Snajkina SIMKA ne štedi na LUKSUZU, nego na RADNICIMA

Radnici „Simke“, fabrike čokolade iz Vranja, već tri meseca ne primaju plate, knjižice su im neoverene i rade u ledenom prostoru, dok sa druge strane vlasnici firme prave lluksuzna veselja za svoju porodicu, prenosi Kurir.

Prema ovom listu, vlasnik „Simke“ je Dragana Tomić, snaja Dragana Tomića, višedecenijskog prvog čoveka "Simpa".

- Gospođa Tomić duguje radnicima tri zarade, počev od oktobarske, a platu su primili samo šefovi i radnici na mašinama da proizvodnja ne bi stala. To je čista diskriminacija da jedni radnici dobiju zarade, a drugi ne. Ostalima je rečeno da će platu dobiti kada sredstva budu obezbeđena. Posla ima, svaki dan idu kamioni slatkiša, a para za plate nema. Zdravstvene knjižice nam nisu overene za ovu godinu, a doprinosi nisu uplaćeni od početka 2016. Prijavljivali smo inspekciji rada, dolazili su i ništa - kaže za Kurir Gordana Đorđević, predsednica Samostalnog sindikata u "Simki".

Ona dodaje da problemi sa isplatama zarada postoje odavno, a radnicima "Simke" duguje se i novac za prevoz.

- Problema sa platama bilo je od početka, od 1998., kada je Tomićka osnovala "Simku". Prinudnom naplatom smo 29. i 30. novembra dobili platu za pola avgusta i septembar, i to na osnovu obračuna zarade za te mesece. Od tada nam ne daju obračune zarada kako ne bismo mogli ponovo da naplatimo potraživanja - ističe za Kurir Đorđevićeva i dodaje da je na sastanku u prošli četvrtak Dragana Tomić radnicima obećala da će im zaostale plate iz 2018. godine isplatiti do 10. marta.

I Ružica Stošić, predsednica Veća Samostalnog sindikata grada Vranja, kaže da je pokušala da zakaže sastanak sa direktorkom "Simke", ali su njeni dopisi ostali bez odgovora.
- Radnici su ogorčeni, nemaju ni overene zdravstvene knjižice, a sad se žale da ni obračun zarada nisu primili. Inspekciju rada je dolazila, donosila rešenja, ali zarade nisu isplaćene - kaže Stošićeva za Kurir.

Sa druge strane, u ovakvoj situaciji, Dragana Tomić ima novca da ćerki Katarini pravi čak tri svadbena slavlja u najluksuznijim hotelima u Beogradu i Parizu.

Jednu svadbu, prenosi Kurir, napravila je 20. juna u Parizu, u hotelu "Peninsula" sa pet zvezdica, dok je u Beogradu svadbeno veselje priredila čak dva puta, najpre 26. juna u hotelu "Hilton", a drugo u klubu "Privrednik" dan kasnije.

Iz "Simke" Kurir nije dobio odgovore na pitanja u vezi sa neisplaćivanjem zarada zaposlenima.

Kurir, SSB

INSPEKCIJA
Milentije Stojanović, šef inspekcije rada u Vranju, kaže za Kurir da je inspekcija po prijavi radnika više puta bila u fabrici "Simka".
- Inspekcija je utvrdila da se radnicima ne dostavljaju obračuni zarade. Naloženo je rukovodstvu da se nedostatak otkloni i podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog lica i odgovornih u firmi. Nakon toga poslodavac je dostavio obračun zarade na osnovu koga su zaposleni naplatili zaostale zarade. Imamo problem sa "Simkom", oni krše zakon, a radnici se žale nama. Problem je što "Simka" pripada firmi "Dunja" iz Beograda, pa treba vremena da nam dostave dokumentaciju, a dok se žalimo, postupak zastari, a mi ne možemo da utičemo na sud. I kazne su ispod minimuma - kaže Stojanović za Kurir.

Komentari

Sve je to muka simpovih radnika koji su godina pljackani da bi naslednici uzivali u bogatstvu.Cime je snajka zaradila fabrku?Dobila je sebi hobi da ima cime da se zabavlja u slobodno vreme.Boli nju uvo za radnike,stoka navikla dzabe da radi.

