SIMPO, HRONIKA JEDNE PROPASTI(4): Rasprodaja imovine

Početak prave rasprodaje najvrednije „Simpove“ imovine dogodio se sa eksproprijacijom robne kuće ove komanije na Svetonikolskom trgu u Beogradu, o čemu su Vranjske već pisale.

Posle ove, najveće transakcije obavljene za potrebe „Beograda na vodi“, koja se može označiti kao otimački akt, a kojom je rukovodstvo kompaonije na čelu sa Slađanom Disićem bilo, bar javno, izuzetno zadovoljno, usledila su sve nove i nove rasprodaje „Simpove“ imovine.

U jednoj tranši prodati su najvažniji lokali „Simpa“ u centru Vranja, recimo onaj iznad „Vremeplova“ i nekoliko najvažnijih lokala u zgradama Lepe Brene, od kojih je najznačajniji prodat za 10 miliona dinara firmi „Neša voće“, dok je na spratu lokal pazario sin direktora „Simpa“ Nastića.

Priča je nastavljena prodajom robne kuće u Podgorici, koja ima oko 3.000 kvadrata, ali i manje robne kuće ispod Autobuske stanice u Vranju, gde je godinama zakupac bila neka kineska radnja.

Ovde valja istaći i zvanične podatke o tome šta „Simpo“ ima, šta želi, a šta neće da proda, koji su objavljeni na sajtu Beogradske berze, na šta je inače kompanija obavezna zakonom.

Recimo, „Simpo“ ima dva apartmana u Vrnjačkoj banji, u dva kompleks naselja, i logično bi bilo da se kompanija prvo oslobodi ovakve imovine, koja je najdalje od osnovne delatnosti firme, ali se to ne dešava.

Da se ti apartmani, čuvao Bog, ne čuvaju za nekoga?

„Simpo“ ima i veliku imovinu u Makedoniji, koja je, doduše, nekako nesrazmerno raspoređena.

Dok na glavnom tržištu, Skoplju, „Simpo“ ima prostor od 666 kvadrata, i dok čak i u Botolju ima veću zgradu, 795 kvadrata, a slične u Strumici (559) i Ohridu (448), kompanija u Velesu, jednom od nasiromašnijih gradova Makedonije, ima prodajni objekat od 2.000 kvadratnih metara!

Ima još nelogičnosti u „Simpovoj“ imovini, jer se jedna od najvećih robnih kuća, ako se izostave poslovni prostori sa magacinima ili se oni tretiraju kao distributivni, logistički centri, nalazi u Boru i prostore se na čak 2.200 kvadratnih metara.

Neko možda i zna zašto je Bor toliko značajan, jer pored ovog grada „Simpo“ toliki prostor ima još samo u Podgorici, Beogradu i Novom Sadu.

Zanimljiv je i slučaj prodavnice u Negotinu, od samo 165 kvadrata, ali sa milionskim prometima, za koje nikome nije jasno odakle su dolazili, jer se tako događalo da u toj prodavnici bude robe u vrednosti od nekoliko stotina hiljada dinara, a da blagajna beleži promet od, recimo, devet miliona!

Na kraju, ostaje pitanje o spornom vlasništvu imovine „Simpa“ u Hrvatskoj.

U „Simpu“ su stalno isticali da je kompaniji naneta velika šteta oduzimanjem te imovine, ali se u prospektu „Simpa“ na berzi navode veliki salone i poslovni prostori u Hrvatskoj kao vlasništvo firme.

Postavlja se pitanje: da li je ta imovina u vlasnistvu „Simpa“, kako se zvanično navodi u prospektu, ili je to sada nečija tuđa imovina, ili se pak akcionari, ili čak i potencijalni kupci Skompanije svesno dovode u zabludu?

Na kraju, ako se zna da je, recimo, „Simpo“ u 2015. godini od države dobio 1,5 milijardi dinara da stane na noge, zašto prodaje imovinu?

Ili, zašto se sve ovo radi, ako od toga vajde nema?

SSB

Komentari

Kiberneticar Cake kupio KAJCE,cuo da ce Morava da bude plovna do SOLUN,posto OTRSI SIMPO,prelazi da TAKSIRA....

