SPORA PRAVDA u slučaju "LEKARSKE GREŠKE"

Užasno se osećamo zbog sudskog spora zbog smrti naše Dijane, koji traje već osam godina, to je stres za sve nas koji smo preživeli gubitak deteta zbog greške lekara, pa se i danas bojimo kada dete treba da odvedemo lekaru, poručila je na konferenciji za novinare Ivana Marinković iz Ćukovca, majka petogodišnje Dijane koja je preminula u vranjskoj bolnici 2011. godine.

I Ivana i njen otac sumnjaju u mogućnost korupcije i posebnih veza u ovom slučaju, jer se sudski spor previše odužio nakon ukidanja prvostepene presude okrivljenim lekarima Darku Civkarovskom i Slaviši Kanačkom od strane Apelacionog suda u Nišu.

Da se ovaj maratonski sudski spor zaista previše odužio, potvrđuje i advokat porodice Marinković iz Ćukovca Jovan Aleksić iz Vranja.

- Postupak je počeo 2011. godine, prvostepena presuda doneta je tek u septembru 2016., a najveća odgovornost zbog ovako nepotrebnog trajanja sudskog postupka leži na sudsko-medicinskim odborima u Nišu i Beogradu koji su veštačili u ovom predmetu i na osnovu čijeg veštačenja je doneta prvostepena presuda - navodi Aleksić.

Advokat Aleksić nije zadovoljan brzinom veštačenja koje trenutno radi sudsko-medicinski odbor u Nišu nakon ukidanja prvostepene presude.

- Oni sada odugovlače, pa sam na inicijativu oštećene porodice podneo zahtev da ubrzaju rad, što je negativno ocenio profesor iz odbora, pravdajući se obimom posla - kaže Aleksić.

Advokat porodice Marinković nema posebnih primedbi na rad Osnovnog suda u Vranju.

- Prvostepena presuda je doneta korektno, a sadašnji sudija Aleksandra Tošić veoma dobro vodi postupak i ona je jedna od najboljih vranjskih sudija - smatra Aleksić.

Po Aleksiću, novina je što je okrivljeni Civkaroski promenio punomoćnika, umesto Srboljuba Stefanovića sada ga zastupa advokat iz Niša.

- Koliko sam uspeo da shvatim, sve što radi odbrana je odugovlačenje postupka, koristeći formalne razloge, ali su sudsko-medicinski odbori u Beogradu i Nišu utvrdili propuste lekara, posebno Civkaroskog, koji je morao da kao zadnju meru spasavanja bolesnog deteta primeni traheotomiju, jer da je to učinio, ne bi bio kriv za smrt deteta - navodi Aleksić.

Advokat Aleksić i porodica Marinković veruju da će i pored odugovlačenja sudskog postupka u ovom predmetu, pravda ipak stići krivce i da će oni biti adekvatno sankcionisani.

Podsećamo, prvostepenom sudskom presudom, Darko Civkaroski i Slaviša Kanački kažnjeni su sa tri godine zatvora i merom bezbednosti u vidu zabrane obavlljanja lekarskog posla u trajanju od pet godina.

S. Kostić

Najnovije vesti

Tončev U VLADI, Boske VAN »

Novica Tončev, potpredsednik SPS i poslanik iz Surdulice, biće ministar bez portfelja u novoj vladi, nezvanično saznaje...

Umorni vršilac dužnosti »

Da naprednjaci (retko) znaju šta rade, naročito kad je u pitanju vranjsko zdravstvo, pokazuje i najnoviji primer.Naime,...
ZutoCvece