Sindikat Sloga: NAJOŠTRIJA OSUDA direktorke hanskog Doma zdravlja

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite (USSS) u svom saopštnju za javnost najoštrije osuđuju samovolju dr Kristine Petrović, direktorke Doma zdravlja Vladičin Han i zamenika dr Donče Vladana koji su se, kao se kaže u saopštenju, “oglušili o naredbu Ministarstva zdravlja broj 112-01-404/2020-02 od 26. marta 2020. godine”.

U saopštenju se objašnjava da je Ministarstvo zdravlja dostavilo pomenutu naredbu svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, kojom se nalaže prijem u radni odnos na neodređeno vreme zdravstvenih radnika (doktora medicine i medicinskih sestara – tehničara) po HITNOM postupku.

- Naredbom je jasno precizirano da radi suzbijanja i sprečavanja širenja korona virusa i zaštite stanovništva od te bolesti u vreme trajanja vanrednog stanja u Republici Srbiji zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova prime u radni odnos na neodređeno vreme neophodne zdravstvene radnike. Nikom nije jasno zbog čega neki direktori i dalje nisu postupili po ovom nalogu iako se zna da u jednom broju tih zdravstvenih ustanova i dalje rade zdravstveni radnici na određeno vreme, kao i veliki broj volontera. Jedna od tih zdravstvenih ustanova je i Dom zdravlja Vladičin Han. Svi ti zdravstveni radnici su radili pre proglašenja vanrednog stanja, što znači da su i tada bili neophodni za pružanje zdravstvene zaštite - kaže se u saopštenju.

USSS je pozvao Ministarstvo zdravlja da još jednom opomene one direktore koji to nisu učinili da prime u radni odnos sve zdravstvene radnike koji su potrebni, jer “kada se svi u svetu bore da imaju što veći broj zdravstvenih radnika pojedinci svojom samovoljom ili zbog njima znanog interesa ne žele da rade svoj posao u interesu čitave zajednice”.

Sindikat je takođe pozvao sve one direktore koji nisu postupili u skladu sa pomenutom naredbom da to što pre učine, jer će u suprotnom “posledice po zdravstveni sistem biti nesagledive”.

- Od kada je USSS – sindikat zdravstva i socijalne zaštite obavestili javnost da jedan broj direktora ne postupa u skladu sa naredbom, više stotina naših kolega je zasnovalo radni odnos na neodređeno vreme, a samo u KC Kragujevac njih 245 je dobilo posao. USSS u narednom periodu će se obratiti nadležnim institucijama i obavestiti ih o samovolji pojedinaca. Tamo gde se proceni da ima elemenata krivične ili bilo kakve druge odgovornosti, obratićemo se nadležnim tužilaštvima - kaže se u saopštenju koje je potpisao predsednik sindikata Predrag Đurić.

NIV

Najnovije vesti

Gde će BOSKE, posle svega? »

Dragan Stevanović Boske, dosadašnji državni sekretar i vođa surdulučkih naprednjaka, pao je u nemilost vrha stranke, i t...
ZutoCvece