Kupio novi kola a platu NE prima od Decembar.....

KRADE 100%,ODAKLE?

Vranjanci, podrzite SIMPO, gde Vam je lojalnost? Po SIMPU i po Bori Stankovicu ste poznati. Ne napadajte jedan od najpoznatijih brendova u Srbiji. Dosta Vas radi u njemu. Nemoj da pljujete po firmi koja je dala veliki doprinos izgradnji grada, delila stanove i slala radnike na besplatno letovanje na more i u banje. Ne brinite, SIMPO ce Vas i dalje snabdevati najboljim namestajem, koji svi Vi imate u kucama.....

Proizvoljne konstatacije sa lošom namerom su proizvod samo zlih i zajedljivih ljudi
Pisanje ovakvih tekstova je ili plod bolesnog čoveka ili je isntruirano ekonomskom inspiracijom
Ako vas već plaćaju da pišete ovakve tekstove što vam onda ne kažu da su te objekte koje ste nabrojali da su prodati otuđeni još za vreme despota Dragana i to robna kuća ispod autobuske stanice još pre desetak godina a lokal u Lepoj Breni pre takođe nekoliko godina kada i to da je prodao Brašnjavi onaj što ima lokal u glavnoj ulici gde je držao pekaru i despotov je rođak

Još sam bio u osnovnoj školi Radoje Domanović kada je prodata robna kuća u Vranju

Dragi moji zemljaci,
Ovo što pišu u vezi prodaje robne kuće u Beogradu i što svakom ko radi u Simpu a nije dooljno obavešten pa i oni koji ne rade u Simpu a nisu upoznati i pri tome nemaju lošu nameru u vezi Simpa samo da obavestim da je robna kuća na Svetonilskom trgu u Beogradu jedan od najboljih poslovnih poteza rukovodstva Simpa
Ta robna kuća je bila pod hipotekom iz vremena starog rukovodstva koji su sve objekte založili i da se nije napravila konverzija sa republikom objekat bi otišao za 30% od dobijene i procenjene vrednosti
Za ovo svi koji su ispred Simpa radili na dogovoru oko ove konverzije treba da budu nagrađeni a ovo što se neko ko nije obavešten usuđuje da iznosi ovakve informacije u najmanju ruku je zlonameran

Pa ti bre Srki, moj zemljače, nemaš pojma. Tvoja poslovna percepcija je na nuli, ne javljaj se da ti se ljudi, koji iole malo znaju šta je biznis i šta znači jedan takav objekat u Beogradu, ne smeju.

Ja Zorane za razliku od tebe znam i ono što ti nećeš znati u narednih nekoliko decenija pa ni onda kada se medicina toliko usavrši da transplantacija mozga može da se radi ambulantno jer za to pored velike glave postoji još jedan preduslov a to je da prvenstveno treba da poseduješ mozak
Onoliko koliko sam ja prošao i gde sam i sa kim sve bio i koga upoznao ti to da gledaš Discovry ne možeš da vidiš
Moj ti je savet da živiš svoj mali bedni život kao larva i ne uplićeš se u stvari koje ne znaš
Ako si toliko pametan daj neki argument koji bi bio za to da nije trebalo uraditi konverziju robne kuće
Tvoje poznavanje stvari u Beogradu je ravno inteligenciji toalet papira i pokrij se ušima jer ti na glavi jedino to ima funkciju da ti drži naočare

