RASIPANJE PARA u Centru za socijalne usluge: Ima se, može se, al se i hoće

Koliko se i kako radi ili ne radi, i koliko se ne poštuju zakoni u radu lokalnih javnih preduzeća i ustanova u dobroj meri pokazuje i kontrola rada Centra za razvoj lokalnih socijalnih ustanova u Vranju.

Rad ove javne ustane kontrolisala je nadležna Državna revizorska institucija (DRI) koja je svoj izveštaj broj: 400-328/2017-04, sa potpisom državnog revizora Radoslava Sretenovića obelodanila u poslednjim danima 2017. godine.

DRI je ukazala na dugačak niz nepravilnosti u poslovanju Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite, ali se to nikoga nije ticalo, do danas, jer su svi izveštaji o poslovanju ove firme glatko prošli i na Gradskom veću i na Skupštini.

Revizija je ustanovila niz detalja, a pre svega je našla višak u delu rashoda od 2,3 miliona dinara!

Uz to vrednost zgrada i građevinskih objekata povišena je za čak 8,18 miliona dinara, potraživanja su umanjena za 186.000 dinara, a stvorene su obaveze iznad dozvoljene aproprijacije za 2,1 milion dinara.

- Kao indirektni korisnik Centar je nepravilno stvorio obaveze u iznosu od 3,345 miliona dinara, i to tako što je napravio obaveze iznad odobrene aproprijacije od 1,794 miliona dinara, a bez postupka javne nabavke i obaveze od 1,551 miliona. Centar nije prikazao potraživanja od 186.000 dinara, obaveze za plate od 1,691 dinara, za doprinose od 303.000 dinara i po osnovu dotacija od 106.000 dinara - kaže se u Izveštaju.

Ali, to nije sve što se u Centru radilo u vreme direktorovanja Dejane Bogdanović, koja je na čelu firme bila kao kadar PUPS-a.

DRI je našla da je Centar preuzeo obaveze po programskoj aktivnosti Prihvalitište i prihvatna stanica od 1,794 miliona dinara, zatim nekakve „naknade troškova za zaposlene“ vredne 787.000 dinara, i nabavio „mašine i opremu“ za 215.000 dinara.


Radilo se u Centru, ako je verovati DRI, sve i svašta, pa je tako struja plaćena 1,115 miliona dinara, a nabavljena je bez javne nabavke.

Za lož ulje plaćeno je 228.000 dinara, i to preko onog plana koji je obuhatala javna nabavka.

Ovde verovato ima i ozbiljnih propusta, jer je lož ulje nabavljeno za ukupno milion dinara, a ne postoji otpremnica kao dokaza da je roba isporučena.

Da se ne pominje dva miliiona dinara za troškove energije, ko da drže stambenu zgradu od deset spratova!

Za obezbeđenje Centar je sa budžeta grada Vranja ukupno utrošio čak 2,903 miliona dinara, i to 930.000 dinara “Sistem FPS obezbedjenje” doo Beograd, 1,194 miliona “Dobergard” doo Beograd i još 179.000 dinara za tu firmu, opet bez javne nabavke.

Uz to, DRI napominje da postoji sumnja da ova usluga nije ni izvršena, a ipak je plaćena!

I tako, spisak nepravilnosti koje je otkrila DRI u Cenntru podugačak je, a pri tome je Centar jedna od najmlađih i najskromnijih lokalnih firmi.

Šta li bi se tek našlo da se uđe u “Korad” ili Vodovod”?

Ali, i ovako, sve je jasno - ima se, može se, i hoće se. Uz malo političke podrške u vidu 33 ruke SNS-a i podržavatelja, eto uspeha.

Ili katastrofe, ko kako gleda.

SSB

Komentari

Neka tuzilastvo saslusa gospodju Bogdanovic bivsu direktorku i Divnu Djordjevic seficu racunovodstva,njih dve znaju odgovor na sva pitanja,koliko,kako,zasto...vreme je da odgovorni malo obaveste javnost o njihovim "aktivnostima|" а ne celu firmu da ocrnite i strpate u isti kos

Neka tuzilastvo saslusa gospodju Bogdanovic bivsu direktorku i gospodju Djordjevic seficu racunovodstva,njih dve znaju odgovor na sva pitanja,koliko,kako,zasto...vreme je da odgovorni malo obaveste javnost o njihovim "aktivnostima|" а ne celu firmu da ocrnite i strpate u isti kos

E Naprednjaci, Pups, JS i socijalisti. Dosta bre više sa vašim kombinacijama i "pranje para". Dosta bre više. Odakle dovodite ove kadrove koji su nesposobni odnosno za vas su oni kao "deda mraz". Dokle više čitamo onaj ovo, onaj ono. nigde više nema pošteno poslovanje da vas neko pohvali. Od goreg gore dovodite na rukovodeca mesta. Toliko je mahinacija da ponavljam isto zašto ste ugasili Vranjske. Ne želite da neko sazna istinu koja boli. Šta vredi tužilaštvo kada su i oni kao ovi Direktori mehanizam ili alatke u rukama vladajuće stranke. Gde može da vrana vrani izvadi oči. Mislio sam da ovi naprednjaci koji su pre dolaska puno obećavali nova radna mesta, smene nesposobnih direktora, hapšenja dolaze u prili da su samo nastavili rad onih predhodnika pa bahato baš u svim sverama umešali svolje prljave rabote i sve legalno i pošteno. Ne vodi dobro ni gradu ni dražavi.Sve jednog dana može to nekome izaći na nos ali đaba kada nas ima manje i kada ostarima. To je njihov sloga. Uzimamo da bi zaboravili. E moji naprednjaci,Pups,JS i socijalisti.Jadniste Vi i vaši glasači

Najnovije vesti

ZutoCvece