SOS telefon dobio NACIONALNU LICENCU

Nevladina organizacija Odbor za ljudska prava Vranje koji je jedini ovdašnji pružalac specijalizovane usluge SOS telefona za žene sa iskustvom nasilja u porodici, obeležio je 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

Tim povodom su se na konferenciji za medije obratili Suzana Antić iz Odbora za ljudska prava Vranje i Miroslava Despotović ispred SOS telefona Vranje.

Suzana Antić je poručila «da je pravo svakog čoveka da živi bez nasilja“, ocenivši to pravo kao univerzalno, saopštivši «da je SOS telefon Vranje dobio licencu nacionalnog SOS telefona od nadležnog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja»!

- Na ovaj način je SOS telefon Vranje postao jedina specijalizovana lokalna socijalna usluga za žene sa iskustvom nasilja u Pčinjskom okrugu i drugi SOS telefon na jugu Srbije koji je dostupan 24 sati i svih sedam dana u nedelji. Odbor za ljudska prava Vranje jedini je pružalac specijalizovanih usluga SOS telefona za žene sa iskustvom nasilja u porodici i partnerskim odnosima u Pčinjskom okrugu, dostupan ženama 17 godina i organizuje usluge u skladu sa međunarodnim standardima i domaćim zakonima, besplatno, anonimno i u poverljivoj formi - rekla je Suzana Antić.

Antićeva je istakla «da SOS telefon na godišnjem nivou primi preko hiljadu poziva od više od 250 žena sa područja Pčinjskog okruga»!

- Rešenje o licenciranju pokazuje da su institucije prepoznale profesionalnost i visoke standarde rada SOS telefona Vranje koji na centralno mesto stavlja žrtvu i ostvarivanje njenih prava, a licenciranje će doprineti većem kvalitetu i standardizaciji ove socijalne usluge koja, prema važećim propisima Republike Srbije je u kategoriji savetodavno-terapeutskih usluga socijalne zaštite - objasnila je Suzana Antić.

Po njenim rečima, «u interesu održivosti i daljeg rada SOS telefona Vranje, Odbor za ljudska prava Vranje potpisao je Memorandum o međuopštinskoj saradnji na teritoriji Pčinjskog okruga i zajedničkom doprinosu održivom funkcionisanju specijalizovanog SOS telefona za žene sa iskustvom nasilja u porodici, sa predstavnicima šest od sedam lokalnih samouprava sa područja Pčinjskog okruga».

- Memorandum nisu potpisali jedino predstavnici opštine Surdulica - rekla je Suzana Antić.

Miroslava Despotović se osvrnula na stanje ljudskih prava u Srbiji.

- Većina ispitivanja pokazuje da upravo oni državni organi čija je osnovna delatnost zaštita ljudskih prava, tužilaštva i sudovi, u svom radu nisu samostalni i nezavisni i da postupci u ovim organima traju neopravdano dugo, čime se gubi svrha zaštite prava i poverenje građana u ove organe - saopštila je Miroslava Despotović.

Despotovićeva je saopštila poražavajuće podatke pomenutog istraživanja o stanju ljudskih prava u Srbiji.

- Čak 72 odsto građana ne zna da navede nijednu nezavisnu instituciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava, kao na primer Zaštitnika građana, 30 odsto navodi kršenje ljudskih prava iz radnog odnosa, a 74 odsto veruje da postoji cenzura štampe, na osnovu čega se izvodi zaključak da su u Srbiji najugroženija prava pravo na rad i slobodu štamape - rekla je Miroslava Despotović.

S. Kostić

Najnovije vesti

Pao sa PET KESICA marihuane »

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Preševu uhapsili su G. R. (1998) iz okoline ovog grada, zbog postojanja os...
ZutoCvece