NARAVNO DA JE OD NAŠIH MUKA I NAŠEG ZNOJA.NIJE NI DVORAC NA DEDINJU KUPIO OD PLATE A KAŽU DA IMA JOŠ DVE KUĆE NA DEDINJU A RADNICIMA PLATA NA PROLEĆE KAD OZELENI A TADA ĆE IM REĆI DA IM PLATA NE TREBA DA MOGU DA PASU

PROČITAJTE ŠTA KAŽE RADNIK SIMKE
A OVIM BI TREBALA DA SE PAZABAVI I INSPEKCIJA
KAŽE : NE ZNA NI KO VIŠE KUPUJE TU ČOKOLADU KOJA SE PREPAKUJE SA ISTEKLIM ROKOM.STIGNE POVRAĆAJ ROBE, POCEPAJU SE STARE KUTIJICE I SAMO NA NOVIM ORODUŽE ROK TRAJANJA JOŠ JEDNU GODINU.SRAMOTA I GREOTA ŠTA SE RADI.NIŠTA SE NE BACA ČAK I ONA IZ 2014. SE SADA PREPAKUJE. ZLO

LJUDI PA ONA JE DELJA ZNAČI MORA DA VAS DELJA I DOBRO VAS DELJA

ON NE PLAĆA NI RADNIKE U BEOGRADU
RADE MU PO PAR MESECI PA KADA VIDE DA NEMA PLATE ODU
NE PLAĆA ONAJ KO MORA VEĆ KO JE ČOVEK
DA LI TREBA RASPRAVLJATI O NJEGOVIM LJUDSKIM OSOBINAMA

E moj narode oni se kupaju u milionima

Pokušajte da ga razumete jer on nije taj novac uzeo za sebe nego za preduzeće da vas ne bruka kod poslovni partneri
Šojoć bio Šojić osto ali pored njega se obogatilo još mnogo Šojića koji su još na slobodi jer ako on uživa na Dedinju što bi mali Šojići bili u Kaluđerici tako da su i oni na Dedinju, Senjaku, Svetozara Markovića, Bulevar Revolucije, kod arene...
A vi što kukate za platu što niste štedeli kao on
Štedeo čovek od para što mu je otac dao kada je krenuo iz Žbevca u Vranje

Ma onog STARCA treba uhapsi timunistio je grag ,toliko je unistio SIMPO da je za dozivotnu,I NIKOM NISTA ON IMA SVOJU FABRIKU KUCU NA ALPE I MNOGO TOGA I NIKO GA NE DIRA, i pricamo o pravdi ajde molim lepo SRAMOTA DRTINA STARA IZRADI NAS SVE.

Ko bre da ga hapsi kada je čovek platio pošteno svima i onima iz devedesetih i onima posle dvehiljaditih
A to da li je sramota mislim da grešite jer što je sramota biti bogat sramota je ne biti bogat to je čak krivično delo za koje se ostaje bez posla

Ponižavajuće za radnike , nedostojno života u 21 veku je i u jumku i simpu , za kondivu isuvišno je bilo šta da se kaže.Plate su im ispod republičkog minimuma potrošačke korpe ali njihovi direktori su sa primanjima daleko iznad proseka.To je istina i svaka tvrdnja botova i druge veštačke inteligencije je lažna i obmanjujuća.

Vikend kuca u ekskluzivnom skijalistu u Francuskoj, kuca u Grckoj ...Nea Potidea, kuca u centru Pariza i jos koji stan pride....Beograd...Ima se moze se. Sve smo mi to sagradili radnici Simpa i Simke,i to gratis.

Je*ite se, vi ste mu aplaudirali i glasali, a sad vam ne valja. Vi ste go*na i kad on pusti vodu go*na će da oduuu ;)

Sramno je sto prica ovaj sef inspekcije rada. Male mu kazne?! Kako moze da laze? Kazne za ova dela su velike kako za rukovodioca tako i za firme. Nevolja je u tome sto su pre par godina drzali sastanak kod Nacelnika u Beogradu gde im je decidirano receno da inspektori po prijavama radnika ne reaguju represivno protiv poslodavaca jer je to politika predsednika za privlacenja investitora. Zato oni sada pisu:"obavestenja", "ukazivanje" i druge "trice i kucine" kojima "anesteziraju" radnike, a poslodavcima daju vetar u ledja da jos zesce krse prava radnika. Na kraju, "sve upucujte sve na sud", receno im je od direktora, a onda se zalite da sud ne radi dobro posao. Za direktora Inspektorata je postavljen Stevan Djurovic oficir bezbednosti Pristinskog korpusa koji se razume u posao zastite prava radnika kao" m... u kr... k... ". Najbolje je da se oni vise ne zovu "inspekcija rada" nego "advokatska kancelarija poslodavaca".

Ne znam ni ko vise kupuje tu cokoladu koja se prepakuje sa isteklim rokom.Stigne povracaj robe,pocepaju stare kutijice i samo na novima produze rok trajanja jos jednu godinu.Sramota i greota sta se radi.Nista se ne baca cak i ona iz 2014 se sada prepakuje.Zlo

Najnovije vesti

ZutoCvece