SAMSIJADA, ili SOBOR U CENTRU Vranja (VIDEO)

U okviru drugog dana „Dana Vranja“ na trgu Staniše Stošića organizovana je i samsijada, ili, kako organizatori vole da kažu, promocija starih jela.

Pored vranjskih domaćica, za najbolju samsu takmičili su se i mesilje iz udruženja Makedonaca „Goce Delčev“, ali i momci iz „Gradske meane“, kao ljubitelji, van konkurencije.

Vašarskoj, bolje reći soborskoj atmosferi u centru grada doprineli su i folklorci, oni iz „Sevdaha“ i njihovi gosti iz Makedonije.

Žiri je nastupao u sastavu Snežana Savić i Čeda Marković, pevači koji će se u četvrtak uveče oprrobati na parkingu, i nastavnik kulinarstva Bojan Mitić.

Lepo, samo neprilagođeno Vranju, njegovoj tradiciji i njegovoj nošnji, nego pre za neki seoski sobor, na Todorice, kad se traže prilike za ženidbu i udadbu.

I u Vranju su se ovakvi skupovi mogli videti samo na Todorice, ali, takav zeman.

Neko će, na kraju, valjda i pobediti!

SSB

Komentari

Šopska zabava u gradu. O Vranje su naprednjaci napravili šopslo seljački grad. Strašno od jedne ozbilje kulturološke opštine gde je Bora Stanković Brend ova vlast je napravila šopijada u gradu. Shvatamo da je samsa i ostale mesenije tradicionalna u gradu ali ovom Samsijadom pretvorili u grad uralnih shvatanja. Nije mi jasno da se ljudi kulturološki okupe, neke znamenitost, knjige ili nešto što stvarno kako treba razlikovati grad Vranje od drugih sredina. Jedino je problem što nisu pozvali Žiku šarenicu i TV Pink, javno glasilo napredne stranke pa da bude baš onako Naprednoooo. Eh šopovi šopoviiiiii. Jupijjjjaaaaa. Slušao sam mog šefa Denzija koji je bio protiv toga jer se nije ni pitao.

Najnovije vesti

ZutoCvece