Najnovije vesti

ZutoCvece