REKONSTRUKCIJA PARKA: Bora da uživa, dok se KOŠTANA kupa u FONTANI!

Gradska uprava Vranja raspisala je javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentaciju za rekonstrukciju gradskog parka, objavljeno je na zvaničnom gradskom sajtu.

Iz Gradske uprave imaju unapred neke zahteve u sklopu konkursne dokumentacije i očekuju da ih budući projektant ispoštuje.

Zahtevi su, na primer, tipa obavezno uspostavljanje letnje scene u delu gde se nalazio srušeni objekat-kiosk.

Vlast srušila montažni objekat u gradskom parku (FOTO)

Od potencijalnog projekatanta traži se „da projektuje muzički paviljon, sličan paviljonu u Zrinjevačkom parku u Zagrebu“.

Planira se još i rekonstrukcija postojećih staza, „trajnim materijalima otpornim na habanje (kamen, granit, štampani beton), izgradnja novog dečijeg igrališta i zamena postojeće metalne ograde oko igrališta živom ogradom.

Iako su naprednjaci bez plana, projekta i konsultovanje struke letos farbali klupe u parku u sklopu navodno dobrovoljačke SNS akcije, sada je u planu zamena i dopuna kompletnog mobilijara (klupa, đubrijera, žardinjere, kandelabra).

Budući projektant mora voditi i računa o tome da vlast želi „da restaurira i konzervira spomenike i biste, uz mogućnost da se svi, osim spomenika Borisava Stankovića, prebace na adekvatnije mesto u parku, uz prethodno pribavljene uslove za izradu tehničke dokumentacije i pribavljanje saglasnosti na istu od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš“.

- Rekonstruisati postojeću česmu u zapadnom delu parka i postaviti nekoliko malih česmi.

Projektovati fontanu u baroknom stilu ispred spomenika Borisava Stankovića (u centralnom delu fontane može doći u obzir skulptura Koštane  iz mlađih dana u prirodnoj veličini od bronze, s tim da se voda lagano preliva preko tela).

Mobilijar i česmu predvideti u baroknom stilu i od prirodnih materijala (kamen, drvo i gvožđe...) i u svemu prema izboru i uz prethodnu saglasnost naručioca – piše u konkursnoj dokumentaciji.

 Vlast namerava da ceo park ogradi zidom i ogradom od kovanog gvožđa sa pet većih i manjih kapija, čime bi se „zatvorio veliki broj nepredviđenih bočnih ulaza u park“.

 - Zelene površine dodatno obogatiti zelenilom. Predvideti obnovu i formiranje travnjaka na ogoljenim površinama nastalim usled intenzivnog korišćenja i velike frekventnosti.

U zavisnosti od načina korišćenja i stepena osvetljenosti formirati adekvatni tip travnjaka – dodaje se u konkursnoj dokumentaciji i daju uputstva kakvo rastinje dolazi u obzir za sadnju na zelenim površinama.

Migranti čistili gradski park u Vranju

Projektant mora da isplanira vodovodnu, kanalizacionu i atomsfersku mrežu, kao i rasvetu.

Blagovremenom ponudom smatraće se ona koja bude primljena od strane naručioca, Gradske uprave Grada Vranja, do 13. novembra u podne.

 D. Dimić

Komentari

cobani budale

Naprednjacki primitivizam. Iliti dno dna.

Kakvo je ovo ludilo!? Barokni stil!? Kostana kupacica!? I koliko ce to da kosta!?

Barokni stil i bronzana Koštana u šalvare...Stilski vrlo "napredno" ...

Предлог за граЦку влас`: Фонтана да буде музичка, да Коштана из млађих дана запева док се тушира, а Бора да гледа и жали за младос`.

Turite bodljikavu žicu puštite struju i zabranite ulaz u park.E moji naprednjaci.....

Najnovije vesti

SENTIĆ, banjski ISTERIVAČ DUGOVA »

Dragan Sentić sa trojicom naprednjaka došao je ispred moje kuće i pretio mi samo zato što tražim novac koji sam «zaradio...

Hanska MUKA sa otkupom višnje »

Proizvođači višnje iz opština Vladičin Han i Surdulica nezadovojni su cenom, statusom i ukupnom organizacijom otkupa ovo...

FIJASKO slavlja SNS-a u Surdulici »

Slavlje SNS u Surduliuci, posle ponovljenih parlamentarnih izbora u sredu, doživelo je potpuni fijasko, javljaju građani...
ZutoCvece