Ponedeljak, Utorak, Sreda, Vranjske, Petak, Subota..

SIMPO I JUMKO NA RASKRŠĆU: Sve je gore od privatizacije ili stečaja

Prodaja privatnom investitoru bilo bi najbolje rešenje ne samo za „Simpo“ i „Jumko“ iz Vranja, već i za ostala neprivatizovana preduzeća sa (ne)jasnim sistemom finansiranja od strane države, ocenjuje u izjavi za Info Vranjske profesor Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta Republike Srbije.

- Ako to nije moguće, kroz proces stečaja mogu da prežive pojedini delovi preduzeća, a najgore rešenje je da ostanu u sadašnjem statusu državnih preduzeća – dodatno pojašnjava Vučković svoj stav.

Izveštaj Fiskalnog saveta sa analizom stanja javnih finansija u 2017. i projekcijom u narednoj 2018. godini, značajnu pažnju posvetio je neprivatizovanim preduzećima na koje država Srbija troši godišnje oko tri milijarde dinara. Što kroz direktne subvencije, što preko Fonda za razvoj Republike Srbije.

Među tih deset firmi u državnoj svojini i na grbači republičkog budžeta, izveštajem su obuhvaćena dva preduzeća iz Vranja, Jumko i Simpo, sa analizom koja ukazuje na negativne elemente njihovog poslovanja poslednjih godina, između ostalog, i na nedavne blokade računa na 444, odnosno, 234 miliona dinara.

- Simpo je u poslednje dve godine iz Fonda za razvoj dobio 900 miliona dinara, a napravio dug od milijardu dinara. To je holding sa matičnom firmom i 17 zavisnih preduzeća od kojih sva prave gubitke u poslovanju, a fabrika „Jumko“ je samo u toku ove godine napravila dug za struju od 60 miliona dinara - piše, između ostalog, u izveštaju Fiskalnog saveta u delu koji se bavi najvećim vranjskim firmama.

Periskop:

Državni sekretar Dragan Stevanović sa pozicije vlasti priča drugačiju priču. Pominje druge kompanije, a uopšte ne pominje Tomića. Kaže da će odlazak oko 1.400 radnika, najkasnije do kraja februara kroz socijalni program Vlade Srbije, te realizacija Vladinog koncepta ekonomskog oporavka (vidi okvir), učiniti Simpo znatno atraktivnijim za potencijalne investitore.

- Ima interesovanja partnera iz Norveške i Kine. Očekuju nas ozbiljni i teški pregovori sa njima zbog dugova i problema koje smo u Simpu nasledili. Ako uspemo da do septembra sprovedemo sve planirano, onda će dolazak strateškog partnera u Simpo obezbediti dugoročan rast i razvoj na jugu Srbije - projektuje Stevanović.

Profesor Vučković razjašnjava mehanizam trošenja državnog novca preko Fonda za razvoj koji se voljom države sliva u neprivatizovana preduzeća.

- Neprivatizovane firme koriste Fond za razvoj kao protočni bojler preko koga Vlada Srbije sipa novac u ta preduzeća – pojašnjava za naš portal profesor Vučković i sugeriše da je potrebno „da Vlada pripremi i oroči proces privatizacije ovih preduzeća“.

On od države očekuje mnogo veću transparentnost u odnosu prema velikim neprivatizovanim preduzećima.

- U svakom slučaju, bolje je prikazati subvencije u budžetu, nego skrivati trošak njihovog opstajanja preko neplaćanja obaveza javnim preduzećima i manje vidljivim kreditiranjem i subvencionisanjem preko Fonda za razvoj - smatra Vučković.

Poslovodstvo „Simpa“ nije odgovorilo na pitanja novinara Info Vranjskih upućena i-mejlom.

Periskop:

„Vranjski „Jumko“ nalazi se među 11 preduzeća u državnoj svojini koja čekaju kupce, a među osam koja su u postupku unapred pripremljenog plana reorganizacije, što je drugo ime za poslednju šansu“, piše list Politika.

„Osim „Galenike“, nijedno od ovih preduzeća ne uživa zaštitu od prinudne naplate i sva posluju po tržišnim uslovima, što znači da moraju da izmiruju obaveze prema poveriocima, jer im u suprotnom sleduje stečaj“, mišljenje je Ministarstva finansija koje prenosi najstariji beogradski dnevni list.

Branislav Popović, predsednik Nadzornog odbora „Jumka“, osvrćući se na izveštaj izveštaj Fiskalnog saveta, najpre u pogledu dugovanja Jumka za struju kaže da je plaćanje obaveza i da je u tom smislu napravljen reprogram.

- Plaćamo na rate. A što se ostalih dugovanja tiče, znamo koliko su velika i kakvo su opterećenje za „Jumko“, pa zato čekamo da bude usvojen plan reorganizacije i utvrđena dinamika plaćanja dugova i starih obaveza.

Tu nam nedostaje još samo zaključak Vlade, jer su zaključke doneli Privredni sud u Leskovcu i Republička poreska uprava - navodi Popović.

Predsednik Nadzornog odbora „Jumka“ svestan je činjenice da sadašnji status preduzeća nije dobar.

- Jumko“ mora da bude privatna firma ili „čisto državna“, kao deo namenske industrije, a status mora da bude rešen posle reorganizacije, koja je potrebna zbog potencijalnih kupaca. Oni svakako ne žele preduzeće sa tolikim dugovima - zaključuje Popović.

S.K.

Menadžment Simpa tvrdi da je kompanija izmirila stari dug od 4,85 milijardi dinara

SIMPO blokiran za DVA, JUMKO za ČETIRI MILIONA EVRA

UPPR za Jumko čeka ZAKLJUČAK Vlade Srbije

JUMKO: Dugovi stari, samo cifre nove

Jumko šije uniforme za srpsku policiju

Komentari

Pa dovodili ste vrhunske stručnjake i menadžere da poprave ono što su prethodnici kao upropastili, kvazi čudotvorce a firma sve dublje i dublje tone i radnika sve manje i manje a plate ispod republičkog minimuma.Da imate obraz bar bi pocrveneli !

Epa kad vi ni Surdulicani ne izvukose iz bulu stvarno ste gotovi.

Sve sto je vredelo iz tog nekog novog Jumka od pre par godina je pobeglo, smisao i prica koja se mogla napraviti u pravcu ponovnog ozivljavanja kompanije vise ne postoji. Firma je igracka, gde se za procenat samo izvrsavaju potpisom kombinacije, pa po principu "dok traje" prosipa se iz supljeg u prazno.
A dugovi rastu, nista se ne placa, drzava cuti...tuga, cemer, jad.

Дневне вести

Ko je Vranjanac 500 L? »

U nagradnoj igri Ministarstva finansija „Uzmi račun i pobedi 2018“ posle samo tri kruga izvlačenja, u Vranje je stigao i...