Srbija dužna radnicima KOŠTANE 500 miliona

Advokat punomoćnik radnika «Koštane» iz Vranja uputio je upozoravajući dopis Ministarstvu finansija i Privrednom sudu u Leskovcu, tražeći da svim radnicima ove firme

budu isplaćene zaostale zarade, i to sa kamatom.

Radnici i njihovi zastupnici pozivaju se na mišljenje Međunarodnog suda pravde u Strazburu, koji je potvrdio potraživanja radnika na ime neisplaćenih zarada.

- Svoje zahteve baziramo na osnovu već datog naloga suda u Strazburu i izveštaja sudskog veštaka - navodi u izjavi za InfoVranjske Slađan Ristić, predsednik Inicijativnog odbora radnika vranjske «Koštane».

Ristić podseća «da je sudski veštak pre dve godine utvrdio iznos ukupnih potraživanja za 200 radnika «Koštane» koji su zatražili pravnu pomoć od vranjskog advokata Jovana Aleksića».

- Sudski veštak je pojedinačno po radniku utvrdio iznos potraživanja sa kamatom od 250.000 do 350.000 dinara, što do sada nije isplaćeno uprkos nalogu Međunarodnog suda u Strazburu u kome se nalaže državi Srbiji da svim radnicima društvenih preduzeća u kojima je okončan stečajni postupak, budu isplaćena zaostala potraživanja - objašnjava Ristić.

Predsednik Inicijativnog odbora radnika nekadašnje «Koštane» poziva sve radnike ove propale fabrike obuće da potraže pravnu pomoć kod drugih advokata i uz njihovu pomoć naplate svoja potraživanja.

- Podsećam da 1.560 radnika «Koštane» pojedinačno potražuje po 115.000 dinara bez zatezne kamate, što ukupno iznosi blizu 180 miliona dinara, međutim, sa zateznom kamatom taj iznos premašuje 460 miliona dinara, naravno, pod uslovom da država prizna nalaz sudskog veštaka - poručuje Ristić.

Slađan Ristić, na kraju, napominje «da će radnici «Koštane» radi ostvarivanja svojih prava mirno protestovati i o tom protestu unapred obavestiti Vladu Srbije, Skupštinu Grada Vranja i lokalne i nacionalne medije i da će ti protesti trajati do ostvarenja prava i nezavisno od toga koja politička opcija se nalazi na nivou državne i lokalne vlasti.

S. Kostić

Najnovije vesti

Vranjanac izvršio samoubistvo »

Muškarac star 40 godina iz Vranja izvršio je samoubistvo u četvrtak 2. jula.Nisu poznati razlozi ovog suicida u Vranju,...
ZutoCvece