Ha, ha ,ha, Srki, veoma se radujem što sam uspeo da iznerviram jednu takvu veličinu od čoveka , koju ne mogu da vidim i da gledam Diskavery, (Diskavery - šta to beše?,... a, ...da, ... takav TV kanal nemam u opsegu moje sobne antene), tako da ne mogu da Vas uporedim i saznam koja ste ljudska veličina. Vidi se da lepo pišete, intelgecija Vam je solidna, verovatno ste završili neku višu školu ili neki fakultet, verovatno brzopotezni u stilu članova najveće srpske vladajuće stanke, a kultura apsolutna nula – sa vranjskih ulica. Odlično, danas sam naučio i anatomiju glave, velika stvar, saznao sam koji deo čemu služi, i to je dobro, napredujem. Takodje, vidm i to da „sve znate“, ali ima jedna sitnica, za razliku od mene, neznate šta neznate. Voleo bi da Vas upoznam, ali nema uslova za naredne dve do tri godine, mnogo sam daleko, ne planiram tako brz dolazak u svoj zavičaj, zbog čega sam tužan i drma me nostalgija, pa dok sam dokon, kao sada, zezam se i na ovaj način se informišem o Srbiji i mom zavičaju.
Pošto „sve znate“ u stilu naših srpskih političara, objasnite mi zašto mnoge, a sve evropske i svetske kompanije hrle da otvaraju svoje kancelarije, prestavništva i firme, u velike gradove i velike ekonomske centre, u koje se smatra i Beograd, a Simpo se povlači iz njega i odlazi u svoj geto na Jugu Srbije.
Očekujem da mi, na moje pitanje odgovorite, ali izvinite od mene samo tolliko, a i to je mnogo.

Gospodine u tuđini,
Mnogo sebi daješ na značaju da možeš da me iznerviraš ja samo tebi odgovaram jer si ti dao komentar na moje mišljenje koje sam izneo i za koje imam sve dokaze i ekonomske i tržišne pokazatelje.
Jedino što moram priznati da si u pravi je što se tiče obrazovanja, ali nisam na brzinu završio već sam studirao dosta dugo jer sam morao i da radim ali se nisam zadržao na tri razreda osnovne škole pa zato ne argumentujem kao ti.Ne sa ponosom ali mogu da ti kažem da do kraja godine treba da magistriram. Ponosam sam što sam rođen u Vranju što sam momak sa vranjskih ulica ali mi je i drago što sam pre više od 30 godina otišao iz Vranja i što mogu da Vranju pomognem ovako iz daleka a ti ako se stidiš svog grada to oslikava tebe a ne mene ili u prevodu ti si izašao iz provincije ali provincija iz tebe nije.
Drago mi je ako sam te malo edukova o anatomiji iako mi to nije specijalnost ali s obzirom da si ti klasičan duduk za tebe je tih par saveta iz anatomije doktorat.
Ostani tamo daleko jer takav kakav si i treba da ostaneš u tuđinu predpostavljam da si u Bugarskoj i da te drma nostalgija tamo odakle vodiš poreklo.
A sada da ti malo pojasnim jer tvoju konstataciju da sve evropske i svetske kompanije hrle u Beograd da otvaraju svoje kancelarije, predstavništva i firme je tačna.One otvaraju kancelarije i predstavništva i firme ali ništa što je vezano za gotov proizvod što da ti pojasnim stvara proizvodnja.Znači zapamti proizvodnja daje neki proizvod.Oni otvaraju predstavnišva i kupuju i prodaju pamet odnosno za male pare kupuju našu pamet a za velike pare nam prodaju tu istu našu pamet upakovanu u poznate svetske brendove.
E sada pošto ne mogu da boldiram iliti potamnim ono bitno probaj da pročitaš desetak puta pa ćeš možda zapamtiti a to je nova koncepcija trgovine u svetu koji je u evropske zemlje stiga pre dvadesetak godina a u Srbiju pre desetak a intenzivno pre pet-šest godina a to je da se sva ozbiljnija trgovina svodi na tržne centre ili na koncept jednog brenda u objektu koji je rađen na principu tržnog centra sa jasnim tokom obilaska uz striktno obeležen deo uzala i izlaza (Wal Mart, Kika, Care, Carrefour, Metro, Tesco, Kaufland na prostorima bivše Jugoslavije Lesnina ili kod nas Emmezeta, Ikea...).Ako obratiš pažnju ti trgovinski lanci su koncipirani tako da su objekti rađeni u jednom najviše dva nivo gde je akcenat dat na donjem nivou gde je jeftinija roba i roba koja ima izuzetno veliku maržu i uglavnom je roba sa Tajlanda i iz Kine na čemu se zaniva i gro prometa dok je na drugom nivou uglavnom kabastiji nameštaj (tapetarija, veći elementi pločastog nameštaja pre svega spavaće sobe), akustika, bela tehnika i restoran.Svi ti objekti su na prostoru od 10.000 kvadrata pa naviše i imaju obezbeđene besplatne parkinge za nekoliko stotina automobila i uglavnom su locirani pored većih mega marketa.
Ako pogledate robnu kuću u Beogradu koja je ako se dobro sećam a bio sam tamo pre oko dve-tri godine imala četiri ili pet nivoa, nalazila se u delu grada gde nije bilo obezbeđenog besplatnog parkinga i pored nje je bilo samo lokalnih šibicara i secikesa koji nisu ciljna grupa kupaca Simpa.Znači da rezimiram, ovaj koncept trgovinskog objekta je zastareo i njegova reorganizacija je skuplja nego izgradnja novog tržnog centra.
Drugo, koliko znam Simpo se nije povukao iz Beograda već je posle zatvaranja te robne kuće otvorio novi salon u tržnom centru na Novom Beogradu gde sam bio i odakle su skoro sve fotografije sa njihovog sajta što odbacuje tvoju mračnu opasku da se Simpo povukao i otišao u kako kažeš povukao se u svoj geto i vratio se na jug Srbuje gde predpostavljam misliš na Vranje što znači da je tvoje mišljenje o Vranju kao da je geto neke od južnoameričkih zemalja.Znači ti tako razmišljaš o Vranju ali se nadam da o zemlji tvojih dedova (Bugarska) imaš bolje mišljenje.
Evo tebi sam dao besplatno objašnjenje a ako iz Simpa pročitaju ovo evo nudim se ali naravno uz nadoknadu da i njima dam neki savet kako bi poboljšali i povečali plasman svojih proizvoda u zemlji i inostranstvu.
Sada Zorane možeš da kažeš da si u životu nešto postigao jer ovo nema svako čast da dajem besplatne savete jer mi je posao da ih naplaćujem.
Rekao bih s poštovanjem ali rećiću pozdrav jer je и na bugarskom isto поздрав jer to bolje razumeš

