SIMPO nerešiv PROBLEM srpske privrede

Kompanija „Simpo“ iz Vranja je jedan od najtežih problema srpske privrede, pa ne treba da čudi što za ovo preduzeće još nema rešenja, mišljenje je Fiskalnog saveta Republike Srbije.

SIMPO blokiran za DVA, JUMKO za ČETIRI MILIONA EVRA

Prema raspoloživim podacima, matica „Simpa“ duguje 869 miliona dinara, a zavisna preduzeća 385 miliona, pa je ova kompanija sa ukupnim dugom od 1,2 milijarde dinara na sedmom mestu na listi najvećih firmi dužnika Srbije.

„Simpo“ je od 2012. do 2015. godine na ime direktnih subvencija iz državnog budžeta primio 130 miliona evra, a u poslednje dve godine dobio je beskamatne kredite iz Fonda za razvoj u iznosu od 900 miliona dinara.

Ovo kreditiranje predstavlja takozvane „subvencije na mala vrata“, jer država preko ove institucije po sistemu protočnog bojlera sipa novac iz budžeta u neprivatizovana velika preduzeća.

SIMPO I JUMKO NA RASKRŠĆU: Sve je gore od privatizacije ili stečaja

Podsećamo, u septembru 2014. godine dug „Simpa“ prema državi i lokalnoj samoupravi iznosio je 5,8 milijardi dinara, ali je konverzija potraživanja države i Grada Vranja u vlasništvo nad imovinom kompanije ublažila dužnički položaj firme.

Prema nedavnim podacima, „Simpo“ se nalazi na top listi 100 najgorih preduzeća u Srbiji, plasiran na 62. mestu, jer u 2016. godini raspolaže imovinom vrednom 4,21 milijarde dinara, a gubitak je duplo veći, 9,8 milijarde dinara.

S. Kostić

Simpo i Jumko KAMEN O VRATU srpskoj privredi

Komentari

Eto koliko zapravo kostaju glasovi za SNS radnika Simpa - 900 miliona. Drzava lepo upumpa pare preko raznoraznih fondova,direktori se posluze koliko kome treba,RADNICIMA PLATA OD PO 15000 dinara, A SNS-u sigurni glasovi. NAPREDNA PRIVREDA

Najnovije vesti

Zašto Vranje (još) nema bazen? »

Situacija sa koronavirusom u Pčinjskom okrugu se smiruje, kažu nadležni.Iako je na snazi isto stanje u celoj Srbiji, Vra...

Makarić oduvao «krov» »

Surdulički Radnik u prvom kolu novog šampionata Super lige slavio je u Beogradu na «krovu» protiv domaćeg Voždovca rezul...
ZutoCvece