"STIHIJA": Vranjanci se plaše javne osude

Nemanja Stojković i Ivan Marinković, mladi lokalni pesnici iz Vranja, osnivači su poetske grupe Stihija sa ciljem da se tradicionalno održavaju kulturne večeri u našem gradu.

„Stihijom želimo da oživimo pisanu reč na jedan nekonvencionalan način i da izađemo iz klasičnog izvođenja poezije. Nezadovoljni situacijom da se u Vranju očito ništa ne dešava po pitanju kvalitetnih kulturnih projekata, a povučeni iskustvom iz drugih hradova, došli smo na ideju da nešto promenimo“, rekao je za štampano izdanje Vranjskih Nemanja Stojković koji je u drugim gradovima posećivao slične večeri na kojima se čitala poezija i želeo da to oživi u Vranju.

Stihija je, kako kaže, nastala povodom okupljanja stvaralaca i ljubitelja pisane reči, a jedan od ciljeva je da se u to uključe što više mlađih sugrađana.

„Za mlađu decu nema dovoljno podstreka u školama. Izražen je strah od javne osude, a pisana reč je povezana sa intimom. Deca se onda plaše, a treba ih osloboditi stega. Ovim želimo da dođu i vide da smo svi isti. Onda mogu da se osmele i nastave sa pisanjem“, ističe Stojković koji je svoje pesme objavljivao u različitim zbornicima za poeziju i prozu kod nas i u regionu.

On je dodao da su od nastanka Stihije, do sada, organizovane tri večeri, u planu je i četvrta.

„Otprilike četiri meseca živi Stihija. Odziv Vranjanaca je iznenađujuće dobar. Uverili smo se da ima talentovanih. Svaki put nam dolaze neki novi klinci. Večeri se održavaju jednom mesečno, uglavnom četvrtkom u kafiću The Riff. Jeste mali prostor, ali nam je srce puno“, ponosan je Nemanja Stojković

Nemanja je rođen 1986. godine u Vranju, dok je Ivan mlađi od njega tri godine i rođen je u Požarevcu. Iz Vranja vuče korene zahvaljujući svojoj majci. Nemanja i Ivan imaju spremne knjige, ali obojica su bez neophodnog novca da ih i objave. Pored pisanja poezije, Nemanja se bavi kulinarstvom 10 godina.

Kompletan tekst možete pročitati u štampanom izdanju Vranjskih.

 

 

Najnovije vesti

NOVA: Ko je, zapravo, Recko? »

Trener Dinamo Vranja Dragan Recko Antić centralna je tema u srpskom fudbalu, nakon što su mu nepoznate osobe zapalile au...
ZutoCvece