Kao neko ko je davno otišao iz Vranja a ima jako dobre informacije vezane za Simpo ne mogu a da se ne zapitam koja je ta novinarska etika naterala tvorca ovog teksta da se ovako rasipa sa nebuloznim pitanjima i još nebuloznijim zaključcima.
Ovo u vezi objekta u Boru je nešto što kada se pročita iz teksta a ne zna se o kom se objektu radi dolazi se do zaključka da je rasprodato vredno od objekata a ostavljeno ono što nema nikakvu vrednost i ne donosi nikakvu finansijsku korist firmi a nije tako
Taj objekat u Boru je kupljen pre oko trideset godina i radi se o robnoj kući odnosno maloprodajnom objektu Simpa a to što je vama sve veće od 20 kvadrata ogromno jer to je prodavnica ispred koje pijete pivo i za veće niste čuli a kamo li videli to je već vaš problem

Ne dirajte nam apartmane u Vrnjačku banju jer to mi radnici koristimo
Ako oćete vi prodajte svoje a ovo je nas radnike

Pa ne li pisaste od rasprodaju nego nemate sto da pisete pa ajde pa ce pisemo pa

Da li će vranjske nakon saznavanja istine o smim ovim neistinama o kojima su pisale moći da se pogledaju u ogledalo li je obraz đon
Voleo bih da se izađe sa tačnim i zvaničnim podacima šta je sve i kako rađeno po pitanju ovih objekata koji se spominju i tekstu kako bi pre svega nama radnicima bilo lakše da znamo i još jednom dobijemo potvrdu da je sve što je rađeno u poslednjih par godina bilo za dobro Simpa

Što ne pište o kapitalu čelnih ljudi u vreme Dragana Tomića
Kako su stekli Unis iz Dervente, Simku, Simhem, Simpen, Kuću Stil, vile na Dedinju i Senjaku satnove i lokale po Beogradu stanove i kuće u Londonu, Parizu, Brnu...

Sto ne napisete koj je prodao robnu kucu u Vranje i salon u Lepu Brenu
Ja da vi kazem salon je prodao Ljubic kum na Tomica a robnu kucu Tomic kum na Ljubica

Najnovije vesti

ZutoCvece