Skupština Albanaca SA JUGA

Najviši politički predstavnici Albanaca juga Srbije, u subotu 14. jula, u bujanovačkom Domu kulture, obratiće se međunarodnoj zajednici novim pogledom na događaje u regionu, u svetlu dijaloga Beograda i Prištine.

Taj stav oni će izraziti u dokumentu koji će se zvati „politička izjava“, potvrdio je za InfoVranjske Ragmi Mustafa, lider Demokratske partije Albanaca (DPA), najjače opozicione partije na albanskoj političkoj sceni, inače pokretača ove inicijative.

On je rekao da će „političku izjavu“ sledeće subotu u Bujanovcu razmatrari Albanci - odbornici u skupštinama Bujanovca, Preševa i Medveđe, kao i predstavnici građanskog društva.

- Legitimni predstavnici Albanaca Preševske doline u Bujanovcu su se dogovorili o svim detaljima tog dokumenta, koga će sačiniti zajednička komisija i koji će počivati na osnovama referenduma od 1. i 2. marta 1992. godine - rekao je Ragmi Mustafa.

On je objasnio da su Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe dali potpuni mandat institucijama iz Prištine, da u Briselu pregovaraju u njihovo ime.

- S obzirom da sada dijalog Kosova i Srbije ulazi u završnu fazu, mi ovim samo aktuelizujemo naš davno proklamovan stav da ćemo od međunarodne zajednice tražiti da Srbija nama ovde obezbedi samo ono i onoliko koliko bude Kosovo obezbedilo za Srbe na severu - ističe Ragmi.

Na referendumu koji su Albanci juga Srbije organizovali 1. i 2. maja, prema podacima tadašnjeg odbora za sprovođenje, 98 odsto izašlih izjasnili su se za političku, kulturni i svaku drugu autonomiju ovih triju opština, sa pravom priključenja Kosovu.

Od 2002. godine do sada, Albanci su četiri puta pred domaću i svetsku javnost izlazili sa sličnim dokumentima koja su usvajali na ovaj načini koja su bila motivisana slobodama, kolektivnim i ličnim ljudskim pravima.

Ragmi Mustafa je na mestu predsednika opozicione DPA od maja 2003. godine, a predsednik opštine Preševo bio je u nepuna tri mandata od 2006. godine.

R. IrićNajnovije vesti

Nova donacija TONČEV GRADNJE »

„Tončev gradnja“ iz Surdulice saopštila je da nastavlja pružanje podrške zdravstvenim radnicima i zdravstvenim instituci...

POBUNA zaposlenih na ORL-u »

Na odeljenju ORL (otorinolaringologije) u sredu se dogodila pobuna zaposlenih, kada je stiglo naređenje iz menadžmenta Z...
ZutoCvece