SSP: Duboko neljudski odnos vlasti prema Romima

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, izrazio je, u saopštenju za javnost, duboko nezadovoljstvo socio-ekonomskim i društvenim položajem Roma na teritoriji Vranja, u samom gradu, Vranjskoj Banji, Pavlovcu i svuda gde žive pripadnici ove nacionalne zajednice.

Saopštenje prenosimo u celini.

- SSP najoštrije osuđuje odnos aktuelne vlasti u Vranju prema Romima, kojih ima više od 4.000, a koji vladajućoj stranci služe jedino tokom kampanja za izbore, kada im daje slatkorečiva i gromoglasna, a u suštini, lažna obećanja da će popraviti njihov položaj u Vranju i u našem društvu.

Vladajuća koalicija duboko i neljudski koristi težak socijalni položaj Roma i pred izbore «kupuje» glasače lažnim obećanjima a vrlo brzo nakon izbora zaboravlja na probleme ove nacionalne zajednice koje svakodnevnicu ovih ljudi čine mučnom i tegobnijom, a što oni zbog odnosa prema svojoj državi, Vranju i sugrađanima Srbima apsolutno ne zaslužuju.

Aktuelna vlast nije ni dodirnula probleme obrazovanja Roma u Vranju, zdravstvenog prosvećivanja, ekonomske egzistencije, komunalnih teškoća u njihovim mahalama, gde često nema ni atmosferske ni fekalne kanalizacije, a nije sagledala ni društvene i kulturne potrebe romskog stanovništva.

Gradska vlast u Vranju oduzima pravo romskim udruženjima na prostorije koje su decenijama koristili u Gornjoj čaršiji na lokaciji nekadašnjeg «Belog jagnjeta», zahtevajući od njih da njihova čak i penzionerska udruženja plaćaju zakupninu svojih kancelarija, dok na drugoj strani Grad plaća troškove većem broju ostalih penzionerskih asocijacija u Vranju.

SSP na kraju poziva vranjske i ostale Rome na teritoriji Grada Vranja da više ne budu u funkciji jednokratne, izborne zloupotrebe vladajuće koalicije, već da pokušaju da kroz aktivnosti svojih političkih stranaka i udruženja reše svoje ogromne probleme.

Ne sme da se zaboravi da su Romi uvek bili uz svoje sugrađane Srbe u svim teškim istorijskim situacijama, da su sloganom «Braćo Srbi, Romi su uz vas» zaslužili da sada ne samo SSP, već i druge političke stranke, podrže pripadnike romske nacionalne zajednice i pomognu im da izađu iz tradicionalnih teškoća koje za posledicu imaju tragično iseljavanje Roma iz Vranja i ostalih mesta gde oni žive – kaže se u saopštenju SSP-a.

NIV

Najnovije vesti

„Cvet jednakosti“ za Jelenu »

Jelena Stojković, novinar „Novosti“ iz Vranja, ovogodišnji je dobitnik nagrade „Cvet jednakosti“ koju, u okviru manifest...
ZutoCvece